Как тече денят на Веселите готвачи? - Септември '09

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
kqmrosen
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 133
Регистриран на: съб ное 15, 2008 5:22 pm
:: 73 рецепти от kqmrosen
:: 54 снимки от kqmrosen
Местоположение: Карнобат
Контакти:

Мнение от kqmrosen » вт сеп 22, 2009 10:06 am

Честит празник на всички!На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.
Изображение


Потребителски аватар
krisi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 351
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнение от krisi » вт сеп 22, 2009 12:34 pm

Краси,мерси за кафенцето :D
Ние сега се пребираме от разходка и ще обядваме,после ще спинкаме :love:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК и от мен момичета :clap:

Днес отбелязваме 101години от Независимостта на България,провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.


Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Потребителски аватар
eledra
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 217
Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
:: 343 рецепти от eledra
:: 760 снимки от eledra

Мнение от eledra » вт сеп 22, 2009 4:14 pm

Здравейте,момичета.Най- после станах баба. :clap: :clap: :clap: Дъщерята роди на 21.09.2009г в 22,22часа.Те се чувстват много добре,а бабата е щастлива! :love: :love:

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт сеп 22, 2009 4:30 pm

Ели,
Поздравления :celebrate: :baloons: :celebrate:
Да сте живи и здрави всички - да расте внучето в мир и благоденствие и да ви радва :flow1: :flow2: :flow1: :flow2: :flow1:
А какво е бебчето - момче или момиче :roll:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
krisi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 351
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнение от krisi » вт сеп 22, 2009 4:59 pm

Изображение
Честито внуче Ели....., как няма да си щастлива?!Толкова хубав повод,искрено се радвам :love: :baloons: за теб и твоето семейство Какво по хубаво от това да дадеш живот....нека да ти е живо и здраво.Много любов и щастие пожелавам не само на внучето,но и на цялото му семейство!!
А,това е за щастливата баба...
Изображение

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 164 снимки от mimsi

Мнение от mimsi » вт сеп 22, 2009 7:09 pm

Честито,Ели!Новият живот е ново начало за всички!Нека хубавите моменти да са толкова много,че да не смогваш да ни разказваш!

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » вт сеп 22, 2009 8:34 pm

Ели, честито внуче! Нека да порасне с много любов и щастие около себе си!
Дес си дадох почивка, нали е празник все пак. С малкия се разходжахме до преди малко. Сега съм наредила масата и чакам мъжете да се приберат от комшията, че му се спука тръба в банятя.
Лека и спокойна вечер!

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнение от reni55 » вт сеп 22, 2009 8:48 pm

Ели, ЧЕСТИТА РАДОСТ :baloons:

МНОГО СЕ РАДВАМ ЗА ТЕБ ( тайничко ти завиждам....)!!!

Изображение
НАПРАВИ ДОБРО И ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ СТОКРАТНО !

Потребителски аватар
quick_v
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 337
Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
:: 22 рецепти от quick_v
:: 96 снимки от quick_v
Местоположение: Гърция

Мнение от quick_v » вт сеп 22, 2009 9:29 pm

Ели поздравления :clap: :clap: :clap:
Животът ви дари с дете красиво, нежно и добро!
С пожелания да расте щастливо, здраво и все добро! :flow2: :flow1: :flow2: :flow1: :flow2:

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » вт сеп 22, 2009 9:58 pm

Добър вечер на всички!Ели честото :hug: Да ви е живо и здраво,много да ви радва и да се гордеете с него :flow2: :baloons:
Скоро се нядявам,че и в наща къща ще изплаче :roll:
Днес си оправях къщата и счетоводството :eek: но за радост свърших :clap: Утре целият ми ден е запълнен.Имам приятелка белгийка,която днес пристигна и ще трябва да се погрижа за нея утре. Пожелавам ви спокойна вечер !
http://www.radikal.ru]Изображение


Заключена