Открадната рецепта

Дъра-бъра за всичко в кухнята
korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq

Открадната рецепта

Мнение от korneliq » вт дек 08, 2009 9:12 am

Да...и аз се наредих на опашката...доста и от моите рецепти са там. В първия момент си помислих...е, няма нищо лошо, но когато прочетох една от рецептите, в която споделям моите лични впечатления за начина на сервиране, ми стана много болно и грозно. Става въпрос за Мароканската рецепта - Тажин със сини сливи.
Да прочетеш своите думи, все едно че са на някой друг...това си е кражба. Става дума за кражба на интелектуален труд - така се нарича и смятам администраторите да вземат мерки и да пишат на този сайт, а не всеки от нас да се рови и да си търси откраднатите рецепти. Все пак ние сме решили точно тук да си побликуваме рецептите и тук трябва да се защитят нашите права.
Друг е въпросът, дали те ще бъдат коректни да се отзоват, а най-добре и да прекратят публикуването на нашите рецепти, защото в крайна сметка те вече са публикувани и който иска да ги намери, знае къде да ги търси.


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » вт дек 08, 2009 9:36 am

Нели, нашата работа е да си поддържаме реда в нашия сайт. Тук имаме възможност да налагаме правила, в другите сайтове това е отговорност на други хора.

Както писах по-горе - важно е ХОРАТА - МНОЗИНСТВОТО, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ да осъзнаят КАКВО И КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ, а не администраторите да трият/редактират и т.н. да НАЛАГАТ някакъв ред.
Aut viam inveniam aut faciam

korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq

Мнение от korneliq » вт дек 08, 2009 9:47 am

Не става въпрос за налагане на някакъв ред в друг сайт. Погрешно сте ме разбрали. Става въпрос да защитите нашите права. Ние сме се доверили на вашия сайт и тук сме поместили нашите рецепти, които вече са ваши. Това означава, поне аз така го разбирам, да застанете зад гърба ни и да ни защитите като цяло, а не всеки да се рови и да пише до тях, въпреки, че и това не е лошо.
Аз лично ще й пиша, защото се чувствам обидена (да не казвам ограбена, да не прозвучи силно, въпреки че си е точно така).
Но и вие трябва да заемете тази позиция...все пак рецептите са от вашия сайт.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » вт дек 08, 2009 10:41 am

Мисля, че те разбрах чудесно - искаш аз да пиша на въпросния администратор, но аз пак се опитвам да обясня - това не е начина.

Ето ти примерен диалог, аз ще съм П, той да речем е И:

П: Здравей, рецепта публикувана в моя сайт е преписана в твоя, сложи източник или я изтрий, моля.
И: Здравей, аз от къде да знам моите посетители от къде какво копират. Добре, ще я оправя тази рецепта.
П: Ама то не е само тази, има още 10.
И: ОК, ще коригирам и тях и ще пиша на моите посетители да им обясня какво е "източник" и т.н.

И този разговор може да си го водим всеки месец примерно.

На самите потребители трябва да им бъде обяснено къде са сбъркали, например Мими (М) е преписала рецепта, оригинално публикувана от Катя (К):

К: Здравей, видях, че толкова си харесала МОЯТА рецепта, че си я публикувала като твоя. Това е неуважение към МОЯ труд, затова настоявам да бъде посочено от къде си взела рецептата или тя да бъде изтрита.
М: Здравей, ами нямах си идея, че така трябва - добре, вече ще знам

Ако диалога не протече толкова идеално, тогава автора продължава да си търси правата както съм писал горе - с обяснение до администратора.

Във Веселият Готвач също имахме проблеми, когато въведохме това изискване да бъдем коректни и да се посочва източник, но хората много бързо разбраха и нещата сега вървят по-гладко. Отново се случва нови посетители да правят грешки, но и на тях им се обяснява, разбират и така.
Aut viam inveniam aut faciam


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » вт дек 08, 2009 10:42 am

Това, което Веселият Готвач предоставя на своите потребители е възможността да се споделят рецепти. Ние не можем (както и всеки друг Интернет сайт не може) да гарантираме сигурността на тези рецепти.

Сама знаеш колко е лесно да се копира нещо публикувано в Интернет...

Потребителски аватар
quick_v
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 337
Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
:: 22 рецепти от quick_v
:: 96 снимки от quick_v
Местоположение: Гърция

Мнение от quick_v » вт дек 08, 2009 4:26 pm

Вчера им написах коментар към една от моите рецепти(ако мога така да се изразя,защото тя не е моя,а на автора от където и аз съм я взела и съм я поставила тук)и погледнах днес да видя само какво са ми отговорили,но отговор няма,коментара ми е изтрит,но пък са изпълнили молбата ми и са посочили адреса от където са я копнали :wink: аз не държа да посочват моето име,а името на нашия сайт(нашия-не се сщам как по правилно да се изразя :oops:
  • Но по важното е,че вече има посочен адрес :thumup:
Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден!
Сенека

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » чет дек 10, 2009 7:51 pm

Aз мисля,че няма кой знае какъв проблем....в интернета нещата са прости:свободна информация....да се опазят рецептите означава да не се публикуват :( а нали целта на рецептите е споделяне...... :) няма лошо,че някой е взел рецепта от нашата кухня и я е представил на други,това може само да радва автора :thumup: ...и аз в самото начало(като качвах рецепти) не знаех,че е важно опоменаването на източника,но вече знам :oops: .....
Бъдете весели готвачи,не издребнявайте...... :) ......може просто да му се напише.....благодаря,че си харесал рецептата ми....идват празници...нека бъдем добри :D
Изображение

TheCrazyBastard
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: ср дек 23, 2009 12:38 am

Мнение от TheCrazyBastard » ср дек 23, 2009 1:11 am

Здравейте и от мен, администраторът на сайта "gotvarstvo.net". Малко късно се включвам в темата, но случайно разбрах, че обсъждате моя блог и в частност ме обвинявате като че ли съм един нагъл крадец на Вашия творчески труд. И все пак не мога да не споделя и моето мнение, разбира се, за това е и този форум тук. Първо искам да Ви кажа накратко за моята работа. Първо блогът ми (или сайт, както искате го наричайте) е просто място, което се старая да събера всякакви рецепти от това т.н. нещо интернет в помощ на всички Вас, разбира се, уважаемите потребители, търсещи рецепта за своя вкус. И тък като както казва администратора на този сайт тук, за което много му благодаря, единственият начин да опазите своите лични рецепти е да не ги публикувате никъде. Относно тези, които са оставяли коментар към съответните рецепти с пропуснат източник, не съм пропуснал никого, коригирирал съм ги, добавил съм източник и съответно лице, ако има такова. И тъй като всеки собственик на подобен кулинарен сайт знае добре, че не може да се одобрят всички подобни коментари и да са видими, затова някои ги трия и отговарям лично по емейл на всеки, че се извиняваме за "забравянето" при посочване на източника и да пишат за всяка една конкретна рецепта, щом това е чак толкова важно за тях. Нито един "млад" кулинарен сайт няма да измести "стар" такъв, затова не виждам за какво вдигате толкова аларма, след като желаете да посещавате този тук и Ви харесва, продължавайте и толкова. А се сещам за една госпожа, която бе явно много афектирана с копираните й марокански рецепти, ами госпожо, патентовайте ги, не зная възможно ли е, колко струва и как става това, но си мисля, че няма кулинарен сайт, който да не е взаимствал някога, поне в начален стадии от други подобни, а истината е, че всяка една рецепта може да стане уникална, променяйки и запетаята някъде и всеки може да добави своето мнение и впечетление, така че тя да стане прекрасна (поне в неговите очи). Както може би сте забелязали вече, от момента когато започнах да получавам Ваши мнения, не пропускам и рецепта с източник и се старая да бъда, доколкото е възможно лоялен към Вашия труд поне от тази гледна точка. И разбира се уважавам това изкуство, което ни събира всички тук, и бих желал да останем с едно добро впечетление и да не разваляме приятния момент в кухнята. Приятни моменти Ви желая с настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Весело изкарване на всички и всичко хубаво Ви желая.
gotvarstvo.net Admin

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнение от gigi.2000 » чет дек 24, 2009 11:01 am

Браво!Достоен отговор!Остава само посетителите на ''gotwarstwo.net'' да посочват източниците,когато е възможно,и ще си живеем мирно и щастливо :wink:.

Потребителски аватар
sladurko
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 19
Регистриран на: нед ное 29, 2009 2:03 pm
:: 3 рецепти от sladurko
:: 4 снимки от sladurko
Местоположение: София

Мнение от sladurko » вт яну 12, 2010 1:46 pm

Малко късно се вкючвам в темата, но реших да изкажа и своето мнение.
Разбирам недоволството от страна на много домакини, които са си намерили рецептите в другия сайт, но не считам че трябва да се опреква администратора на сайта и самия сайт. Все пак той не може да гарантира за всяка рецепта която е написал някой. Грешката и проблема е в некоректността на "писачите" на рецепти. Проблема е принципен и засяга морала на обществото ни. Колко ниско е паднала нацията ни. В стремежа си да се изтъкнат, някои хора са готови да откраднат рецепта.


Отговори