ГИД НА ВИНАТА

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

ГИД НА ВИНАТА

Мнение от BRIDA » чет окт 01, 2009 11:56 pm

Виното придобива все по-голяма популярност както в заведенията,така и у дома.Най-прочутите вина в света се произвеждат въвФранция,Италия,Испания,Португалия,Германия,САЩ(основно в Калифорния,Ню Йорк,Орегон,Вашингтон и Тексас),Аржентина,Чили,Австралия и Нова Зеландия.
Изборът на вино не е толкова сложно занимание,колкото изглежда.Използвайте въображението си!Внимателно разгледайте характеристиките на даден регион и сорт грозде и бъдете изобретателни.Следвайте следното просто правило:светлите вина вървят най-добре с по-фини,по-изтънчени храни;плътните вина вървят най-добре с по-пикантни,тежки храни.Обърнете внимание как небцето ви реагира на сухо или сладко вино.
Бялото вино трябва да се сервира при температура около 12,5'С;розето и червените вина тип Божоле-при температура около 15,5'С.Много е важно виното да не се изстудява до точка,когато ароматите му вече не се усещат.Червените вина трябва да се сервират при стайна температура ,а букетът им се проявява най-добре ,като извадите корковата тапа и оставите виното за малко,преди да го пиете.Когато виното е отворено,неговите танинови и стипчиви аромати се омекотяват и улягат-колкото по-старо е виното,толкова по важно е да "диша".
ФРЕНСКИ ВИНА
Френските вина са обединени в групи,според наименованията на градовете или местностите,от които произхождат.Основните региони са:Бордо,Лоара,Рона,Бургундия,Елзас и Шампан.Най-добрите вина са класифицирани Appellation d'Origine Controlee-термин,използван от френското правителство,за гарантиране произхода и качеството на виното.
Бордо
Червено Бордо.Бордо е лозарски регион от 260 000 акра,от които всяка година се пълнят милиони бутилки.Производителите в Бордо съчетават сортовете грозде Каберне Совиньон,Мерло,Каберне Фран,Малбек и Пьоти Вердо,от които се бутилират най-добрите смесени реколти.
Бяло Бордо.Произвеждано основно от сорта Совиньон Блан.
Лоара-По-голямата част от тези вина,произведени от сорта Шьонен Блан и Совиньон Блан,са бели.но някои могат да бъдат и розе,червени или пенливи.
Долината на Рона-прочута със своите силно ароматни,благородни и тежки червени вина.Те съдържат над 13 сорта грозде,като най-често срещаният е Сира.
Бургундия
Червено Бургундско-основните сортове,от които се произвеждат тези вина,са Пино Ноар и Гаме.
Бяло Бъргундско-най-често се прави от сортове Шардоне и Алиготе.
Елзас-тези вина се произвеждат основно от сортовете Ризлинг и Гевюрцтраминер.Те са близки до немските вина,но са по-сухи.
Шампан-винопроизводителите от този регион смесват три сорта-Шардоне,Пино Ноар и Пино Мьоние.Шампанското отлежава в бутилки заедно със зрънца мая,което подпомага развитието на сложния му пивък характер и неговата газираност.Пенливостта и относителната му сухота се променят според производителите.Когато виното е подходящо изстудено,мехурчетата в Шампанското трябва да са малки и много подвижни.Шампанско"Brut"e много сухо,''Extra dry''e малко по-сладко,"Dry" или "Sec''е полусухо,а "Demi-sec е сладко.
Шампанско розе-розовият нюанс се получава от малко количество червен сок,който се добавя по време на ферментация.Розето обикновено е по-богато и ароматно от другите видове Шампанско.


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет окт 02, 2009 12:39 am

ИТАЛИАНСКИ ВИНА

Италианските вина вземат имената си или от използвания сорт грозде,или от градовете,край които са разположени лозята.Следващото подреждане е направено най-напред по региони,а във всеки регион са отбелязани градовете и сортовете.
ПИЕМОНТ-Най-разпространените сортове в този регион са Небиоло и Барбера.
Бароло-това червено вино се приготвя основно от сорта Небиоло.Всички Бароло трябва да отлежат най-малко две години в дъбови бъчви или от кестеново дърво.
Барбареско-произвежда се от лозя Небиоло.
ТОСКАНА-Кианти,регионът се дели на седем области и виното се произвежда от няколко сорта грозде.Основният сорт е Санджовезе,следват Канайоло Неро,бялото Требиано Тускано и Малвазия дел Кианти.
Видовете Кианти обхващат леко,светло на цвят вино,произведено за непосредствена консумация(Кианти);по-висококачество вино,чийто танин е омекотен след около година отлежаване(Кианти Векио);висококачествено вино с по-високо съдържание на алкохол,узрявало по дълго време(Кианти Класико);и Кианти Ризерва,допълнително отлежало още две години в бъчва.
Брунело ди Монталчино-червено сортово вино,произвеждано само от определена разновидност на Санджовезе,с местното наименование Брунело.
Вино Нобиле де Монтепулчиано-за това вино се използва същото грозде както за Кианти,но отлежава най-малко две години в дъбови бъчви.
Венето регион-вино Соаве.
Италиански бели вина(различни региони):Трентино,Алто Адидже,Фриули.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет окт 02, 2009 12:50 am

ГЕРМАНСКИ ВИНА
Сортът Ризлинг заема 20% от всички насаждения.Най-много се отглежда гроздето Мюлер-Тюргау узрява по-рано от останалите и от него се правят леки,силно ароматни вина.Сортът Силванер представлява повече от 11%от всички насаждения.От Гевюрцтраминер се получават много ароматни вина.Рюландер или Бургундското Пино,дава вино със силен аромат и пълен букет.
Германските вина се подреждат от много сухи до много сладки и са класифицирани на етикета по шестстепенна скала на ,,зрелост,,.Кабинетните вина са най-сухи,а Айсвайн,чието грозде се събира след като замръзне на стъда,са най-сладки.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет окт 02, 2009 1:13 am

ИСПАНСКИ ВИНА
Най-важните винопроизводителни региони в Испания са Риоха и Валдепеняс.
РИОХА-този регион има три винарски области.В Риоха Алта се произвеждат вина с висока киселинност.В Риоха Алавеса се произвеждат вина с плодов аромат.Риоха Баха е най-топлата област и произвежда вина с високо съдържание на алкохол.Вината от Риоха обикновено са смес от реколтите и на трите области.
Червените сортове в Риоха са Темпранило,Гарнача Тихта(Греначе),Грасиано и Мазуело.Основните бели сортове са Виура,което се смесва с Гарнача Бланка и Малвасия.
ВАЛДЕПЕНЯС-този централен регион произвежда не толкова изискани вина като Севера.В Мадрит са известни като наливни вина.Най-известният червен сорт е Сенсибел,а от белите -Аирен.
ШЕРИ-Испания е известна със своето Шери,което представлява подсилено вино.Херес е прочут от векове с производството си на вина Шери-от най-сухите до най-сладките.


Потребителски аватар
eledra
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 217
Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
:: 343 рецепти от eledra
:: 760 снимки от eledra

Мнение от eledra » пет окт 02, 2009 11:22 am

Благодаря ти,BRIDA!С интерес и удоволствие :eek: четох предложената от теб информация :flow1: :flow2: :flow1:

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет окт 02, 2009 12:07 pm

ПОРТУГАЛСКИ ВИНА
Португалия произвежда основно Порто и трапезни вина.
ПОРТО
Реколта Порто-подсилено вино с тъмно рубинен цвят.
Рубинено и Кафяво Порто-хармонизирани вина.Рубиненото Порто притежава ярък рубинен цвят.Кафявото Порто е по-светло и обикновено по-сухо.
Късно бутилирана реколта(LBV).LBV е Кафяво Порто от определена добра година,което отлежава в буре и не е хармонизирано.
Трапезни вина
Колареш-бяло сухо вино
Буцелаш-червено сухо вино
Вино Верде-леко вино,бяло,червено или розе
Мадейра
Името Мадейра идва от португалски остров в Атлантическия океан,до северноафриканския бряг.Вината Мадейра биват от много сухи до много сладки.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет окт 02, 2009 12:55 pm

ВИНА ОТ САЩ
Най-известните винопроизводителни региони в Америка са Калифорния,Северозападния и Ню Йорк.Съществуват и някои по-малко известни винопроизводители в Тексас,Айдахо,Ню Мексико и Виржиния,както и на други места.Основното деление на американските вина е според вида грозде.Типовете грозде са изключително важни при класификацията на американските вина.
Червени вина
Пино Ноар-най-доброто е със светъл цвят.Орегон бързо стана известен със своето Пино Ноар.Гроздето е американска разновидност на Червеното Бургундско.
Мерло-виното притежава дъбова плътност поради процеса на ферментация,който се извършва в дъбови бъчви.
Кабарне Совиньон-виното има същите основни характеристики като френското Червено Бордо,защото се произвежда от същото грозде.
Зайфандел-Подобно на френските вина от Рона.Подходящо за всякаква храна вино.
БЕЛИ ВИНА
Совиньон Блан-произвежда се от същото грозде като френското Бяло Бордо.
Шардоне-виното може да се направи полуплътно или плътно,с подчертан дъбов аромат.Различната характеристика се дължи на техниката на ферментация.Произвежда се от същото грозде като френското Бяло Бургундско.
Гевюрцтраминер-леко сладко и ароматно вино.
Розе-вината с каквото и да е червено оцветяване се определят като червени вина.Оцветяването се получава по време на ферментацията от ципата на гроздето.Вината биват само бели и червени-червените варират от розово розе до наситено червено.
Пенливи вина-тези вина се правят както и френското Шампанско.Калифорнийските пенливи вина притежават по-плодов акцент от френското Шампанско.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет окт 02, 2009 1:04 pm

АРЖЕНТИНСКИ ВИНА
Трите основни винарски региона в Аржентина са Мендоса,Сан Хуан и Рио Негро.Използваните сортове за червените трапезни вина са Криола,Малбек,Каберне Совиньон,Барбера,Пьотит Сира,Пино Ноар,Темпранила,Мерло,Санджовезе и Ламбруско.За белите трапезни вина се използват Криола,Семийон,Совиньон Блан,Пино Блан,Разлинг,Шардоне и Требиано.Подсилените и десертни вина се правят от Малвазия,Александрийски Мускат и Педро Хименес.Най-много вина се произвеждат от смесването на грозде Криола,Малбек и Барбера.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » съб окт 03, 2009 10:47 am

ЧИЛИЙСКИ ВИНА
Трите основни винопроизводителни региони се разпределят в чилийската провинция както следва:
Атакама и Кокуимбо.Вината от тази северна област са предимно сладки,плътни и с високо съдържание на алкохол.
Аконкагуа то Талка.Тази централна провинция произвежда най-трпезни вина в Чили.
Мауле то Био Био.В южната провинция се произвеждат по-голямата част от местните вина.
Производителите на червено вино използват най-вече сортовете Каберне Совиньон,Малбек,Каберне Фран,Мерло,Пино Ноар и Пьоти Вердо.Най-използваните бели сортове са Совиньон Блан,Семийон,Пино Блан,Шардоне,Требиано,Ризлинг и специфичен чилийски сорт-Лока Бланка.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » съб окт 03, 2009 10:59 am

АВСТРАЛИЙСКИ ВИНА
Австралийските вина се произвеждат в Южна Австралия,Нови Южен Уелс,Виктория,Западна Австралия и Тасмания.Отглеждат се различни сортове грозде,но ако виното е определено като сортово,то трябва да съдържа миниум 80% от обозначеното на етикета грозде.
Най-широко разпространеното грозде за производствто на червени трапезни и подсилени вина е Шираз-за червените вина се използват също Каберне Совиньон,Мерло,Пино Ноар.Сортовете за бели вина включват:Семийон,Шардоне,Рине Ризлинг,Султана и Мускат Гордо Бланко,Траминер,Дорадило,Паломино и Педро Хименес.


Отговори