Как се готви диво прасе?
-
- любител с ренде
- Мнения: 4
- Регистриран на: съб ное 21, 2009 11:34 am
Как се готви диво прасе?
Отдавна чета с голям интерес всичко тук и направо не мога да се откъсна. Вече реших и да се включа. Аз съм домакиня с доста опит (щото не съм вече младичка като повечето тук), обаче така и не се научих да готвя дивеч. Стои във фризера един пакет глиганско месо (подарък от познат ловец) и не знам как да го сготвя. Чувала съм, че се маринова предварително, че било жилаво. Помагайте, момичета, всички тук сте страхотни! Знам, че ще предложите невероятни вкусотии!
- maggie07
- виртуоз с тиган
- Мнения: 157
- Регистриран на: съб авг 23, 2008 8:41 am
- :: 13 рецепти от maggie07
- :: 24 снимки от maggie07
- Местоположение: Пирдоп
Здравей,само за дивеч ме питай !Ще ти напиша най -лесната и бърза а пък по-натам и други ще пусна в сайта!Ако ти се получи и ти хареса кажи
Мариноваш месцето в олио-много е важно за ад го отпусне,черен ппер ,сол,риган,и чубричка !Само това е ,оставяш го за 24 часа в хладилника покрито с нещо да не го суши допълнително и после печеш е йенска тенджерка на 250 градуса за час и половина а забравих преди да го мушнеш в печката добавяш една чаша 1към едно вода и вино,тоест половината с вино и ч допълваш с вода!Можеш да го поднесеш с зеленчуци задушени или с картфено пюре!Аз съм младичка и не претендирам за Готвач на годината ,но свекъра е ловджия.....та ме питайте
Мариноваш месцето в олио-много е важно за ад го отпусне,черен ппер ,сол,риган,и чубричка !Само това е ,оставяш го за 24 часа в хладилника покрито с нещо да не го суши допълнително и после печеш е йенска тенджерка на 250 градуса за час и половина а забравих преди да го мушнеш в печката добавяш една чаша 1към едно вода и вино,тоест половината с вино и ч допълваш с вода!Можеш да го поднесеш с зеленчуци задушени или с картфено пюре!Аз съм младичка и не претендирам за Готвач на годината ,но свекъра е ловджия.....та ме питайте
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
ИЗТОЧНИК: Атанас Мечев
Задушено диво прасе
1 кг бут от диво прасе за
предпочитане по-тлъст
50 г сланина
майоран
35 г мазнина
2 с.л. (20 г) доматено пюре
1 ч.ч. (200 мл) червено вино
сол
черен пипер
1 връзка корени за супа
2 глави кромид лук
2 бр. дафинови листа
4 зърна черен пипер
1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
картофи
В 500 мл подсолена вода се кипват нарязаният на филийки лук, изчистените и едро нарязани корени за супа, дафиновите листа и зърната черен пипер. Щом лукът омекне, добавя се оцет и получената марината се оставя да истине. Парчето бут от дивото прасе се измива, отстраняват се кожите, ципите и излишният слой мазнина. Накисва се в маринатата за около 2 дни, като често се обръща. След това се изважда, отстраняват се подправките и се шпикова с поръсените с майоран ивици сланина. Месото се запържва от всички страни в сгорещена мазнина, добавят се зеленчукът от маринатата и вода и се задушава на слаб огън около 2 часа и половина. Готовото месо се изважда, нарязва се на филии с дебелина 1 см, нарежда се в гърне за задушаване в същата последователност, в която е нарязано. Сосът се прекарва през цедка, добавят се доматеното пюре и виното, оставя се да кипне и се изсипва върху месото. Поднася се с варени картофи.
Задушено диво прасе
1 кг бут от диво прасе за
предпочитане по-тлъст
50 г сланина
майоран
35 г мазнина
2 с.л. (20 г) доматено пюре
1 ч.ч. (200 мл) червено вино
сол
черен пипер
1 връзка корени за супа
2 глави кромид лук
2 бр. дафинови листа
4 зърна черен пипер
1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
картофи
В 500 мл подсолена вода се кипват нарязаният на филийки лук, изчистените и едро нарязани корени за супа, дафиновите листа и зърната черен пипер. Щом лукът омекне, добавя се оцет и получената марината се оставя да истине. Парчето бут от дивото прасе се измива, отстраняват се кожите, ципите и излишният слой мазнина. Накисва се в маринатата за около 2 дни, като често се обръща. След това се изважда, отстраняват се подправките и се шпикова с поръсените с майоран ивици сланина. Месото се запържва от всички страни в сгорещена мазнина, добавят се зеленчукът от маринатата и вода и се задушава на слаб огън около 2 часа и половина. Готовото месо се изважда, нарязва се на филии с дебелина 1 см, нарежда се в гърне за задушаване в същата последователност, в която е нарязано. Сосът се прекарва през цедка, добавят се доматеното пюре и виното, оставя се да кипне и се изсипва върху месото. Поднася се с варени картофи.
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Също така можеш да хвърлиш едно око и на категорията Ястия с месо от дивеч - много от рецептите имат добри отзиви
Aut viam inveniam aut faciam