И друг път сме обсъждали снимките на храна (тук) и как се правят професионални такива. Всеки път когато видя някоя такава нагласена снимка и се ядосвам - изглежда красиво, но ако приготвя рецептата резултата няма да е този. Усещам се, че и в сайтове в Интернет, и в кулинарни хартиени списания професионалните снимки не ме привличат, а напротив - имам чувството, че ме лъжат. :x
Искам сега да ви питам и вас какво мислите по този въпрос Давайте отговорите си в анкетата и не се притеснявайте тя е анонимна
За да ви покажа какво имам предвид:
Професионални снимки
Любителски снимки
* Последните 2 снимки са от нашия сайт на eledra i tillia
Истинско или професионално?
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Според мен човек трябва да е наясно кое е истинско и кое не. Хващаш лъскаво кулинарно списание, виждаш нещо впечатляващо и опитваш да го приготвиш. Вкъщи. Без екип от фотографи, стилисти, професионални готвачи и т.н. Ами няма как да стане като това например:
Иска ми се да ги питам авторите на това произведение - с какво го режат този блат, та трошичка не пада? А с каква магия шоколадовия крем в средата не е омацал и на грам светлия блат? А даже след разрязването се е показал съблазнително навън?
Важното е, когато резултата от труда ви не е точно като в списанието - не се отчайвайте, дори напротив - имате вкусна и красива храна, а не модел, който може да е направен и от пластмаса
И не забравяйте да снимате и да го покажете тук
Иска ми се да ги питам авторите на това произведение - с какво го режат този блат, та трошичка не пада? А с каква магия шоколадовия крем в средата не е омацал и на грам светлия блат? А даже след разрязването се е показал съблазнително навън?
Важното е, когато резултата от труда ви не е точно като в списанието - не се отчайвайте, дори напротив - имате вкусна и красива храна, а не модел, който може да е направен и от пластмаса
И не забравяйте да снимате и да го покажете тук
Aut viam inveniam aut faciam
- ninka71
- виртуоз с тиган
- Мнения: 960
- Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
- Местоположение: Sofia
Според мен,колкото красиво и привлекателно да изглеждат професионалните снимки,никой не може да ме убеди,че и вкусовите му качества са такива!Съвсем скоро,бях поръчала от един доста лъскав каталог торта.Нямаше нищо общо между вкуса на "произведението" и вида й!В ресторанти ми се е случвало същата красива измама!Така за пореден път се убедих,че не винаги красиво нагласената храна е и вкусна!Снимките,които са във нашия форум,не само изглеждат добре,но й са от изпитани рецепти.Е,понякога може резултата да не се получи в желаната форма/нали трябва да поддържаме страницата"провал в кухнята"/,но сьм убедена,че е направен с много ЛЮБОВ!!!
Животът е само един миг между две вечности
Платон
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз лично харесвам и двата вида снимки:
любителските като барометър на действителността, професионалните като естетика и богатство на хрумвания, най-често от тях черпя идеи за поднасяне, за декорация и т.н.
Но по-често ми се прияжда нещо видяно на домашна снимка, отколкото на професионална. Естествено говоря за естетична любителска снимка.
Просто нямам вече никакви илюзии за това, как се правят профи-снимки, само все се чудя и се мая, какви шашми има и как са им дошли на ума. Все пак и за това се иска хрумване
любителските като барометър на действителността, професионалните като естетика и богатство на хрумвания, най-често от тях черпя идеи за поднасяне, за декорация и т.н.
Но по-често ми се прияжда нещо видяно на домашна снимка, отколкото на професионална. Естествено говоря за естетична любителска снимка.
Просто нямам вече никакви илюзии за това, как се правят профи-снимки, само все се чудя и се мая, какви шашми има и как са им дошли на ума. Все пак и за това се иска хрумване
www.facebook.com/artandhobby
-
- началник печка
- Мнения: 10
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 7:38 pm
- :: 1 рецепти от ianamail
- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
Какво разбирате под "професионални" и "любителски" снимки?
В много сайтове виждам приготвени в домашни условия вкусотии,аранжирани с фантазия и вкус,снимани с професионален фотоапарат,бутнати малко с фотошоп и резултата е снимка,конкурентна на професионалните.(Аз такава както и да се опитвам немога да направя) Определено такава снимка ще привлече вниманието ми,както и съответната рецепта към нея.
Подминавам рецепти без снимки или с такива,за които е нужна много фантазия и абстрактно виждане ,за да познаеш "замисъла".
Тук виждам любителски снимки на различни кулинари към една и съща рецепта и няма два еднакви резултата.Това означава,че проблема не е снимката(професионална или не),а във възможностите и уменията на всеки.
Така че аз съм за професионалните снимки!
В много сайтове виждам приготвени в домашни условия вкусотии,аранжирани с фантазия и вкус,снимани с професионален фотоапарат,бутнати малко с фотошоп и резултата е снимка,конкурентна на професионалните.(Аз такава както и да се опитвам немога да направя) Определено такава снимка ще привлече вниманието ми,както и съответната рецепта към нея.
Подминавам рецепти без снимки или с такива,за които е нужна много фантазия и абстрактно виждане ,за да познаеш "замисъла".
Тук виждам любителски снимки на различни кулинари към една и съща рецепта и няма два еднакви резултата.Това означава,че проблема не е снимката(професионална или не),а във възможностите и уменията на всеки.
Така че аз съм за професионалните снимки!
- sladki64e
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1888
- Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
- :: 20 рецепти от sladki64e
- :: 582 снимки от sladki64e
За мен и двата вида снимки (професионални и любителски) са интересни. От професионалните се усеща рекламата, която (това е ясно на всички) е доста украсена и пресилена, защото има за цел да привлече вниманието, а от любителските се вижда резултатът от изпълнението на дадена рецепта. С други думи, хората, които залагат на рекламата ще използват професионални снимки, а тези, които искат да покажат своите кулинарни умения и творения ще заложат на любителските снимки.
Лично в този сайт харесвам любителските снимки и е много хубаво, че всеки има възможността да публикува своите снимки.
Лично в този сайт харесвам любителските снимки и е много хубаво, че всеки има възможността да публикува своите снимки.
- desi96
- виртуоз с тиган
- Мнения: 18
- Регистриран на: чет мар 26, 2009 12:55 pm
- :: 6 рецепти от desi96
- :: 14 снимки от desi96
Когато разглеждам за рецепти по принцип винаги избирам със снимки, за да мога нагледно да разбера дали рецептата е сполучлива.Не харевам рецепти с професионални снимки, защото в много от случаите професионалната снимка няма нищо общо със крайния вариант.Изисква се малко фантазия и разчупена гледна точка и дори торта ( или друго ястие) приготвена в домашни условия може да стане като "професионална"
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
На пръв поглед професионалните "хващат" окото. Ярко, красиво, чисто. Но за съжаление недостижимо. Харесвам и едните и другите, но с превес към любителските. Вярно, че не всеки има подходящ фотоапарат и умения, но във всяка снимка личи желанието на домакинята да направи нещо вкусно и красиво за близките си. И това е по-важното!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
- naxos
- магьосник в кухнята
- Мнения: 37
- Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
- :: 10 рецепти от naxos
- :: 74 снимки от naxos
- Местоположение: София
Професионалните снимки, за да бъдат публикувани в списание търпят корекции. Една програма за обработка на снимки, може не само да ти изчисти жълтите блатове от шоколадовия крем, да изллади ръбовете на блата и да изчисти трохите, а и да ти направи едноетажната торта триетажна. Може да подреди плодовете в/у тортата без дори да ги е пипал човек. Не е нужен екип от фотографи, дори готвачи. На нея можеш да си направиш сладкиш, без да му знаеш рецептата. Визуална измама. Това е.
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"