Мариновани яйца

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мариновани яйца

Мнение от vg » пон окт 29, 2007 1:27 am

Всеки е похапвал варени или пържени яйца, но опитвали ли сте мариновани? Да, мариновани като туршия - те са темата на тази седмица. Представляват твърдо сварени и обелени яйца, които се консервират в смес от оцет, сол и подправки. Особено популярни са като мезе в английските пъбове. Освен това са здравословна храна, източник на протеини и с ниско съдържание на мазнини и калории.

Има различни рецепти за мариноване на яйца и всеки може да намери своята любима. Някои са доста люти - приготвят се с люти чушки, сос Табаско и други пикантни подправки, а други имат сладникав аромат и съдържат захар, червено цвекло, лук и канела.

Когато за първи път мариновате яйца вкъщи най-добре да опитате с някоя по-базова рецепта и може да я модифицирате според вашия вкус. Обикновено оцет и вода се сваряват с подправки и маринатата се излива върху твърдо сварените яйца, които са наредени в буркан. Бурканът се затваря плътно и се съхранява в хладилник. В повечето случаи е добре да престоят поне една седмица преди консумация.

Във всички рецепти се използва оцет и най-подходящ за тази цел е малцовия, който може да бъде бял или кафяв, но и ябълковия много подходящ и няма толкова силен аромат. Ако искате яйцата да запазят белият си цвят трябва да се използва безцветен (бял) оцет. Яйцата е добре да са пресни, особено ако ще се съхраняват за дълго време.

Също като туршиите, мариноването на яйца е начин да се запазят продуктите свежи дълго време и се използва доста преди да бъде измислен хладилника. Обикновено маринованите яйца могат да се съхраняват с месеци, ако не стоят продължително на топло.

В днешно време тези яйца са много популярни за пикници и екскурзии в планината тъй като могат да издържат няколко дни без да се развалят. Също така могат да се сервират в салати, сандвичи или като мезе към бира или друг алкохол. Маринованите яйца са и интересен начин за овкусяване на традиционните сварени яйца, а пък маринованите с червено цвекло придобиват розов цвят, който привлича малки и големи.


Рецепти за мариновани яйца
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
Lilito
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 9
Регистриран на: нед ное 11, 2007 1:55 pm

Мнение от Lilito » нед ное 11, 2007 2:49 pm

Да страхотни са ,аз даже ги сервирам на кръгчета и върху всяко кръгче шприцовам розичка от майонеза.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » пон ное 12, 2007 11:09 am

За това, че яйцата могат да се мариноват научих от тук и реших да пробвам - малко след като излезе темата.

Тъй като не успях да намеря синапено семе пробвах с други подправки, нещо като моя интерпретация на Люти мариновани яйца с лук, малко семена, много чили, сол и черен пипер. След около седмица ги опитахме - не знам как да ги опиша.. странни са :shock: Към стандартния вкус на варени яйца има и някаква пикантна добавка, но май е повече аромат на оцет, не толкова от подправките... Не знам защо не станаха люти (доста чили сложих), но са вкусни, даже приятелката ми, която ги гледаше с подозрение и не обича оцет ги хареса и първата порция свършиха много бързо.

Снощи напълнихме нов буркан - този път сложихме и къри и малко повече захар... да видим какво ще стане - ще пиша тук да се похваля/оплача :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
Lilito
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 9
Регистриран на: нед ное 11, 2007 1:55 pm

Мнение от Lilito » пон ное 12, 2007 5:46 pm

Аз ги правя по много по-прост начин и стават страхотни.Ето рецептата,която между другото е от бг.кулинарна книга.
Яйцата ги варя нормално както си е-7 мин.,обелвам ги и след като изстинат ги нареждам в буркан.
За маринатата:Нея между другото я правя според количеството на яйцата понякога ми остава но по-добре от колкото да не стигне(не ,че е голям проблем).Слагам в тенджерка оцет и вода в съотношение 2:1.,малко чер пипер на зърна,дафиноф лист.една малка глава нарязан лук,сол и захар на вкус,(аз слагам на 3 чаши течност лъжица и половина сол и една захар).Всичко това го варя около 5 мин.и след като изстине заливам яйцата.Маринатата не я прецеждам,даже слагам и в буркана даф.лист и чер пипер.Надявам се да ви харесаП.П. Ако оцета е червен яйцата се оцветяват в червено,но не е фатално,може в такъв случай да се ползва бял оцет и си остават бели.


Отговори