Мъфини

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мъфини

Мнение от vg » пон яну 07, 2008 5:21 am

Мъфинът е вид малко кексче, което може да е сладко или по-хлебно, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб. Те са предвидени за един човек, за едно ядене и са популярни по света като сутрешна или следобедна закуска. За да са вкусни трябва да са меки и леки, а тестото от което се правят увеличава обема си почти двойно при печенето.

Има два вида мъфини - английски и американски. Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин се има предвид далеч по-популярната американска разновидност. Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2-3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол. За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 С за около 25-30 минути.

Мъфините не е задължително да са сладки и могат да се разделят на два вида според вкуса си - сладки и хлебни. Когато се приготвят сладки мъфини в тестото се слага повече масло и захар, а за хлебни, по-малко. Обикновено тестото съдържа брашно, захар, бакпулвер или сода, яйца, мазнина и мляко. Могат да се използват и разнообразни добавки, като например плодове, ядки, шоколад, стафиди и др., които придават допълнителен аромат и вкус, а глазирането на мъфина го превръща от обикновено малко кексче в нещо далеч по-специално.

За приготвяне на мъфините се използват специални тавички с формички, като борят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери. Ако тавата е с незалепващо покритие, това прави изваждането на готовите кексчета много лесно. Могат да се използват и хартиени кошнички, като с тях почистването на тавата става по-лесно, а готовите мъфини се предпазват от изсъхване по-добре. Ако тавата за мъфини, която се използва за печенето е черна е препоръчително да се намали температурата на печене, зададена в рецептата с 5-10 градуса, тъй като тъмните повърхности абсорбират топлината по-добре.

Тестото за мъфините е подобно на кексово тесто - не много гъсто и течно. Важно е да не се прекалява с разбъркването на сместа за мъфините - дори да има бучици брашно плуващи в тестото, те ще се разтворят по време на печенето. Ако се прекали с бъркането, кексчетата стават по-плътни и глетави. Когато се пълнят формичките не трябва да се забравя, че тестото набухва и затова се пълнят между 1/2 и 2/3 от формичката. Ако готовите мъфини не набухват достатъчно това може да значи, температурата на печене не е била достатъчно висока, а ако са неравномерно опечени, че не са били разположени в средата на фурната.

Мъфините са бързи и лесни за приготвяне, има огромно разнообразие от рецепти и всеки може да добави и нещо от себе си за перфектното малко десертче.

Рецепти за мъфини
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
moleriq
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 14
Регистриран на: нед сеп 21, 2008 3:21 pm

Мнение от moleriq » нед ное 02, 2008 3:19 pm

мн са вкусни

Отговори