как се приготвя ориз за гарнитура?
- sladkatameri
- чирак с черпак
- Мнения: 12
- Регистриран на: вт юни 17, 2008 2:54 pm
как се приготвя ориз за гарнитура?
как се приготва ориз за гарнитура кам какви ястия варви и какъв дабъде огиза
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Най-обикновената и бърза рецепта - в 100 мл олио се задушава 1 голяма глава кромид лук ситно нарязан. Прибавя се 1 ч ч ориз \аз използвам "Бланширан", защото зърната си остават цели, не се разкашват\ , 3 чаши топла вода и сол на вкус \вместо сол може да се разтвори 1,5 кубче бульон по избор\. Ври на тих огън, докато оризът попие водата.
Виж в "Рецепти" - "Гарнитури" - има интересни предложения.
Желая ти успех!
Виж в "Рецепти" - "Гарнитури" - има интересни предложения.
Желая ти успех!
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 204
- Регистриран на: пон юни 16, 2008 9:15 pm
- :: 19 рецепти от sve_georgieva
- :: 39 снимки от sve_georgieva
Аз го приготвям по същия начи като tillia, като към лука добавям настърган морков, черен пипер и джоджен. Добавям водата, бульона и след като заври го прехвърлям във фурната, и печа там до готовност. Като го извадя завивам с хавлия или похлупвам с капак за 10 мин, за да се задуши. И аз използвам бланширан ориз. Много съм доволна от него обаче го правя така- 1 ч ч ориз/2,5 ч ч вода .Успех при приготвянето
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Аз го запичам на фурна, но първо задушавам лука с морковите докато омекнат и после го сипвам в тава, слагам сол, чер пипер на зърна, мазнина /ориза "обича" блажничко/ и доливам вода. Запичам го около за 20 мин. По-принцип пропорцията е 4:1 в съотношение вода към ориз, но всеки си го прави според предпочитанията! Успех!
- reni55
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1188
- Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
- :: 227 рецепти от reni55
- :: 321 снимки от reni55
- desislawa
- магьосник в кухнята
- Мнения: 88
- Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
- :: 47 рецепти от desislawa
По учебник пропорцията е 1 към 3 за българска гарнитура,за азиатски е 1 към 2 ,малко по-сух става.Въпрос на вкус е кой какво да сложи,дори само вегета го прави различен от класическата рецепта,която е само лук,чер.пипер на зърна,сол и мазнина.Задължително само се пече.Гарнитурата трябва да е по-лека от основното ястие.Запържва се когато е за плънка или с някакво месо или зеленчуци,тогава става по-вкусен.