Попадам на много кулинарни сайтове и рецепти. Изумена съм, че много предлагат рецепти за италианска кухня, но много неща липсват. Наистина италианската кухня е лесна и вкусна, но все пак рецептите трябва да са колкото се може по-близки до оригиналните. Повода да започна това, че попаднах на една рецепта за “ragu alla bolognese“. Наистина това което беше посочено в рецептата бе далеч от оригинала. Но авторката претендираше, че живее в Италия и това е вярната рецепта. Не искам да съм съдник на никой, но живеенето в Италия не ти дава правото да твърдиш, че това е рецептата. Всяка къща си има свой метод на готвене, но една рецепта трябва да се представи близо до оригинала, а как ще го приготвите зависи от вас и вашите предпочитания.
Затова отварям тази тема и искам да ви представя поне малко оригинални рецепти. Дори някои много оригинални рецепти, за да изненадате гостите или семейството си.
Макарони alla bolognese
За 4 души
450 гр кайма (За предпочитане телешко или смес
50 гр морков
50 гр целина (стъбло)
50 гр лук
5 лъжици доматено пюре или 20 гр естракт
200 гр мляко
сол и черен пипер
олио или зехтин
Запържва се добре каймата, добавя се лука и след това се добавя нарязаният зеленчук. Запържва се още 10 тина минути и се добавя 0,5 чаша бяло вино. Поразбъркава се добре и се добавят доматите. Добавя се малко бульон и се оставя да ври около 2 часа. От време на време се добавя мляко, сол и черен пипер.
Може накрая да се добави дори и малко сметана за готвене.
Макароните се сваряват в подсолена вода (по принцип трябва да се спазва указанието на варене, но никога не трябва да бъдат преварени. Както казват италианците “al dente“ ). Готовите макарони се прецеждат и изсипват върху готовия сос. Разбъркват се добре и позапържват за секунди. Ако на някой харесва може да поръси и пармиджано.
Италианска кухня - оригинал или както ни харесва
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Много от тях съм приготвяла или сега приготвям. Други съм опитвала и веднага записвала рецептите. За някои съм импровизирала, но върху оригиналната рецепта. А оценката как е приготвено съм получавала от самите италианци.gigi.2000 написа:А с какво ще ни убедиш,че точно рецептите,които ти предлагаш,са НАИСТИНА оригинални?Нямам нищо лично към теб,но съгласи се,че всеки може да твърди,че именно неговите рецепти са оригинални.
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Аз мисля, че оригинална рецепта е тази, която е публикувана в кулинарна книга с традиционни ястия или от майстор готвач на такива ястия. Вярно е че всеки импровизира според своя вкус, но съгласете се, че Шопската салата си е традиционно Българска салата и продуктите й едва ли могат да бъдат сгрешени от някого или пък приготвянето й.
Така че някой да твърди , че неговите рецепти са по-оригинални от тези на друг за мен е необяснимо............. ...........без доказателства
Така че някой да твърди , че неговите рецепти са по-оригинални от тези на друг за мен е необяснимо............. ...........без доказателства
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Естествено, че рецептите са написани в книги, затова исках да дам точната рецепта, защото е от книгите. Все пак е приложима и в БГ. Има рецепти малко трудно приложими само заради това, че надали ще се намерят всички продукти. Затова написах “Макарони alla bolognese“. Това е типично за областта около Болоня, не че и другите области не го правят. Всеки район си има типични неща, но интересни.
Например “alla carbonara“, страшно любима на италианците отначало я правех по рецепта както е в книгите. След това опитах и добавих гъби и стана много добре. Експериментирам, но винаги върху основната рецепта както е написана в книгите.
А и по горе написах, че точно това искам, да представя оригинални рецепти, а кой как ще ги приготвя, вече е по свой избор.
Например “alla carbonara“, страшно любима на италианците отначало я правех по рецепта както е в книгите. След това опитах и добавих гъби и стана много добре. Експериментирам, но винаги върху основната рецепта както е написана в книгите.
А и по горе написах, че точно това искам, да представя оригинални рецепти, а кой как ще ги приготвя, вече е по свой избор.
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Това за оригиналността е въпрос, който често предизвиква разгорещени дискусии, като всяка страна държи, че знае "оригинала", а другата страна безсрамно се опитва да пробута "модификация на оригинала"
Когато става дума за сравнително наскоро измислени рецепти е по-лесно да се каже. Ето, например, Тарт Татен - знаем историята за появяването му, знаем оригиналната рецепта. Или пък Шопска салата - измислена е от Балкан Турист пред 60те години на миналия век, със стандартизирани продукти и затова пак можем да кажем какъв е оригинала. За тези и други подобни рецепти е лесно да се определи - знаем историите им, знаем кой ги е създал, знаем какви продукти включват.
По-голямата част от рецептите, които приготвяме, обаче, се приготвят в семействата ни от много години и може, би дори поколения и се изменят с времето. Да вземем една типично българска рецепта за лютеница - всяко семейство сигурно има свой вариант на лютеницата. Някои слагат чушки и домати, някои само чушки, някои слагат картофи, друго моркови... и т.н. - варианти всякакви. И истината е, че всяка е оригинална - защото лютеницата не е дефинирана никога (е може би има определена рецепта, в предприятията, които ги произвеждат масово, но наистина ли това в магазина е оригиналното?!). А коя е оригиналната баница със сирене, или чомлек, или капама... Реално, оригинал няма - има много вариации и това е хубаво, защото имаме богатство на кулинарни вкусове, от които можем да избираме.
За мен лично спорове за оригиналност са излишни, но ще ми е интересно да прочета рецептите на Slavina. Само ще я помоля да ги слага на сайта (от тук http://www.receptite.com/newrec.php ) - така че да се достъпни от търсенето и по-удобни за всички.
Когато става дума за сравнително наскоро измислени рецепти е по-лесно да се каже. Ето, например, Тарт Татен - знаем историята за появяването му, знаем оригиналната рецепта. Или пък Шопска салата - измислена е от Балкан Турист пред 60те години на миналия век, със стандартизирани продукти и затова пак можем да кажем какъв е оригинала. За тези и други подобни рецепти е лесно да се определи - знаем историите им, знаем кой ги е създал, знаем какви продукти включват.
По-голямата част от рецептите, които приготвяме, обаче, се приготвят в семействата ни от много години и може, би дори поколения и се изменят с времето. Да вземем една типично българска рецепта за лютеница - всяко семейство сигурно има свой вариант на лютеницата. Някои слагат чушки и домати, някои само чушки, някои слагат картофи, друго моркови... и т.н. - варианти всякакви. И истината е, че всяка е оригинална - защото лютеницата не е дефинирана никога (е може би има определена рецепта, в предприятията, които ги произвеждат масово, но наистина ли това в магазина е оригиналното?!). А коя е оригиналната баница със сирене, или чомлек, или капама... Реално, оригинал няма - има много вариации и това е хубаво, защото имаме богатство на кулинарни вкусове, от които можем да избираме.
За мен лично спорове за оригиналност са излишни, но ще ми е интересно да прочета рецептите на Slavina. Само ще я помоля да ги слага на сайта (от тук http://www.receptite.com/newrec.php ) - така че да се достъпни от търсенето и по-удобни за всички.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Да спорим за оригинални ресепти,най вече италиански е безмислено,особено когато повечето от нас не са живяли там...толкова много области и толкова различни особености на готвене и продукти,а да не говорим,че в БГ повечето рецепти са трудни за приготвяне от липсата на пазар от свежи подправки и др.продукти
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
За мен лично спорове за оригиналност са излишни, но ще ми е интересно да прочета рецептите на Slavina. Само ще я помоля да ги слага на сайта (от тук http://www.receptite.com/newrec.php ) - така че да се достъпни от търсенето и по-удобни за всички.[/quote]
Да, благодаря ти за линка, ще напиша и там. Аз написах, че всички рецепти нямат приложение в Бг. Не зная какво предлагат по българските магазини, но с навлизането на големи вериги от магазини в БГ, мисля, че много неща могат да се намерят. Но като начало мислех да предложа лесни пецепти за приготвяне, а продуктите се намират и в БГ. Другото, че една рецепта всеки може да си промени по свой вкус, предпочитание и да използва фантазия. А наистина италианската кухня е лесна, а за някои рецепти не се изисква много време.
Да, благодаря ти за линка, ще напиша и там. Аз написах, че всички рецепти нямат приложение в Бг. Не зная какво предлагат по българските магазини, но с навлизането на големи вериги от магазини в БГ, мисля, че много неща могат да се намерят. Но като начало мислех да предложа лесни пецепти за приготвяне, а продуктите се намират и в БГ. Другото, че една рецепта всеки може да си промени по свой вкус, предпочитание и да използва фантазия. А наистина италианската кухня е лесна, а за някои рецепти не се изисква много време.
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Аз съм напълно ЗА това да се публикуват рецепти във вида в който са известни (бил той оригинален или не), а не да се побългаряват още при писането.
Вярно е, че не всичко може да се намери в България, но доколкото знам все повече неща ги има, а и не всички посетители на сайта живеят в България
Когато дадена рецепта е публикувана в пълния вид, например със специфични подправки, това е хубаво - който може и има желание ще намери подправките и ще я приготви в оригинал, който не - ще замени нещо, ще пропусне друго и така - лошо няма.
Вярно е, че не всичко може да се намери в България, но доколкото знам все повече неща ги има, а и не всички посетители на сайта живеят в България
Когато дадена рецепта е публикувана в пълния вид, например със специфични подправки, това е хубаво - който може и има желание ще намери подправките и ще я приготви в оригинал, който не - ще замени нещо, ще пропусне друго и така - лошо няма.
Aut viam inveniam aut faciam
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina