Рисунки върху кафе-ЛАТЕ АРТ

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Рисунки върху кафе-ЛАТЕ АРТ

Мнение от BABY » нед сеп 27, 2009 12:01 pm

Предполагам че на всеки ще му е много приятно да пие кафе ,с рисунка отгоре.Ето малко инфо как се прави:
Питчинг – управление на млякото
Съществуват няколко техники за създаване на рисунка върху кафеената пяна. Базова се явява питчинга /pitching/, който още наричат изкуство за управление на млякото. Баристите прибавят млякото по определен начин с помощта на специална кана /pitcher/ в еспресото, в резултат на което се образува желаната от тях рисунка. Качеството на изображението зависи от умението на рисуващия да контролира ръката си. Сложността на питчинга се състои в това, че струята мляко не трябва да се прекъсва. Необходими са месеци докато баристите усъвършенстват тези умения. Питчинга позволява създаването на една от трите класически рисунки: розетка, сърчице или ябълка. Майсторите на питчинга усложняват задачата като смесват в една чашка две различни рисунки, например розетка със сърчице или успяват да създадат три мънички рисунки в една малка чашка. Световният рекорд за момента е 7 розетки в чашка капучино с обем 150 мл. Съществуват няколко условия за получаване на качествено капучино с елементи на Лате арт. Като начало е необходимо правилно да се разбие млякото: ако лошо разбием пяната, качеството на капучиното няма да съответства на изискванията на напитката. В никакъв случай не трябва да се използва мокър питчер, тъй като водата влияе на структурата на млякото: пяната става шуплеста и рисунката се получава неясна. Млякото трябва да бъде разбито, но не разпенено. То трябва да се получи меко и еднородно. Преобладаването на въздух при млякото, както и неговия недостиг не водят до нищо добро. От температурата на млякото зависи и качеството на пяната. Най – добра пяна се образува при температура 25-40°С. Оптималният обем на питчера за рисуване в стандартна чашка /150мл./ е 0.35л. Правилният модел има разширено дъно, стеснен в горната си част и е с дълго тясно носле. Дръжката на питчера не трябва да се хлъзга в ръката. Препоръчва се баристите да работят с дебела струя мляко /иначе се намалява дебелината на пяната/, съда с млякото да е колкото се може по – близко до чашката и при създаването на рисунката активно да се работи с китката на ръката. За да се почувства добре питчера, ръката трябва да е отпусната.
Етчинг – многообразие от рисунки
Втората техника – етчинг /edging/ - е най-проста: рисунката се изпълнява на повърхността на пяната с помощта на заострен предмет. Етчинга дава безкрайни възможности за реализации на творческите замисли на баристите.
Бариста може да се сдобие със специален метален предмет за едчинг, който обаче струва много скъпо. Много предпочитат да използват по –прости аналози: клечка за зъби, дървени пръчици или шпагички. Ако е избран дървен инструмент, той трябва старателно да се избърсва след ползването му, защото крема прониква в порите. Също така може да се рисува с помощта на четчица, макар че този вариант има очевидни минуси: четчицата трябва старателно да се измива, за да се предотврати образуването на плесен. В същото време при създаването на рисунката, тя не оставя точна и правилна следа върху пяната.
В кафеената рисунка може да се добави цвят с помощта на топинг: канела, шоколад, карамел, плодови сиропи, хранителни бои. Цветната рисунка върху кафето постоянно се развива. Италианецът Масимо Вентуро, например, преди няколко години патентовал разноцветни оцветители на основа цветен прашец. По всеобщо мнение обаче е по –добре да се използват карамелов или шоколадов сироп: те имат плътна консистенция и притежават висока еластичност. Плодовите сиропи са по – редки и по- малко еластични. При етчинга те прорязват пяната, а това означава, че рисунката се получава неясна и накъсана.Мултиарт
Третата техника за създаване на рисунка върху кафето – мултиарт – представлява по своята същност комбинация между етчинга и питчинга. Класическата рисунка, получена чрез вливане на млякото в еспресото, след това се довършва или допълва с помощта на остър предмет. Например, до розетката може да се напише кратко поздравление или пожелание.
http://www.coffeeland.bg/index.php?opti ... Itemid=112
Ето примери:
ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето и няколко интересни рисунки:
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение-www.f4-bg.com
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение -www.svejo.net
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение-www.casperpld.blogspot.com
Надявам се да ви хареса :D
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед сеп 27, 2009 12:22 pm

Много ми харесват!

Фантазията на човека е безгранична, а стремежа му към естетика е може би единственото, което не се променя с времето!

Колко труд, само за да достави оптическа наслада, траеща до първата глътка!

Браво, Веси!

:thumup:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 510
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 721 рецепти от tillia
:: 2770 снимки от tillia
Контакти:

Мнение от tillia » пон сеп 28, 2009 11:36 am

Не пия кафе, поради здравословни причини, но още от първата "чашка", усетих вкусът му! Браво BABY! :clap: :love:

Потребителски аватар
desi96
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 18
Регистриран на: чет мар 26, 2009 12:55 pm
:: 6 рецепти от desi96
:: 14 снимки от desi96

Мнение от desi96 » пон дек 21, 2009 9:41 pm

Красиво и ... апетитно :) :clap:


Потребителски аватар
gim
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 8
Регистриран на: пет яну 08, 2010 11:39 am
:: 11 рецепти от gim

Мнение от gim » съб яну 09, 2010 4:39 pm

Тази красота с обикновенно мляко и кафе ли се правят?Невероятно е!

Потребителски аватар
lubopitka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 175
Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
:: 5 рецепти от lubopitka
:: 61 снимки от lubopitka

Мнение от lubopitka » чет яну 14, 2010 2:28 pm

Много е красиво. Даже даваха по телевизията филм точно за това. Има специална техника. Някой ден ще се опитам да направя една от тях.

lqna
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 47
Регистриран на: нед май 31, 2009 10:14 am
:: 31 рецепти от lqna
:: 85 снимки от lqna

Мнение от lqna » чет яну 14, 2010 2:40 pm

нннннннннневероятно красиво! :eek: и за съжаление е точно дооо първата глътка!Не съм сигурна дали бих отпила от подоб :bliz: на красота!

Потребителски аватар
ivkaa75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 2941
Регистриран на: нед ное 01, 2009 9:35 am
:: 4 рецепти от ivkaa75
:: 3 снимки от ivkaa75

Мнение от ivkaa75 » чет яну 14, 2010 4:21 pm

Страхотнооооооо красиво и на мене ми се допи БРАВО BABY!!! :clap:

Потребителски аватар
roxy
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 15
Регистриран на: нед яну 10, 2010 1:07 pm
:: 3 рецепти от roxy
:: 42 снимки от roxy

Мнение от roxy » пет яну 15, 2010 5:41 pm

:thumup: :clap: :thumbsup: Много яко :yee: :yee:

nit4e13
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пет ное 27, 2009 6:02 pm

Мнение от nit4e13 » вт яну 19, 2010 2:59 pm

Невероятно красиво :clap:


Отговори