Бухти

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Бухти

Мнение от Aliana » съб авг 22, 2009 6:20 pm

:) :) :) :) :) :)


Здравейте!

Може ли някой да ми обясни какво са бухти? Прочетох много рецепти за бухти, и колкото повече чета, толкова повече се обърквам...

Какви са критериите, за да наречете едно тестяно изделие бухта?

Досега намерих с мая, с набухвател, пържени, печени, с пълнеж, без пълнеж, от течно гъсто тесто, от месено тесто, сладки, несладки, солени...

Нашите в къщи при майка ми са от гъсто течно тесто с набухвател, с неутрален вкус, капят се лъжица и изглеждат така
Изображение


Благодаря! :)


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » нед авг 23, 2009 6:22 am

Не мисля че има някакво строго определение. Бухтите са пържени тестени изделия подобни на мекиците, но по-пухкави и по-малки.

mimata
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: пет авг 21, 2009 11:38 am

Мнение от mimata » нед авг 23, 2009 10:40 am

аз мисля че това са бухти паржени от гъсто тесто но ако някой по добра да пиши :flow1: :hungry: :clap: :rotlf:

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнение от gigi.2000 » вт яну 05, 2010 1:37 pm

Рали,точно това,което си показала на снимката,е бухти-от рядко тесто,капано с лъжицата.Предполагам,че и при рецептите за бухти има,различия,но те са незначителни,и тестото винаги е рядко,с набухвател и с неутрален вкус.В моето село като дете съм чувала да ги наричат''дуфти'' :D ,и си мислех,че са различни неща,но сега мисля,че са имали предвид бухтите.Всичко друго са мекици,пърженки и т.н.,но не и бухти.


Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Мнение от PassionFlower » чет яну 07, 2010 1:57 pm

Рали,бухтичките са подобни на мекиците,както вече споменаха,по-пухкави са,изрязват се с формички и се пържат до златисто.Гарнират се с мед,сиренце или сладко,а може и пудра захар,на който с каквото му е сладко :)
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет яну 08, 2010 12:31 am

Според мен най-старата рецепта за бухти е-Рецепта:
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.

Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......

Изображение
А колкото до по рядкото тесто,което се сипва с лъжица-това са руските оладьи......има много рецепти за бухти(тиганици),с течение на времето са направени стотици вариации.....и всичките са обединени в едно...вкусни,меки....пухкави...и т.н.
Изображение

Потребителски аватар
lubopitka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 175
Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
:: 5 рецепти от lubopitka
:: 61 снимки от lubopitka

Мнение от lubopitka » пет яну 08, 2010 2:04 pm

BRIDA написа:Според мен най-старата рецепта за бухти е-Рецепта:
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.

Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......

Изображение

Този вариант за бухти не го знам, но благодаря за идеята:)

Потребителски аватар
Madlena
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 133
Регистриран на: пет ное 06, 2009 12:27 pm
:: 5 рецепти от Madlena
:: 372 снимки от Madlena
Местоположение: София

Мнение от Madlena » пет яну 08, 2010 2:24 pm

Аз към тази рецепта бих добавила още две-три лъжици захар, ванилия, цяла кофичка кисело мляко, а не половин и две-три супени лъжици грис. Тестото трябва да е по-гъсто от кексово - като се гребне да се задържа на лъжицата. пържа ги в много мазнина и стават кръгли
Изображение

ivka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 17
Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:41 am
:: 69 рецепти от ivka
:: 32 снимки от ivka

Мнение от ivka » пон яну 11, 2010 3:01 pm

Наскоро една позната ми даде тази сполучлива рецепта за бухти .


450 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 с.л. оцет
1 с.л. настъргано сирене
1 ч.л. сол
брашно, колкото за меко тесто
олио за пържене

--------------------------------------------------------------------------------

Замесва се меко тесто с посочените продукти. Оставя се да почине 15 минути. Разточва се на лист с дебелина 0.5 см. Реже се с резец или с ръба на стъклена чаша. Бухтите се пържат в повече мазнина.

* Яйцата и млякото трябва да са със стайна температура. Киселото мляко да е с по-нисък процент масленост.

Потребителски аватар
sladurko
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 19
Регистриран на: нед ное 29, 2009 2:03 pm
:: 3 рецепти от sladurko
:: 4 снимки от sladurko
Местоположение: София

Мнение от sladurko » вт яну 12, 2010 1:24 pm

В нашето семейство бухти наричаме пържено изделие от гъсто, но течно тесто с набухвател. Рецептата която знам от малка е:

450мл. к.мляко
2 яйца
1ч.л. сода за хляб
1ч.л. захар
брашно (колкото поеме за получаване на необходимата консистенция)

В млякото се слага содата и след това другите съставки, като последно е брашното.
С лъжица се гребе от получената смес и се капе в сгорещено олио. Гарнирането е по желание както със сирене, така може и да е със сладко или мармалад. В зависимост от вкусът на човека.

И да си призная това бе едно от любимите ми неща за закуска.


Отговори