Разделно хранене

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
djobnobebe
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: съб юли 11, 2009 11:29 am

Разделно хранене

Мнение от djobnobebe » пон яну 25, 2010 4:05 pm

Здравейте искам да се науча да се храня здравословно и разделно. Казахами че това е най добрия начин да отслабнеш същевременно да ядеш всичко . Моля да ми кажете някой полезни рецепти. Благодаря.
:) :) :)


lu4a
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 387
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:22 pm
:: 21 рецепти от lu4a
:: 474 снимки от lu4a
Местоположение: пещера

Мнение от lu4a » пон яну 25, 2010 5:19 pm

http://www.dieti-otslabvane.com/90-%D0% ... 0%BD%D0%B5
Тази диета е на принципа на разделното хранене и съм чела добри отзиви за нея. Успех!

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пон яну 25, 2010 7:10 pm

Здравейте,
Диетата чиито сайт Любка показва мисля че правят в момента някои от момичетата в нашия форум - те може да споделят опит и резултати.
А в сайта bg-mamma на посочения адрес има огромна дискусия на тази тема /за разделното хранене/ - това е 6-та тема, а назад и напред има още...
http://archives.bg-mamma.com/archive/in ... 167427.300
Успех в начинанието:thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
quick_v
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 337
Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
:: 22 рецепти от quick_v
:: 96 снимки от quick_v
Местоположение: Гърция

Мнение от quick_v » чет яну 28, 2010 9:59 pm

Аз от години се опитвам да спазвам един и същ хранителен режим,който си мисля че се нарича разделно хранене.Разделям храните на концентрирана и неконцентрирана.В смисъл концентрирана храна наричам: всички видове месо,риба,ориз,картофи,боб,леща,грах,гъби,яица,както и всички видове тестени изделия(хляб,питки и макаронени изделия),а неконцентрирани се всичи зеленчуци и плодове.Никога не смесвам две концентрирани храни.Зеленчуците ги консумирам самостоятелно(напр.:салата само от домати,или само от краставици,или само от маруля,или само от зеле и т.н.)никога не хапвам плод непосредственно след хранене---най- малко след 3часа!
  • Но разделното хранене си има много тънкости които трябва да спазваш,като напр:да знаеш всяка една храна за колко време се смила в стомаха!Доколкото си спомням ако хапнеш една ябълка трябва да изчакаш 25мин преди да хапнеш нещо по различно от ябълка,защото именно 25мин. са нуйни на стомаха за да я преработи.Един банан се смила за 55мин.А едно за едно парче пица стомаха ни се труди цели 8часаЗащото както поясних за концентрирани и неконцентрирани храни в едно парче пица имаме най малко 3 концентрирани храни(хляб,месо и кашкавал).Но за това разделно хранене трябва да се чете,аз съм прочела наистина една много дебела книга и ако трябва да я преразкажа ще трябва да пиша с месеци сигурно.Но най-важното е това което се опитах да обесня по най-краткия начин.Забравих само да спомена,че в книгата едва ли не отричат консумацията на млечни продукти(аз също съм я ограничила до един път седмично)и най-важния девиз който съм си залепила на хладилника е:"Яж за да живееш,а не живей за да ядеш" :wink:
Надявам се да съм ви била малко полезна
    Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден!
    Сенека


    Потребителски аватар
    djobnobebe
    аматьор с виличка
    аматьор с виличка
    Мнения: 3
    Регистриран на: съб юли 11, 2009 11:29 am

    Мнение от djobnobebe » пет яну 29, 2010 10:00 am

    Благодаря за съветите . От понеделник смятям да започна с 90-дневната диета да видим какво ще стане (досега несъм пазила никакви диети) дано да успея

    Потребителски аватар
    zlatina
    магьосник в кухнята
    магьосник в кухнята
    Мнения: 219
    Регистриран на: чет дек 06, 2007 9:24 am
    :: 409 рецепти от zlatina
    :: 34 снимки от zlatina
    Контакти:

    Мнение от zlatina » пет яну 29, 2010 4:34 pm

    Тази диета съм я почвала на два пъти. Първия път изкарах до 8 - ия ден, а втория до 16 - ия ден. Много е лесно и приятна, не се усеща глад. Резултат имаше, но я прекъснах поради ред причини и сега искам пак да я започна и дано да стигна по - далеч.

    Потребителски аватар
    MUNA
    магьосник в кухнята
    магьосник в кухнята
    Мнения: 394
    Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
    :: 63 рецепти от MUNA

    Мнение от MUNA » съб яну 30, 2010 2:25 pm

    Разделното хранене е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.
    На какво се основа постулата за “не смесване” и смесване на храните от определените групи?
    Теорията е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане - попадане на храна в дадено звено на храносмилателната система, ответна организмова реакция на адаптация, обработка на храната и довеждането и до следващо такова звено. Основния коз на учените защитаващи постулатите на разделното хранене е способността на организма да “различава” храната, която попада в храносмилателната му система според химичните и параметри. Друг важен аспект на храносмилането според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.
    Кои са тези дефинирани хранителни групи със собствени особености на храносмилане и какво ги обединява?
    Според състава си съществуват няколко основни групи храни, съответно разпределени и класифицирани спрямо количественото съдържанието на определени изграждащи ги и участващи в структурата им вещества.
    Ето и най-общата им класификация - според преобладаващата в тях хранителна съставкаВъглехидратно преобладаващи - (с въглехидратно съдържание над 15%, или с преобладаващо такова): хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни (пшеница, ръж, просо, елда и т.н.), царевица, картофи, грах (грахът и картофите са високо скорбялни зеленчуци), овесени ядки, кестени и др.
    Белтъчно преобладаващи - (с предимно белтъчно съдържание, или с общо присъствие, над 10%): мляко и млечни изделия, яйца, соя и соеви заместители на месото (най-добре е да се ядат отделно от други белтъци и въглехидрати), месо, риба, повечето морски храни (миди, стриди, омари, скариди), ядки и др.
    Бобови храни - (комбиниран тип храни с приблизително равностоен състав на вещества): зрял фасул, леща, нахут, фъстъци и др.) Мастно преобладаващи - (със съдържание на мазнини над 55%, изцяло такива, или с преобладаващ много над другите основни вещества % в състава на храната): Растителни масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово масло, кокосово масло и др.
    Захарно преобладаващи - (това са сладки храни, съдържащи моно и дизахариди): мед, бяла захар (захароза), фруктоза, малтоза, лактоза, гликоза, шоколадови изделия, сладка, конфитюри и др. Плодове: Ябълки, круши, череши, дюли, черници, вишни, банани, фурми, портокали, мандарини, тенджерини, грейпфрути, грозде, кайсии, праскови, смокини, мушмули, киви, ананас, нар, райска ябълка, ягоди, малини, боровинки, къпини, пъпеши, дини (последните два плода се консумират отделно дори и от плодовете) и др.
    Зелечуци - краставици, домати, марули, салати, чушки, спанак, зеле, карфиол, броколи, тиквички, тиква, моркови, зелен фасул, зелен грах, магданоз, копър, целина, патладжани, бамя, ряпа, суров картоф, репички и др.
    Киселинни храни (тук са включени някои храни с особен характер, отличаващи се с ниско pH): лимони, шипки, касис, кисели краставички, кисело зеле, кисел чесън, туршйи и др. продукти подложени на млечно-кисела ферментация. И някои напитки: Черен чай, кафе, газирана вода, бира, вино, гроздов сок и др.Сполучливи комбинации в разделното хранене:
    белтъци с мазнини
    белтъци със зеленчуци
    белтъци с белтъци с различен произход (пример: яйца с мляко и др. подобни)
    въглехидрати с мазнини
    въглехидрати със зеленчуци
    въглехидрати със захари (за хора със здрава храносмилателана система)
    мазнини със зеленчуци
    мазнини с кисели храни
    захарни с кисели храни
    плодове най-добре отделно
    обови със зеленчуци
    бобови с мазнини
    Отслабва ли се от разделното хранене?
    Не! Причината за понижаването на процента подкожни мазнини е основан на разлика между изразходваните в ежедневието калории и приетите с храната калории. След като не се отслабва, защо постоянно се препоръчва за това? Причината е чисто психологическа. Обикновено при разделното хранене, ястията имат обща намалена калоричност, както и голям процент вода. Автори на книги с рецепти за разделен тип хранене, се насочват основно към ястия богати на зеленчуци, т.е. ястия със засищащ ефект и ниска калоричност. Това е причината хората да мислят, че от разделно хранене се отслабва. Отслабването в този случай е заради калориен дефицит, а не заради разделния прием на храните.
    Има ли полза да се храним разделно, каква е тя и кой има най-голяма нужда от нея?
    Ползата от разделния принцип на комбиниране на храни в менюто се изразява основно в две неща - по-бързото храносмилане (говорим за минути) и по-пълното усвояване на храната (говорим за няколко процента). Разделното хранене лесно се вписва в повечето съвременни хранителни режими за понижаване на тегло. Кетонната диета и Ниско въглехидратната диета са добър пример за практическото приложение на разделния принцип на хранене.
    В първия хранителен режим, въглехидратите на практика отсъстват в по голямата част от менюто, а във втория са в твърде ниски количества за деня, за да окажат съществено влияние върху времето на храносмилане и процента на усвоената храна. Оказва се, че най-голяма полза от разделното хранене имат не, толкова хора понижаващи телесно тегло, колкото онези стремящи се да задържат едно тегло постоянно или да покачат процента на мускулната си маса, намалявайки или задържайки подкожните мазнини в даден процент. Това е така, понеже при тази група хора постоянното снабдяване на тялото с енергия и качествена бързо смилаема и лесно усвоима храна е от съществено значение. Ето защо все повече атлети трениращи фитнес културизъм се насочват към Високо мазнинна ниско въглехидратна диета или към Равномерно балансирана диета, с разпределение на веществата по метода на разделния прием на храни.
    Научно обосновано ли е разделното хранене?
    И да, и не. Науката се раздвоява по отношение на това дали организма “различава” онова което е в храносмилателната му система, т.е. спори се за т.нар. въпрос за наличие на “храносмилателен интелект”. Част от учените разискващи въпроса излагат теории в доказателство на такъв, а други в полза на липса на такъв. Отново ще Ви се наложи да направите собствен избор.Това е мнение на доц.др.Радослав Радев.
    А аз лично вече 6месеца се замислям какво слагам в устата,и как тормозя стомаха си.Както каза едно момиче във форума
    quick_v каза Яж за да живееш,а не живей за да ядеш"аз я подкрепям и аплодирам браво за страхотната мъдрост

    Потребителски аватар
    flexy
    аматьор с виличка
    аматьор с виличка
    Мнения: 8
    Регистриран на: вт фев 15, 2011 11:34 am

    Мнение от flexy » вт фев 15, 2011 11:52 am

    здарвейте, аз от години спазвам режима на разделно хранене и трябва да ви кажа, че вече нямам излишни килограми, а си ям всичко, само внимавам кои храни да не смесвам и по кое време да ги ям :thumup: а и да не говорим, че вече почти не боледувам, което мисля, че също се дължи на разделното хранене :roll:

    Потребителски аватар
    veselinka
    виртуоз с тиган
    виртуоз с тиган
    Мнения: 34
    Регистриран на: нед окт 25, 2009 10:25 am
    :: 2 снимки от veselinka
    Местоположение: гр.Шумен

    Мнение от veselinka » съб фев 19, 2011 8:10 am

    Била съм на какви ли не диети :( ,обаче тая разделната ми се струва много сложна .Непрекъснато трябва да мисля кое с кое се съчетава... :? Незнам ,може би само в началото е така а след това се свиква :wink: .Аз съм на Дюканската диета и изобщо не ми е трудно ,а пък и има ефект :clap: !

    Потребителски аватар
    Jordanka1
    виртуоз с тиган
    виртуоз с тиган
    Мнения: 436
    Регистриран на: нед сеп 20, 2009 4:03 pm
    :: 4 рецепти от Jordanka1
    :: 28 снимки от Jordanka1
    Местоположение: Белослав-Варненско

    Мнение от Jordanka1 » нед фев 20, 2011 11:29 am

    веси напиши диетата или дай сайта и АЗ имам нужда :oops:


    Отговори