Не мога да намеря.....
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
Не мога да намеря.....
Здравейте, имаше една рецепта за сладки, които се правят от специална шприц машина. (Слага се тестото и от пред в зависимост от приставките излизат различни форми сладки) Помогнете, защото нещо не мога да я намеря.
- sladki64e
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1888
- Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
- :: 20 рецепти от sladki64e
- :: 582 снимки от sladki64e
Може би тези бисквити търсиш?Бисквити Лакомка
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Мисля, че става дума за това:
Бисквити Лакомка
Спомням си ги от детските години Тук скоро видях в един магазин да продават почти същото нещо - рекламират го повече като шприц, а формичките за сладки са допълнителна екстра.
Бисквити Лакомка
Спомням си ги от детските години Тук скоро видях в един магазин да продават почти същото нещо - рекламират го повече като шприц, а формичките за сладки са допълнителна екстра.
Aut viam inveniam aut faciam
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Не знам дали тук е най-правилното място, но по повод запитването на Фани, ще сложа рецепти за сладки, соленки и кремове, които се правят с пресата за сладки. Взела съм ги от 3 книжки, които имам от такива преси. Може на някой и да свършат работа! :lol:
РЕЦЕПТИ ЗА СЛАДКИ
- 2 пакетчета краве масло, 2 яйца, 1,5 ч ч пудра захар, 500 г брашно, щипка бакпулвер, 1 ванилия;
- 1 пакетче краве масло, 0,5 пакетче маргарин, 2 яйца, 1,5 ч ч пудра захар, 500 г брашно, щипка бакпулвер, 1 ванилия;
Разбива се мазнината и захарта до побеляване. Слагат се яйцата, като се разбива непрекъснато. Ако се работи с миксер, разбива се сместа до 5-6 минути. Прибавя се бакпулвера и ванилията и се замесва меко тесто./Упътването се отнася и за двете рецепти/
- 2,5 ч ч брашно, 1 ч ч краве масло /мас/, 0,5 ч ч пудра захар, 1 яйце, 1 ванилия.
Към разбитото добре масло се прибавя захарта и продължава да се разбива до побеляване. Слага се яйцето и ванилията и с брашното се замесва меко тесто.
СОЛЕНКИ
- 250 г брашно, 250 г сирене настъргано, 250 г маргарин, 1 каф. л. бакпулвер, 1 каф. л. сол
Разбива се маргарина със сиренето и се прибавя брашното, бакпулвера и солта.
От друга книжка към преса
Празнични сладки
200 г мас/маргарин/, 200 г пудра захар, 1 яйце, 0,5 пакетче бакпулвер, 300 г брашно, кора от лимон
Маслото и захарта се разбиват много добре на пяна. Прибавя се яйцето, като се бърка непрекъснато. Бакпулверът се поставя в брашното и се прави меко тесто, без да лепне по ръцете. Сладките се пекат и след като изстинат се ръсят с пудра захар.
Шприц бисквити
4 жълтъка, 300 г брашно, 3 кафени чашки пудра захар, 150 г маргарин, бакпулвер на върха на ножа, ванилия.
Маргаринът се затопля леко, за да омекне, след което се разбива добре с пудра захар. Постепенно се прибавят жълтъците, пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Замесва се гладко тесто, което се оставя да почива на хладно място. От полученото тесто се правят сладки с различна форма. Сладките се пекат в умерена фурна. След изпичането се поръсват с пудра захар. По желание могат да се украсят, преди изпичане, с разбит на сняг белтък.
Сладки
500 г мас, 400 г пудра захар, 4 яйца, 1 кг брашно, кора от лимон.
Маста се разбива с миксер много добре, след което се прибавя захарта, като биенето продължава. Слагат се едно по едно яйцата, брашното и настърганата лимонова кора. Замесва се тестото. Оформените сладки се изпичат в умерена фурна.
Целувки
3 белтъка, 210 г пудра захар, 100 г орехови ядки и малко мазнина.
Белтъците се разбиват в сух, некалайдисан съд. Прибавя се захарта по малко и се бие до изчерпването й. От получената гъста маса се шприцоват целувки върху орехови ядки на леко намазана с масло тава. Пекат се в слаба фурна.
Соленки
250 г мас, 125 мл вода, 1 равна супена лъжица сол, 2 яйца /едното за намазване/, 0,5 пакетче бакпулвер, кимион или кашкавал.
Брашното се пресява и към него се прибавя бакпулвера. Слага се места и се разстрива добре. Прибавят се и останалите продукти. Замесва се тестото и се оформят соленки, които се мажат с яйце и се ръсят с кимион или настъргат на ситно кашкавал. Изпичат се в умерена фурна.
МАСЛЕН КРЕМ
125 г масло, 200 г пудра захар, 1 ванилия, настъргана лимонова кора.
Маслото се разбива със захарта на гладък крем, който се ароматизира на вкус и се употребява по предназначение.
МАСЛЕН КРЕМ "АПАРЕЛ"
300 г масло, 200 г захар, 4 яйца, 1 ванилия.
Яйцата и захарта се затоплят на слаб огън до 60-70 градуса. Сместа се бърка с тел за разбиване до разтопяване на захарта и до сгъстяването й. Сваля се от огъня и разбиването продължава до изстудяването й. В отделен съд се разбива маслото и към него постепенно се прибавя сместа. Всичко това се разбива докато се получи пухкав маслен крем с гладка повърхност.
Ако към крем "Апарел" се прибавя шоколад, се получава шоколадов маслен крем.
Ако към крема се сложи малко кафе, получава се маслен крем "Мока"
БЕЛТЪЧЕН КРЕМ
300 г захар, 50 г глюкоза, 5 яйца и ванилия.
Белтъците се разбиват със захарта до получаване на гъста смес. Глюкозата се сипва на тънка струйка и на края се прибавя ванилията.
Някои съвети за работа с пресата /а това е валидно и за работа с шприц/
Рисунките и фигурите върху торти, пасти и други изделия се получават, като цилиндърът се пълни с крем и с помощта на буталото той се изтласква през дюзите. Разнообразието от рисунки се постига чрез зигзаговидни или вълнообразни движения на шприца; чрез бавно или мигновено изменение силата на натиска на ръката върху буталото; чрез изменение ъгъла на наклона спрямо изделието и изменение разстоянието му от него.
Преди да се завърши нанасянето на рисунъка, трябва да се прекрати натискането върху буталото и да се направи рязко движение напред, по дължината на рисунката; тогава остатъка от излизащия от отверстието крем ще легне във вид на слабо забележимо езиче на повърхността на рисунката. Ако в последния момент шприцът се вдигне нагоре, то на рисунката се образува конус от крем.
Кремът не трябва да има и най-дребни бучици, понеже те ще засядат на изходното отверстие и ще създават неравни, прекъснати линии.
Най-добър крем, който позволява да се правят различни фигури, рисунки и надписи, е МАСЛЕН КРЕМ. Той лесно приема предаваната му форма и трайно я запазва.
От БЕЛТЪЧНИТЕ кремове могат да се правят различни украшения, но за да се запази трайно формата им, изделията трябва да се поставят в пещ 1-2 минути. При това на повърхността на крема се образува коричка, която осигурява продължително запазване на придадената му форма.
Релефността на рисунъка от ВАРЕН КРЕМ се запазва много малко време.
РЕЦЕПТИ ЗА СЛАДКИ
- 2 пакетчета краве масло, 2 яйца, 1,5 ч ч пудра захар, 500 г брашно, щипка бакпулвер, 1 ванилия;
- 1 пакетче краве масло, 0,5 пакетче маргарин, 2 яйца, 1,5 ч ч пудра захар, 500 г брашно, щипка бакпулвер, 1 ванилия;
Разбива се мазнината и захарта до побеляване. Слагат се яйцата, като се разбива непрекъснато. Ако се работи с миксер, разбива се сместа до 5-6 минути. Прибавя се бакпулвера и ванилията и се замесва меко тесто./Упътването се отнася и за двете рецепти/
- 2,5 ч ч брашно, 1 ч ч краве масло /мас/, 0,5 ч ч пудра захар, 1 яйце, 1 ванилия.
Към разбитото добре масло се прибавя захарта и продължава да се разбива до побеляване. Слага се яйцето и ванилията и с брашното се замесва меко тесто.
СОЛЕНКИ
- 250 г брашно, 250 г сирене настъргано, 250 г маргарин, 1 каф. л. бакпулвер, 1 каф. л. сол
Разбива се маргарина със сиренето и се прибавя брашното, бакпулвера и солта.
От друга книжка към преса
Празнични сладки
200 г мас/маргарин/, 200 г пудра захар, 1 яйце, 0,5 пакетче бакпулвер, 300 г брашно, кора от лимон
Маслото и захарта се разбиват много добре на пяна. Прибавя се яйцето, като се бърка непрекъснато. Бакпулверът се поставя в брашното и се прави меко тесто, без да лепне по ръцете. Сладките се пекат и след като изстинат се ръсят с пудра захар.
Шприц бисквити
4 жълтъка, 300 г брашно, 3 кафени чашки пудра захар, 150 г маргарин, бакпулвер на върха на ножа, ванилия.
Маргаринът се затопля леко, за да омекне, след което се разбива добре с пудра захар. Постепенно се прибавят жълтъците, пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Замесва се гладко тесто, което се оставя да почива на хладно място. От полученото тесто се правят сладки с различна форма. Сладките се пекат в умерена фурна. След изпичането се поръсват с пудра захар. По желание могат да се украсят, преди изпичане, с разбит на сняг белтък.
Сладки
500 г мас, 400 г пудра захар, 4 яйца, 1 кг брашно, кора от лимон.
Маста се разбива с миксер много добре, след което се прибавя захарта, като биенето продължава. Слагат се едно по едно яйцата, брашното и настърганата лимонова кора. Замесва се тестото. Оформените сладки се изпичат в умерена фурна.
Целувки
3 белтъка, 210 г пудра захар, 100 г орехови ядки и малко мазнина.
Белтъците се разбиват в сух, некалайдисан съд. Прибавя се захарта по малко и се бие до изчерпването й. От получената гъста маса се шприцоват целувки върху орехови ядки на леко намазана с масло тава. Пекат се в слаба фурна.
Соленки
250 г мас, 125 мл вода, 1 равна супена лъжица сол, 2 яйца /едното за намазване/, 0,5 пакетче бакпулвер, кимион или кашкавал.
Брашното се пресява и към него се прибавя бакпулвера. Слага се места и се разстрива добре. Прибавят се и останалите продукти. Замесва се тестото и се оформят соленки, които се мажат с яйце и се ръсят с кимион или настъргат на ситно кашкавал. Изпичат се в умерена фурна.
МАСЛЕН КРЕМ
125 г масло, 200 г пудра захар, 1 ванилия, настъргана лимонова кора.
Маслото се разбива със захарта на гладък крем, който се ароматизира на вкус и се употребява по предназначение.
МАСЛЕН КРЕМ "АПАРЕЛ"
300 г масло, 200 г захар, 4 яйца, 1 ванилия.
Яйцата и захарта се затоплят на слаб огън до 60-70 градуса. Сместа се бърка с тел за разбиване до разтопяване на захарта и до сгъстяването й. Сваля се от огъня и разбиването продължава до изстудяването й. В отделен съд се разбива маслото и към него постепенно се прибавя сместа. Всичко това се разбива докато се получи пухкав маслен крем с гладка повърхност.
Ако към крем "Апарел" се прибавя шоколад, се получава шоколадов маслен крем.
Ако към крема се сложи малко кафе, получава се маслен крем "Мока"
БЕЛТЪЧЕН КРЕМ
300 г захар, 50 г глюкоза, 5 яйца и ванилия.
Белтъците се разбиват със захарта до получаване на гъста смес. Глюкозата се сипва на тънка струйка и на края се прибавя ванилията.
Някои съвети за работа с пресата /а това е валидно и за работа с шприц/
Рисунките и фигурите върху торти, пасти и други изделия се получават, като цилиндърът се пълни с крем и с помощта на буталото той се изтласква през дюзите. Разнообразието от рисунки се постига чрез зигзаговидни или вълнообразни движения на шприца; чрез бавно или мигновено изменение силата на натиска на ръката върху буталото; чрез изменение ъгъла на наклона спрямо изделието и изменение разстоянието му от него.
Преди да се завърши нанасянето на рисунъка, трябва да се прекрати натискането върху буталото и да се направи рязко движение напред, по дължината на рисунката; тогава остатъка от излизащия от отверстието крем ще легне във вид на слабо забележимо езиче на повърхността на рисунката. Ако в последния момент шприцът се вдигне нагоре, то на рисунката се образува конус от крем.
Кремът не трябва да има и най-дребни бучици, понеже те ще засядат на изходното отверстие и ще създават неравни, прекъснати линии.
Най-добър крем, който позволява да се правят различни фигури, рисунки и надписи, е МАСЛЕН КРЕМ. Той лесно приема предаваната му форма и трайно я запазва.
От БЕЛТЪЧНИТЕ кремове могат да се правят различни украшения, но за да се запази трайно формата им, изделията трябва да се поставят в пещ 1-2 минути. При това на повърхността на крема се образува коричка, която осигурява продължително запазване на придадената му форма.
Релефността на рисунъка от ВАРЕН КРЕМ се запазва много малко време.
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
- neli1100
- магьосник в кухнята
- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ