Лазаня и каналони

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Лазаня и канелони

Мнение от vg » нед окт 14, 2007 1:10 pm

Лазанята и канелоните са два от множеството видове паста. Лазанята представлява правоъгълни листове суха или прясна паста с дебелина 1-2 мм и с различни размери. Лазанените кори, които са с леко къдрави ръбове са най-разпространени в САЩ, докато традиционно плоския италианския вариант е превзел останалата част от света. Думата лазаня може да се отнася както към тези кори паста, така и към самото ястие лазаня. То обикновено се готви като предварително се приготвят месна плънка и сос - сиренен, доматен, Бешамел - и на дъното на тавичка се реди ред кори, залива се с плънката, върху нея се слага сос, ръси се настъргано сирене - Моцарела, Пармезан, Рикота или друго - и редуването продължава докато свършат продуктите, като най-отгоре се поръсва настъргано сирене. Поради приготвянето на плънка и сос отделно, някои рецепти за лазаня отнемат много време, но си заслужават усилията изцяло. Лазанята най-често се приготвя с месо, но може да е и вегетарианска.

Канелоните от своя страна също могат да са правоъгълни листове прясна паста, която се навива на рула с плънка отвътре, или пък предварително оформена като тръбички с дължина 10-15 см и диаметър 2-3 см суха паста, която се пълни с плънка с помощта на лъжица или дебел шприц. Напълнените канелони се нареждат в тавичка - само на един ред, защото иначе залепват и ястието губи формата си - след което се заливат с предварително приготвен сос, поръсват се с настъргано сирене и се пекат. Плънката е препоръчително да е смляна или много ситно нарязана и да не е твърде течна. Също така за да се избегне изсъхване е добре сосът да се разпредели така, че да не остават сухи места.

Когато се използва суха паста, в общия случай, корите за лазаня трябва да се сварят за няколко минути в подсолена вода, преди да се редят, а канелоните се пълнят сухи с не-гореща плънка (иначе се напукват от топлината). Най-добре е да се прочетат указанията на опаковката преди приготвяне, защото има и кори за лазаня, които не изискват варене, както и канелони, които трябва да се варят.

Едно от предимствата и на двете ястия е, че могат да се приготвят по различни начини - съществуват от съвсем лесни и подходящи за всеки ден до много сложни и изтънчени рецепти, с които могат да бъдат впечатлени и най-взискателните гости (или съпрузи:)). В Италианската кухня почти задължителни са сирената - Моцарела, Пармезан, Рикота, Гауда или друго, домати във всякакъв вид - на сос, на пюре, пресни или от консерва, зелените подправки - риган, босилек, мащерка, пресен лук, розмарин, магданоз - в сух вид като съставка на соса или плънката, пресни за поръсване.

В категорията Паста можете да намерите рецепти за канелони и лазаня, а тук можете да споделите вашия опит и идеи с тези ястия.
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пон окт 15, 2007 2:33 pm

Лазанята, която доста често се прави у дома, пък е доста лесна и вкусна:) Не знам какво би казал за нея някой италианец, но можем да приемем, че това е леко побългарен домашен вариант на това ястие.

Аз ги правя на лазанени купчинки - може да се нареди и плътно в тава. Обикновено посварявам предварително корите и после редя в тавичка - кори, нарязана на филийки шунка, настърган кашкавал. Така 4-5 слоя и накрая лазанена кора. Заливам със сос Бешамел и слагам във фурната. По някое време слагам настърган кашкавал, но ако го сложа в началото на печенето загаря леко.

На сайта съм сложила и тази - Лазаня със спанак и кайма - рецепта. Не е трудна, а става наистина страхотна :)

apostol
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от apostol » пон окт 15, 2007 6:27 pm

Мноооого обичам лазаня. Ето ви и моята рецепта:

ЛАЗАНЯ

Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня без варене
400 гр. кашкавал

За плънката:

600 гр. телешка кайма
1600 гр. домати от консерва, предварително пасирани
3- 4 глави ситно нарязан лук
1 глава счукан чесън
400 гр. нарязани и задушени гъби
1 лъжичка чер пипер
1 лъжика ситно смлян босилек
50 гр. масло
сол на вкус

За соса “Бешамел”:

60 гр. брашно
60 гр. масло
1.250 литра мляко

Запържваме каймата в собствената и мазнина, докато стане кафява.
Нарязания лук задушаваме в зехтин, след това прибавяме и 2 чаши вода, в която сме разтворили кубче пилешки бульон. След като лукът омекне напълно, прибавяме чесъна, босилека, черния пипер, задушените гъби и маслото. Варим десетина минути. Една тогава прибавяме доматите, посоляваме на вкус и варим още 40 мин. През това време изготвяме и соса “Бешамел”.

Измазваме тавата със зехтин и наливаме на дъното слой “Бешамел”. Върху него нареждаме първия пласт кори. Заливаме го с “Бешамел”, а после и с доматения сос. Разпределяме част от каймата върху соса и я поръсваме обилно с настърган кашкавал.

Процедурата се повтаря, докато корите се изчерпат. Хубаво е, ако направим 4 пласта. Най- отгоре поръсваме с настърган кашкавал и запичаме в подгрята фурна при 200 градуса за около 30 минути.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com

ivka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 17
Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:41 am
:: 69 рецепти от ivka
:: 32 снимки от ivka

Мнение от ivka » ср окт 17, 2007 3:11 pm

Когато нямам кори за лазаня правя това ястие и с обикновенни готови кори Белла или Фамилия

Продукти:1 пакет готови кори;500гр. кайма;300гр. кашкавал;1 ч.ч домати;1 глава лук;връзка копър; магданоз;мазнина.

За бешамеловия сос:1 пак. масло;500 мл.прясно мляко;1 яйце;брашно 4-5 с.л.

Загрява се маслото, запържва се брашното и се разрежда с прясното мляко и яйцето.Вари се до сгъстяване.
Нарязания лук и каймата се запържват в мазнината.Прибавят се нарязаните домати,копър ,магданоз,сол.Вари се до изпаряване на част от течността на доматите.
В намазана с масло тава се нареждат кори, слага се по малко бешамелов сос, кайма ,настърган кашкавал.Пак кори и т.н.Най отгоре се слага сос , останалия кашкавал и бучки масло.Пече се 40 мин.


apostol
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от apostol » съб окт 20, 2007 9:58 am

И какво се получава? Става ли с кори "Белла"?

Апостол Апостолов
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет яну 16, 2009 7:33 pm

И защо казвате Каналони вместо Канелони?

cannello е тръбичка.

http://de.wiktionary.org/wiki/Cannelloni


http://fr.wikipedia.org/wiki/Cannelloni


http://en.wikipedia.org/wiki/Cannelloni

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » съб яну 17, 2009 12:15 pm

Права си, наша грешка :oops:

Честно казано не съм се замислял толкова, но ще го поправим навсякъде в сайта :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » пон яну 19, 2009 10:54 am

Готово, вече думичката "канАлони" е изцяло заменена с правилната - "канЕлони".

Благодарим на Алиана за поправката :)
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
ani_perla
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 146
Регистриран на: пет фев 06, 2009 1:21 pm
:: 67 рецепти от ani_perla
:: 114 снимки от ani_perla

Мнение от ani_perla » съб фев 28, 2009 10:38 am

Аз поне съм я написала правилно :clap:


Отговори