Полезни храни: защо, по колко, как и кой каза

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
bistrac
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 3
Регистриран на: съб юни 13, 2009 6:54 pm
:: 9 рецепти от bistrac
:: 42 снимки от bistrac

Полезни храни: защо, по колко, как и кой каза

Мнение от bistrac » чет авг 13, 2009 5:11 am

Предлагам да създадем списък на продуктите, които са полезни, като посочим защо са полезни, по колко и как да се консумират и кой е източникът на тази информация.
Да опитаме следния формат:
Име на продукта:
Защо:
По колко:
Как:
Научих го от:


Ще започна с...

Продукт: Къпини, малини, ягоди, боровинки
Защо: Намаляват риск от заболявания и предпазват от загуба на паметта
По колко: 1 чаша пресни или замразени поне 3 пъти в седмицата
Как: В салата, сереал, кисело мляко, консумирани една по една, разбъркани в десерта за печене.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats

Продукт: Сьомга
Защо: Източник на Омега-3, здравословната мазнина, която предпазва от сърдечни болести; също източник на витамини B12 и D
По колко: Две порции на седмица
Как: Печена, или добавка към паста или салата
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats

Продукт: Зелениши, Марули
Защо: Източник на фибри, витамини С и К, предпазват зрението и са източник на калций, магнезий, желязо и калий
По колко: Две порции на ден, колкото по-тъмни са листата, толкова по-добре
Как: Салати, добави към сандвич, паста, супа.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats

Продукт: Кисело мляко
Защо: Източник на витамин B, калций, протеин
По колко: 4 или повече чаши на седмица (ако това е главният източник на млечни продукти)
Как: С плодове, като заместител на заквасената сметана, за сгъстяване на сосове и супи
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats

Продукт: Ядки
Защо: Източник на протеин, магнезий, витамин B и Е, помага в борбата срещу рак и сърдечни заболявания, тяхната мазнина е добра за сърцето
По колко: 15-20 бадема, кашу или 1 малка шепа ореха на ден
Как: Поръсени върху салата, с кисело мляко или сереал или просто така
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats


Продукт: Леща
Защо: Богата на протеин и фибри, източник на енергия, витамин B и желязо
По колко: 1/2 чаша на ден
Как: Супи, яхния, салати
Научих го от: http://health.msn.com/nutrition


Deni14
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 12
Регистриран на: ср фев 24, 2010 7:32 pm

Мнение от Deni14 » чет фев 25, 2010 8:55 pm

Четох за какаото и младите житни стъбла.

Какаото - антиоксидант

Младите житни стъбла - за отслабване, при анемия, хемоориди, запек, кожни проблеми.

Потребителски аватар
malina
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 9
Регистриран на: ср мар 24, 2010 9:29 pm

Мнение от malina » чет мар 25, 2010 6:29 pm

Здравейте,

от къде могат да се намерят тези житни стъбла? И какво точно представляват?
И за какаото бих искала да попитам под каква форма може да се използва, като напитка или...?

Потребителски аватар
malina
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 9
Регистриран на: ср мар 24, 2010 9:29 pm

Мнение от malina » чет мар 25, 2010 6:33 pm

:) :oops:
Последна промяна от malina на вт мар 30, 2010 1:46 am, променено общо 1 път.


Deni14
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 12
Регистриран на: ср фев 24, 2010 7:32 pm

Мнение от Deni14 » пет мар 26, 2010 6:05 pm

malina написа:Здравейте,

от къде могат да се намерят тези житни стъбла? И какво точно представляват?
И за какаото бих искала да попитам под каква форма може да се използва, като напитка или...?
За какаото - на зърна е най-добре, доколкото се информирах. Това, което е насипно е обработено. Но все пак като напитка вероятно ще е по-добре с немско насипно какао, отколкото шоколад - какъвто и да е той заради ГМО, което е във всичко вече.

За стъблата - аз пия ето това от месец и съм доволна.

http://www.biozeleno.com/

Потребителски аватар
malina
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 9
Регистриран на: ср мар 24, 2010 9:29 pm

Мнение от malina » чет апр 01, 2010 4:38 pm

За какаото - на зърна е най-добре, доколкото се информирах. Това, което е насипно е обработено. Но все пак като напитка вероятно ще е по-добре с немско насипно какао, отколкото шоколад - какъвто и да е той заради ГМО, което е във всичко вече.

За стъблата - аз пия ето това от месец и съм доволна.

http://www.biozeleno.com/
благодаря за отговора, какао на зърна май не се намира много лесно, но видях, че и "младите житни стъбла" са мощен антиоксидант, както и че се използват за много др. неща, те вероятно са нещо като супер храна, а не просто хранителна добавка...?

Deni14
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 12
Регистриран на: ср фев 24, 2010 7:32 pm

Мнение от Deni14 » пон апр 19, 2010 8:12 am

Да, това е чиста, натурална, био храна. Има и лечебни свойства за много заболявания. Аз си замествам закуската с тях и така знам, че приемам достатъчно витамини - по-добре така, откокото да се тъпча със синтетика, от която телата ни вече са безкрайно уморени.

Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнение от naxos » вт апр 20, 2010 3:20 pm

От къде си сигурна, че това е натурална био-храна с лечебни свойства?
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"

sweetnes
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 15
Регистриран на: съб яну 09, 2010 10:55 pm
:: 33 рецепти от sweetnes
:: 49 снимки от sweetnes

Мнение от sweetnes » ср апр 28, 2010 11:28 pm

Ето и действието на някои от най-популярните подправки в българска кухня.

Кимион

Kимиона подобрява кръвообращението, помага при кашлица, премахва болките в стомаха и червата. Кимионът може да се използва и като чай (1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда). Чаят се пие топъл, на малки глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.

Шафран

Препоръчва се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Прочиства кръвта, лекува половото безсилие и притежава антисептично действие.

Кардамон

В традиционната индийска медицина кардамонът се смята за най-добрия стимулатор на храносмилането, който за разлика от пипера, горчицата, лука и чесъна не дразни лигавицата на устата и стомаха. Индийските лекари смятат, че кардамонът помага и при гадене.

Карамфил

Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, влошаване на паметта в напреднала възраст, при херния и бронхит. Карамфилът също така възбужда апетита и премахва стомашно-чревните болки.

Мента

Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство. Чаят от мента (2-3 чаши дневно) отстранява киселините.

Горчица

Облекчава симптомите на простудните заболявания и съкращава периода им.

Магданоз

Запарката от магданоз е полезна при задържане на течности в организма, в това число и при отоци на вените. Листата се мелят с месомелачка, заливат се с вряла вода и се запарват в продължение на 8-10 часа. След това сместа се прецежда и се добавя сокът от един лимон. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3-5 дни (не и по време на бременност).

Индийско орехче

В продължение на векове то се е използвало за лечение на бъбреците и стомаха. Препоръчва се също при варикозно разширение на вените, тъй като облекчава болките и подобрява кръвообращението.

Куркума

Помага при нарушено храносмилане, прочиства кръвта, подобрява функцията на черния дроб, предпазва от кашлица и настинка, а благодарение на антисептичното си действие действа и тонизиращо (особено на кожата).

Канела

Притежава противовъзпалително и заздравяващо действие. Стимулира сърдечната дейност, регулира храносмилането. Препоръчва се в диетичното хранене - при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.

Червен пипер

Особено лютивият червен пипер е богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини. Количеството витамин С в пипера е много по-голямо дори отколкото в лимона. Подправката не само възбужда апетита, подобрява храносмилането и кръвообращението, но и създава неблагоприятна среда за развитието на много видове бактерии. Също така помага при ревматизъм.

Запарките от различните подправки се приготвят по следния начин (ако изрично не е посочено друго): заливате с 1 чаша преварена вода 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (или 1 ч.л. сушени) и ги запарвате в продължение на 2-3 минути. Течността се прецежда и се приема на малки глътки.
"" Истинските хора понякога си тръгват от живота ти, но никога и от сърцето ти ... ""

Потребителски аватар
malina
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 9
Регистриран на: ср мар 24, 2010 9:29 pm

Мнение от malina » чет май 06, 2010 11:07 am

[quoteОт къде си сигурна, че това е натурална био-храна с лечебни свойства?[/quote]

До колкото видях в сайта продукта има доста сертификати....


Отговори