НАЛЕПИТЕ-ВРАГОВЕ НА ЗЪБИТЕ(малки хитринки)

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

НАЛЕПИТЕ-ВРАГОВЕ НА ЗЪБИТЕ(малки хитринки)

Мнение от BRIDA » чет ное 19, 2009 11:03 am

Ето какво научих....
Здравето на зъбите се нарушава от три основни фактора.Първият е налепът,в който процъфтяват микроорганизмите-те отделят млечна киселина,разрушаваща зъбите.Вторият враг е захарта,която като лепило прилепва налепа към зъбите.Третият е недостигът на флуор.Ето и малки хитринки,но доста ефективни.....
Можете да си измиете зъбите с помощта на четка с естествен косъм и солена преварена вода,може да използвате морска сол.
Чубрицата е много силно дезинфекциозно средство.Стритите сухи листа поставете върху суха четка и внимателно търкайте зъбите във всички посоки,след това изплакнете устата.
Активният въглен добре почиства зъбния налеп.Натрошете няколко таблетки въглен,поставете ги върху четката и мийте зъбите си в продължение на 3 минути.Накрая изплакнете добре устата.
Хвощът предпазва от кариес.Наберете хвощ от влажно място,изсушете го и го стрийте на брашно.Той също така спира кръвотечението и заздравява венците.С него можете да миете зъбите си 2 пъти дневно.
Корените от ириса,нарязани на ситно и изсушени отлично почистват потъмнелите зъби на пушачите.
Ако натърквате от време на време зъбите си с лимонена кора,ще можете да възстановите и запазите тяхната белота.
И накрая не икономисвайте пастата за зъби-посещението при стоматолог със сигурност е много по скъпо и от най-скъпата паста. :)
А Вие как се грижите за зъбите си?


Потребителски аватар
krisi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 351
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнение от krisi » пет ное 20, 2009 9:22 pm

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ НЕПРИЯТНИЯ ДЪХ ОТ УСТАТА

Сериозният проблем за отстраняването на неприятната миризма в устата (галитоза), от който страдат доста хора, за съжаление не може да се разреши с помощта на дъвката.

От една страна, този проблем може да бъде резултат от лоша хигиена. Ако устната кухина не се измива добре и устата не се изплаква редовно след всяко приемане на храна, бактериите, които остават в нея, предизвикват появата на кариес. А той води до по-тежки последствия: страдат корените на зъбите, след това венците и другите участъци на лигавицата. Втората причина за неприятната миризма в устата може да бъде заболяване на стомашно- чревния тракт или коремната кухина.

Затова, за да се определи начинът на лечението, трябва да се направи пълно диагностициране: кръвен анализ, изследване на хормоналния статус, коремната кухина и бъбреците, преглед при стоматолог, гастроентеролог (и гинеколог - за жените), за да се провери вероятността за инфекции и вируси. Галито зата може да бъде и наследствена, ако заболяването е предизвикано от вроден порок на жлъчката или ако някой от родителите страда от захарен диабет или е с нарушен хормонален статус. Дъвките и ароматизираните бонбони премахват само временно неприятната миризма от устата, но причините за заболяването остават.

За да се избегне неприятната миризма в устата, по време на миенето на зъбите трябва да се обръща внимание и на вътрешната повърхност на бузите и на езика. Често върху езика и венците се натрупват бактерии и налепи, които трябва да се изчистят. Еликсирите и лосионите за уста не са изход от ситуацията. Те не отстраняват причината за миризмата. Вместо честото освежаване с препарат за уста, по-добре е зъбите да се измиват добре. Избирайте средства, които не съдържат алкохол, защото той изсушава и всъщност засилва неприятната миризма. Използвайте конци за зъби, които способстват за отстраняването на бактериите от пространството между зъбите. Не забравяйте и народната медицина! Пресните ябълки или отварата от лайка, коприва, брезови листа или пелин освежават устната кухина и дъха. Може да се сдъвкват и пресни листенца магданоз. Слюнката съдържа кислород, който е естественият враг на бактериите. Колкото повече е слюнката, толкова по-свеж е дъхът. Според една статистика една трета от населението по земята страда от лош дъх в устата. Причината за отблъскващата миризма от устата обаче могат да бъдат и такива храни като млякото и млечните продукти, съдържащи белтъчини, които бактериите използват като своеобразно топливо. Кафето е киселинна течност, а бактериите се размножават много бързо в нея. Бонбоните и дъвката също създават проблеми, защото много от тях съдържат захар, с която бактериите се хранят.

За избягването на лошия дъх се препоръчва всеки ден да се изпиват по 6-8 чаши вода. Чаят също помага. От полза са и продуктите, които съдържат много вода: целина, краставици, грозде, тиквички, моркови, диня и т.н.


Изображение

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » съб ное 21, 2009 4:24 pm

Режим на хранене за здрави зъби

Приемането на въглехидратни храни трябва да се ограничи в трите главни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна. Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно. В междинните хранения (втора и трета закуска) не трябва да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши трябва да се ядат плодове, зеленчуци, сирене, колбаси, ръжен хляб . Миенето на зъбите отстранява хранителните остатъци, предпазва ги от образуване на зъбен камък и кариес и масажира венците. Много важно е да се знае кога трябва да се мият зъбите. Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане. Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи концентрация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене.

Кога да мием зъбите?
Възприетата практика да се мият зъбите вечер, преди лягане, и сутрин, след ставане, изпълнява своето козметично предназначение, но няма здравословна, профилактична стойност. Най-доброто средство за поддържане хигиената на устната кухина е четката за зъби. Четката трябва да бъде с малка глава - около 3 см дълга, и със средно твърди, не много дълги косми. Освен това много важна е техниката на миенето на зъбите, за да могат да се отстранят хранителните остатъци от междузъбието. Четката се движи с въртеливи движения в отвесна посока от венците към зъбите - за горната челюст отгоре надолу, а за долната челюст отдолу нагоре. По този начин се масажират венците и се подобрява кръвоснабдяването им. Ако четкането се извършва в посока от зъбите към венците или в напречна посока (ляво - дясно), може да се получи отделяне на венците от зъбите с последващи възпаления. Миенето на зъбите трябва да продължава най-малко две минути. След изплакването на устата и измиването на четката четкайте енергично езика и вътрешната страна на бузите за подобряване на кръвообращението в тях. Масажирането на венците с пръсти в посока към зъбите ще ги предпази от възпаление и отделяне от зъбите. Въпреки претенциите на рекламите зъбните пасти не са основното средство при почистването на зъбите. Тъй като най-важно значение има механичното движение, спокойно можете да използувате за миене на зъбите готварска сол върху четката за зъби. Тя не само почиства много добре, но подобрява кръвообращението във венците, засилва слюноотделянето. Ако някои път се озовете без четка за зъби, плакненето на устата със солена вода ще замести миенето, при условие че жабурите водата енергично около зъбите и венците.

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » съб ное 21, 2009 4:29 pm

ДЕТСКИ СТИХОТВОРЕНИЯ ЗА ЗЪБИТЕ

ПЕСЕН-ИГРА

Четкам зъбките отляво,
после четкам ги отпред,
после вдясно. Не забравям –
два пъти броя до пет!


Раз – нарисувайте дим от комина.
Два- повторете, и още, и пак…
Три – край езичето нека да минем,
както с метличка, и още, и пак…


Сутрин, вечер не пропускам
тази хубава игра!
Денем ябълчици хрускам!
кой поуката разбра?


Раз – всяко зъбче е здраво и бяло!
Два – няма болки! На пломбите – край!
Три – чичо доктор за щяло нещяло
няма да идва и нека скучай!


ХИТРА ПЕСЕН ЗА ХИТРИТЕ РИБКИ

Имат си рибките дом във водата,
в пясъка – меки легла,
нощем завива ги тихо Луната
с жълтички одеяла.



Нямат си само – какво да се прави? –
лекар във водния дом.
Как ли опазват си зъбките здрави
мряна, скумрия и сом?


Сетих се, сетих се! Имат си тайна,
хитра и много добра!
Тяхната тайна – за мене незнайна –
искам да я разбера!


Сетих се! Плуват ятата сребристи,
всички отварят уста –
мият си зъбките, пазят ги чисти, -
вече им знам хитростта!


АЕРОБИК ЗА ЗЪБКИ

Аеробик днес играят
малки и големи –
и навънка, и във стая,
и по всяко време!


Аеробик, аеробик,
казват, бил полезен,
и играят аеробик
с музика и песен.


Аз пък с четка ще опитам,
време ми е вече,
аеробик за зъбите
да играя вечер!


СТО ГОДИНИ И ЕДИН ДЕН ОТГОРЕ


Гора далечна и незнайна.
Пътеки две вървят натам –
едната под зора сияйна,
а другата във мрак голям.


От кръстопът се те разделят,
с табела и със надпис стар:
“Надясно тръгнеш ли – печелиш,
наляво – чака те кошмар!”


Наш Сашко с дървената сабя
прочел табелата, разбрал,
юначен бил и шляпа-шляпа –
наляво пътя си избрал.


Вървял, вървял – дърво чудато
пред него се явило там,
наместо гълъбово ято
летели кифли със сусам,


наместо клони – палачинки,
завити с шипков мармалад,
пълзели захарни калинки
в листака му от шоколад.


Наш Сашко: “Туй ли е кошмара?!” –
юначно ял и час, и два,
и дремнал в юлската омара
на избуялата трева.


И пак на път. Поток газиран
с боза и швепс се появил –
наш Сашко жадно, без да спира,
до дъно всичкия изпил.


Май доста лаком бил юнакът,
та ял и пил, и пил, и ял,
не щеш ли, седнал и заплакал,
защото – зъб го заболял!


- Ох, зъбчо – викнал тъжно Сашко, -
какво ти сторих, та болиш?
И пак излапал най-юнашки
поникналия там сладкиш.


Но два кълвача долетели –
вълшебни птици те били, -
не черни, ами снежнобели,
и с човчици като игли.


- Да знаеш, ние сме резбари –
му рекъл първият кълвач,
комуто зъбките нашарим,
го чака много силен плач!


- За всеки сладкоядец правим
по дупчица на всеки зъб.
За тебе колко да направим? –
попитал втория със скръб.


- Нда… значи съм объркал пътя!
Защо ми трябваше кошмар? –
наш Сашко свил към кръстопътя
с табелата и надпис стар.


Надясно тръгнал, то се знае,
навлязъл в чудната гора,
а там зората засияла
и случката била добра…


Пред него – град. Стени високи
и мост над рова със вода.
Растели в четири посоки
дървета с истински гнезда,


дървета с плод красив и едър,
наместо капчици роса –
все капки мляко. Тъй бил щедър
Здрав Зъбчо – кралят на леса.


И пазела го бяла стража,
Флуорът бил й генерал,
не пускал той войската вража
във кралството на своя крал.


И майстор там живял чудесен –
Прав Зъбчо, казват, се зовял,
той мерел зъбките с отвеса
и прави зъбки майсторял…


Вървял наш Сашко и се питал:
- Нима е истина това?
И тъй пристигнал здрав и читав
пред краля и склонил глава:


- Кажи, кралю, какво да сторя,
та вечно да остана тук?
А кралят дълго му говорил
и с крак почуквал: чук-чук-чук…


И щом почукал, долетели
панички златни и блюда,
а масите с покривки бели
накацали като ята.


Във тях: масло, яйца, извара,
месо, салата, пресен лук,
излизала тъй вкусна пара
от печен във тава суджук…


Една овчица се задала
и сложила пред своя крал
с цвета на слънчице изгряло
огромна пита кашкавал…


Доматена каручка тука
без кончета сама дошла,
изсипала си зеленчука:
домати, моркови, бакла…


- Сега, момче – продумал кралят, -
те каня аз на малък пир,
а мойте пирове ги хвалят
по цялата Земя нашир!


Наш Сашко слисан проговорил:
- Това тук… да излапам сам?!
За сто години, с ден отгоре,
не мога аз да го изям!


- Така де, сто лета и зими,
гаранция ти давам аз,
все здрави зъбки ти ще имаш! –
засмял се кралят с ясен глас. –


А после, ако нещо стане,
ела на гости пак при мен
и болест няма да те хване
за още сто, и още ден!


НА ТВОИТЕ ГОДИНИ

- На твоите години, Кате –
започва сутринта бащата
да утешава дъщерята, -
макар че бях и тих, и плах,
от зъболекар нямах страх!


- На твоите години, тате –
отвръща хлипащата Катя, -
и аз ще казвам на децата:
“Макар и мъничка да бях,
от зъболекар нямах страх!”


И Катя заревава гласно:

- Но днеска страх ме е ужасно!


ИЗ ”ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ЗВЕЗДНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА”

(Едноактна пиеска)


Вземам четката в ръчичка,
после пастата добра,
хайде, следвайте ме всички –
днес започваме игра!


Раз – поставете на четката паста!
Два – изплакнете устата с вода!
Три – размажете по зъбките паста
и запомнете какъв е реда!


Четкам зъбите отляво,
после четкам ги отпред,
после вдясно. Не забравям –
два пъти броя до пет!


Раз – нарисувайте дим от комина!
Два – повторете, и още, и пак…
Три – края езичето нека да минем,
както с метличка, и още, и пак…


Сутрин, вечер не пропускам
тази хубава игра!
Денем ябълчици хрускам!
Кой поуката разбра?


Раз – всяко зъбче е здраво и бяло!
Два – няма болки! На пломбите – край!
Три – чичо доктор за щяло не щяло
няма да идва и нека скучай!


Потребителски аватар
krisi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 351
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнение от krisi » съб ное 21, 2009 6:37 pm

Браво, Йоана :hug: :clap:
Чудесни стихчета и песнички за зъбките!

Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед ное 22, 2009 10:03 am

тези стихчета ги копваммммммммм,за бебо, :clap:

ivkamarin
началник печка
началник печка
Мнения: 30
Регистриран на: вт окт 13, 2009 9:14 am
:: 1 рецепти от ivkamarin

Мнение от ivkamarin » вт ное 24, 2009 9:11 am

Тайни за бели като бисери зъби
Лъчезарната усмивка несъмнено привлича и съблазнява, а кой не обича да е център на внимание!?! Белите зъби са много важна част от външния вид. Те не само придават на притежателя им особено обаяние и магнетично излъчване, но и дискретно разкриват неговата лична хигиена.

Ако цигарите, кафето и страхът от зъболекарския стол вече са оказали негативното си влияние върху белотата на вашите зъби, то ето няколко съвета как да си върнете ослепителната усмивка с подръчни средства!

За да постигнем добри резултати, трябва първо да разберем защо зъбите ни губят белия си цвят и пожълтяват.

Цветът на зъбите ни зависи от състава, структурата и дебелината на всеки от слоевете, които ги изграждат (дентин, емайл и т.н.). С течение на годините влиянието на различни външни и вътрешни фактори води до пожълтяване.

Външните причини най-често са консумацията на кафе, кока-кола, чай, червено вино, пушенето на цигари, лошата хигиена, действието на зъбен камък, естественото стареене на организма.

Вътрешни причини са повишеното ниво на флуорид, който покрива зъбите с малки тъмни точки, и прекалено честото лекуване с антибиотици. Жълтият цвят на зъбите може и да е предаден по наследство.

Как да се преборите с времето и лошото влияние на вредните си навици? Ето нашите съвети!

Сутрин се жабурете с по една лъжица зехтин, колкото се може по-дълго време. Той разгражда наслагванията по зъбите и създава около тях тънка предпазна обвивка, която не позволява полепването на вредни за белотата частици.

Към сока на един лимон прибавете същото количество вода. Потопете четката си за зъби, за да поеме от сместа и започнете да търкате зъбите си. С течността, останала в чашата, изплакнете цялата уста, като я задържите за няколко секунди и жабурите през това време. Правете го не по-често от два-три пъти седмично.

След като сте си измили зъбите, е добре веднъж седмично да ги търкате и със сода бикарбонат. Внимавайте да не прекалите с търкането, защото ще увредите емайла на зъбите си!

Според специалисти ще имате бели зъби, без никакъв зъбен камък само, ако ги търкате веднъж седмично със смес от по една лъжичка меден оцет и фина сол.

Как да получим оцет от мед? Чрез естествена алкохолна ферментация, медът се превръща в оцет (като му се прибавя само вода), така че под влияние на температурата и въздуха постепенно се размножават оцетнокисели бактерии, които довеждат до крайния резултат.

Готовият оцет се прецежда през меки филтри (бихте могли да използвате и тампончета си за сваляне на грим). Течността се прелива внимателно от един съд в друг, без да се размътва утайката, за да се запазят качествата и цвета на продукта.

След всяко хранене изяждайте по една ябълка! Препоръчваме ви да не я режете на парчета, а да отхапвате от сочния плод. По този начин едновременно ще почиствате и избелвате зъбите си!

Специално за дамите: Няма да пропуснем и да ви напомним, че колкото по-тъмно червило слагате на устните си, толкова по-бели изглеждат зъбите ви! А ако за съжаление вече сте загубили перления блясък, то забравете за червила от златистата и оранжевата гама.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт ное 24, 2009 10:53 am

Здравейте!

Много интересна тема и много интересни съвети! :thumup:


Но някои от тях базират на стари, доказано вредни възгледи. Ето два от тях от горният постинг:

Към сока на един лимон прибавете същото количество вода. Потопете четката си за зъби, за да поеме от сместа и започнете да търкате зъбите си. С течността, останала в чашата, изплакнете цялата уста, като я задържите за няколко секунди и жабурите през това време. Правете го не по-често от два-три пъти седмично.

Това не само, че не е вярно, а и е сигурен начин за увреждане на зъбите. Съветът е може би от времето, когато не е имало други продукти за дезинфекция на устата и се е залагало на киселината. Но отдавна е доказано, че киселото разрушава зъбния емайл, с лоши последици: болкочувствителни зъби, реагиращи на топло и студено с изтръпване, а при захапване на твърди храни - с неприятно чувство, каращо ви да настръхвате. Освен това - всеки зъболекар обяснява, че след консумация на кисело трябва устата да се изплаква с чешмяна вода и поне половин час след това да не се мият зъбите. Защото емайлът е накърнен по това време и ако търкате с четка - го смъквате. Естествено това не става наведнъж, а малко по малко. Но за няколко години (а при наследствено тънък емайл - за няколко месеца) сте успели да си навредите. Какво става тогава ако търкате директно с киселото?! И още нещо - ако киселото по някакъв начин би било полезно за зъбите, щеше да има поне една кисела паста за зъби, кисела вода за изплакване, кисел предпазен гел....Но няма, защото вреди. Емайлът, които веднъж е изчезнал, изчезва невъзвращаемо.

Вторият вреден съвет е този със содата.

След като сте си измили зъбите, е добре веднъж седмично да ги търкате и със сода бикарбонат. Внимавайте да не прекалите с търкането, защото ще увредите емайла на зъбите си!

Специално за него пиша от собствен опит. Содата е прекалено груба за зъбите. Тя е груба даже за полирани метални части, да не говорим за емайла...
За момента содата избелва, на принципа на шмиргела. Така се махат за нула време налепи, за които човек е трябвало да се грижи изобщо да не се появят. Но тя оставя драскотини по зъбите, които след това още по-бързо потъмняват и за да се махнат, е нужно още по-интензивно търкане със сода. Става затворен кръг. Зъбите се захабяват и с времето стават все по-тъмни и по-небляскави. Съветът да не се търка много, е безмислен, защото щом триенето маха налепът - вече е засегнат и емайла. Този процес не може да бъде върнат. Освен с покритие с изкуствени "плочки" от керамика или твърда пластмаса, така наречените Veeners. Те струват безбожни пари - 490 лв на зъб (най-добрата оферта, която намерих в нета, има и много по-скъпи).
Изображение

Така че няма нищо лошо в това, човек да чете и да се възползва от домашни рецепти, но при всяко четене да сравнява със знанията относно съществото на проблема, който иска да премахне.

Желая ви лъчезарни усмивки :D
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » вт ное 24, 2009 9:07 pm

Напълно съм съгласна с Aliana.
А някой осведомен ли е за въздействието на готварската сол (NaCl)върху зъбите? Дали тя уврежда емайла на зъбите?

ivkamarin
началник печка
началник печка
Мнения: 30
Регистриран на: вт окт 13, 2009 9:14 am
:: 1 рецепти от ivkamarin

Мнение от ivkamarin » ср ное 25, 2009 8:22 am

Аз лично бих казала че по-голям помощник за ББЕЛИ,ЗДРАВИ и ХУБАВИ зъби от наистина хубавата четка и паста за тях както и редавната грижа за тях смисъл редовно миене и ходене на зъболекър НЯМА . Има много хора,който си мият зъбите с евтини четки и непотходящи пасти(да вметна, че аз също го правех до преди няколко години докато не ми казаха че и четката за зъби оказва влияние върху крайния резултат)казват страх ме е от зъболекари и после след години :eek: всичко е отишло по-...............,АМИ СЕГА? .От личен опит относно белите зъби бих казала,че течните пасти Colgate whitening доста добре избелват зъбите,но да не забравяме да ги сменяме от време на време.А за съветите по горе си мисля,че всеки би трябвало да си провери информацията преди да започне да изпровва върху себеси какъвто и да е съвет по какъвто и да е въпрос.Недопостимо е всяко нещо написано в нета да се приема за чиста монета.Всеки има своите възгледи и спокойно може да отговаря за своите действия


Отговори