ГИД НА ВИНАТА

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 6:37 pm

РУБИН
Сортът Рубин е създаден в Института по лозарство и винарство — Плевен чрез кръстосване на сортовете Небиоло и Сира (Шираз). Утвърден е от Държавната сортова комисия и е разпросранен в районите на сорта Гъмза.

Лист — среден, овален надлъжно, средно до силно нарязан, 5-делен, гол. Петурата е загъната нагоре блюдообразно, с гладка првърхност. Очертанието на средната лапа образува тъп ъгъл. Горните врязове са средно дълбоки или дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор и заострено дъно, понякога отворени, лировидни. Долните врязове са плитки до средно дълбоки, отворени, с успоредни страни и остро дъно. Опашният вряз е отворен, стреловиден, много широк. Зъбите са малки, триъгълни, с тясна основа. Нерватурата до първото разклонение отгоре и отдолу е оцветена виненочервено. Дръжката е къса, гола, оцветена виненочервено. Есенната окраска на листа е червена.

Цвят — двуполов. Грозд — среден, коничен, полусбит до сбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървесинена в основата, жилава. Зърно — дребно, сферично, синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е

тънка, жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Дръжчицата е средно дълга, тънка, с малко конусовидно ложе.

Рубин е средно зреещ винен, сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Развива се добре ла хълмисти терени с достатъчно дълбоки, средно богати почви. Има силен растеж, добра родовитост и среден добив. Гроздето му е издръжливо на напукване и гниене. След узряване стафидира и увеличава захарното си съдържание.

От гроздето му, при добра технология, могат да се получават качествени трапезни, полусладки и сладки вида. Те се отличават с тъмночервен цвят, екстрактивност и добър хармоничен вкус. Вината имат потенциал за стареене.


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 6:38 pm

ШЕВКА Сортът Шевка е от местен произход. Среща се из цялата страна, но по-големи насаждения има в района на Сливен и някои селища на Пловдивски окръг. Райониран е, площите от него са малко.

Лист — среден, закръглен, слабо нарязан, 5-делен, мъхнат. Повърхността му е равна, мрежесто набръчкана. Очертанието на средната лапа образува тъп ъгъл. Горните врязове са плитки, отворени, лиррвидни, с тесен отвор и с остро дъно. Долните врязове са плитки, отворени във вид на ъгъл. Опашният вряз е затворен, като лапите се застъпват и образуват малък отвор с тясна елиптична форма или почти .без отвор. Зъбите са малки, триъгълни, с изпъкнали страни, преходни към куполовидни. Нерватурата до първото разклонение, отгоре и отдолу е оцветена виненочервено. Дръжката е средна, слабо мъхнато-четинеста, светлозелена. Есенната окраска на.листа е червена.

Цвят — двуполов. Грозд — среден, цилиндричен, полусбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървесинена в основата, крехка.. Зърно — едро, овално, синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е дебела, жилава. Месото е сочно, плътно, хармонично на вкус. Дръжчицата е средно дълга, тънка, с малко плоско ложе. Четчидата е средно дълга, оцветена червено.

Шевка е късно зреещ сорт. Гроздето му узрява през втората половина

на септември. Има сравнително силен растеж, добра родовитост и среден добив. Развива се добре, на всички почви и изложения, но най-добър резултат дава на скелетни почви с южно изложение. Устойчив е на суша и студ и е сравнително устойчив на гъбни болести.

Получаваните от Шевка трапезни червени вина са обикновени и нямат необходимия цвят и киселинност.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 6:42 pm

СЕНЗО

Сортът Сензо е от френски произход. Разпространен е в Южна Франция и някои други венарски държави. У нас площите от него са малко.

Лист — среден, овален надлъжно, средно нарязан, 5-делен, слабо махнат. Повърхността на петурата е равна, мрежесто набръчкана. Очертанието на средната лапа образува остър ъгъл. Горните врязове са средни до дълбоки, отворени, лировидни, с успоредни страни и с остро дъно. Долните врязове са плитки, отворени, лировидни, с почти успоредни страни или във вид на цепнатина. Опашният врнз е отворен, стреловиден, равностранен, понякога затворен, с елиптичен отвор. Зъбите са малки, триъгълни, с тясна основа. Нервите отдолу са светлозелени. Дръжката е средно дълга, гола, светлозелена. Есенната окраска на листа е червена.

Цвят — двуполoв. Грозд — среден, коничен, рядко крилат, полусбит.


Дръжката е средно дълга, средно дебела, вдървесинена в основата, крехка, понякога с мустак. Зърно — едро, яйцевидно, синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е тънка, жилава. Месото е сочно, слабо хрупкаво, сладко, с хармоничен вкус и със специфичен привкус. Дръжчицата е средно дълга, тънка, с малко конусовидно ложе. Четчицата е средно дълга, оцветена слабо виненочервено.

Сензо е средно зреещ винен и десертен сорт. Гроздето му узрява през първада половина на септември. Развива се добре на хълмове с леки, свежи и топли почви. Има средно силен растеж, висока родовитост и висок добив. Той е сравнително устойчив на суша и на студ. Не е достатъчно устойчив на гниене. Гроздето му е сравнително транспортабилно.
От него се получават обикновени червени вина.

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » нед окт 04, 2009 10:36 pm

BRIDA поздравявам те за знанията ти!Аз съм любител на хубавите вина и с интерес следя тази тема!Преди около 12-13 години като завършвах ,държавният ми изпит беше технология на вината :thumup:
http://www.radikal.ru]Изображение


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 10:41 pm

Всеки уважаващ себе си кулинар, трябва да знае и да спазва някои основни правила при избора и поднасянето на вино заедно с приготвените от него ястия.

Типичното вино, което се поднася преди вечеря, е шампанското.

Избягвайте да сервирате орехи, фъстъци или кашу преди вечеря, защото те могат да влошат вкуса на виното. С маслините, бадемите и писташа също трябва да се внимава. Вместо ядки поднесете сирена.

Червеното вино по правило се сервира с меса, а бялото с морска храна и птиче месо.

За пикантни, солени и пушени ястия се препоръчват белите ризлинг и траминер, а от червените - пино ноар.

За варени и задушени месни ястия и ястия със сметана от белите вина е най - подходящо шардонето, а от червените - мерло и каберне совиньон.

За високо киселинни храни като домати и цитрусови плодове - совиньон блан, от червените - цинфандел.

Ето няколко предложения за празничната вечер:

Божоле (леко червено вино с плодов аромат) - подходящо за десерти, сирена, пикантни храни, скара, морски дарове.

Кианти (доста силно италианско червено вино, много сухо) - подходящо за предястия, леки сирена, паста, морска храна, свинско, телешко, скара.

Пино ноар (френско червено вино със свеж аромат) - поднася се с леки сирена, сандвичи, свинско, телешко, агнешко, пилешко, морска храна.

Мерло (произхожда от Франция, тежко, сухо червено вино с плодов аромат) - подхожда на скара, сирена, паста, агнешко и пилешко.

Каберне Совиньон (сравнително леко, червено сухо вино) - сервира се с тежки сирена и скара.

Отнесете се внимателно и отговорно към избора на вино. Вашият собствен вкус и въображение за ястията и виното са най - важният фактор за една перфектна вечеря.

Наздраве!
www.zadoma.com

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 10:54 pm

Свойства на „безценната напитка"

* Намалява нивото на „лошия" холестерол и повишава нивото на „добрия", като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия" холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта.
* Червеното вино „смекчава" тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти.
* Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия;
* Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.
* Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески" болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето).
* Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците.
* Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали.
* Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.
* Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори.
* Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.

Джон Стайнбек е казал: „Малко любов е като малко вино - прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето!". Най-вероятно е бил прав, защото за да има полза от червеното вино, то трябва да се приема умерено. Оказва се, че броят има значение, а точните цифри варират според индивидуалните характеристики - пол, възраст, ръст, тегло и т. н. Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от една до три чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 мл, докато за дамите това количество е редуцирано до 150 мл.

Ирена Стефанова


Отговори