Козунак на конци
- MUNA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 394
- Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
- :: 63 рецепти от MUNA
Момичета,миналия месец кат и ходихме на гости спретна един козунак и го сложи в центруфугата за 15минути.Готовото тесто го връзва в здрав найлонов чувал от тези черните по 50-80кг.дето са за смет,и сипа олио.След 15 минути го извади ами толко мехурчета имаше че направо сплете козунака и го сложи да втаса в фурната на най-ниска степен.Беше найстина на конци,бухнал и добре разбит,а длетавостта се получава от захарта.Аз ползвам кафява захар за козунака.Ами вече две години така ги меси.
- Stedi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
- :: 29 рецепти от Stedi
- :: 64 снимки от Stedi
- remiva
- магьосник в кухнята
- Мнения: 826
- Регистриран на: съб окт 24, 2009 2:35 pm
- :: 23 рецепти от remiva
- :: 103 снимки от remiva
- Местоположение: Варна
Абсолютно съм съгласна. Аз го правя по този начин и винаги е на конци, но мазнината се добавя когато тестото започне да се меси, докато поеме всичката мазнина се появяват и мехурите и още нещо много важно - в стаята трябва да е по-топло от нормалното и докато месите и докато втасва. Дано да съм била полезна.khk написа:За да стане козунака на конци, много е важно при месенето постепенно да се добавя мазнината. Не се налива към тестото, а просто непрекъснато се топят ръцете в мазнината докато се меси и така се влага цялото предвидено количество мазнина. А моята баба, докато месеше, разпъваше тестото като фитил. После пак го събираше на топка и пак.....
Това, което не ме убива, ме прави по-силна.
- ivkaa75
- магьосник в кухнята
- Мнения: 2941
- Регистриран на: нед ное 01, 2009 9:35 am
- :: 4 рецепти от ivkaa75
- :: 3 снимки от ivkaa75
- neli1100
- магьосник в кухнята
- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
- polisewoman
- майстор с шприц
- Мнения: 58
- Регистриран на: пон авг 24, 2009 10:53 am
- Madlena
- виртуоз с тиган
- Мнения: 133
- Регистриран на: пет ное 06, 2009 12:27 pm
- :: 5 рецепти от Madlena
- :: 372 снимки от Madlena
- Местоположение: София
тази идея с пералнята наистина е интересна, но аз не смея да рискувам. Тази година ще опитам да добавям и аз постепенно мазнината, пък дано станат по-хубави козунаците.
Забелязала съм, че от голямо значение е дали маята е прясна и какво е брашното. Миналата година купих едно брашно, от което козунаците ми станаха тъмни и не втасаха достатъчно.
Забелязала съм, че от голямо значение е дали маята е прясна и какво е брашното. Миналата година купих едно брашно, от което козунаците ми станаха тъмни и не втасаха достатъчно.
- PassionFlower
- магьосник в кухнята
- Мнения: 158
- Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
- :: 352 рецепти от PassionFlower
- :: 1554 снимки от PassionFlower
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Това брашно e най - подходящото за правене на козунаци,кифли и кроасани. Съчетавайки умения и този вид брашно, успехът ви е в кърпа вързан.Брашното съдържа глутен и газозадържащи вещества, подходящи за такива видове тестени изделия. Успех !
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Козунак се прави много лесно, ако се спазват няколко съвета.
- използвайте отлежало брашно. Пресейте го два пъти със сол, за да се насити с кислород и го оставете на топло
- всички продукти трябва да са затоплени до телесна температура
- много важна съставка за добри козунаци е маята. Ако продължително време сте я съхранявали тя може да е изгубила качествата си. Сложете парченце мая в топла вода. Ако изплува значи е годна.
- когато сипете шупналата мая в брашното, поръсете я с малко брашно и я оставете да се надигне пак. Така маята става по силна.
- мазнината която използвате е от голямо значение. Най подходяща е смес от равни части течна и твърда мазнина. Например олио и масло или олио и свинска мас.
- месете тестото колкото се може по дълго време, за да стане на конци. Трябва да се получат мехурчета по тестото. То увеличава обема си два пъти.
- за да не прегори и да не се изсуши козунака, сложете във фурната малък съд с вода.
- не бързайте, въоръжете се с търпение. Втасването става бавно. Понякога 4-5 часа.
- за да са по усезаеми конците, усуквайте фитилите
- когато оставяме да втасва тестото, го намажете с мазнина, за да не хване коричка
- козунака за печене в тавата не трябва да заема повече от 1/3 от обема
- печенето става за около час на 190 градуса
- след като се извадят от фурната, готовите козунаци се завиват в памучна кърпа
- за да не превтасат другите козунаци, докато печете първите, може да ги сложите в хладилника. Така втасването се намалява.
- използвайте отлежало брашно. Пресейте го два пъти със сол, за да се насити с кислород и го оставете на топло
- всички продукти трябва да са затоплени до телесна температура
- много важна съставка за добри козунаци е маята. Ако продължително време сте я съхранявали тя може да е изгубила качествата си. Сложете парченце мая в топла вода. Ако изплува значи е годна.
- когато сипете шупналата мая в брашното, поръсете я с малко брашно и я оставете да се надигне пак. Така маята става по силна.
- мазнината която използвате е от голямо значение. Най подходяща е смес от равни части течна и твърда мазнина. Например олио и масло или олио и свинска мас.
- месете тестото колкото се може по дълго време, за да стане на конци. Трябва да се получат мехурчета по тестото. То увеличава обема си два пъти.
- за да не прегори и да не се изсуши козунака, сложете във фурната малък съд с вода.
- не бързайте, въоръжете се с търпение. Втасването става бавно. Понякога 4-5 часа.
- за да са по усезаеми конците, усуквайте фитилите
- когато оставяме да втасва тестото, го намажете с мазнина, за да не хване коричка
- козунака за печене в тавата не трябва да заема повече от 1/3 от обема
- печенето става за около час на 190 градуса
- след като се извадят от фурната, готовите козунаци се завиват в памучна кърпа
- за да не превтасат другите козунаци, докато печете първите, може да ги сложите в хладилника. Така втасването се намалява.
- naxos
- магьосник в кухнята
- Мнения: 37
- Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
- :: 10 рецепти от naxos
- :: 74 снимки от naxos
- Местоположение: София
Да ви кажа...аз пробвах "центрофугирания " козунак. И като се има предвид, че го правих "през пръсти", със студени яйца, олио и мляко, непресято брашно, на отворен прозорец, без стафиди, със суха мая и т.н., стана доста добър.
Пуснах го на 700 оборота в плик на Кауфланд, съвсем грубо замесен.
Стана точно за час и 15 мин. от замесването до изваждането от фурната.
Чудесна идея. Сега някой да каже и сушилнята как да я включа в употреба
Пуснах го на 700 оборота в плик на Кауфланд, съвсем грубо замесен.
Стана точно за час и 15 мин. от замесването до изваждането от фурната.
Чудесна идея. Сега някой да каже и сушилнята как да я включа в употреба
Последна промяна от naxos на чет мар 25, 2010 11:21 am, променено общо 2 пъти.
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"