правописни грешки

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Ari
началник печка
началник печка
Мнения: 32
Регистриран на: пет мар 27, 2009 1:03 pm
:: 1 рецепти от Ari
:: 6 снимки от Ari

Ода за пресолените гозби

Мнение от Ari » вт апр 13, 2010 12:03 am

neli1100,ако всяка твоя правописна и пунктуационна грешка добавяше по 1 грам сол към храната... :P Администраторът ще изтрие съобщението ми,но не мога да остана безучастна към грубите пропуски в образованието на някои мои съфорумки.
Предлагам Админ да извършва нужните корекции!


Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнение от naxos » вт апр 13, 2010 7:15 am

Гледам и не вярвам на ушите си... :eek: Човек, който е пресолил собствената си гозба, прави забележка на колегата :eek: УжасТ!
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » вт апр 13, 2010 10:11 am

Ari написа:neli1100,ако всяка твоя правописна и пунктуационна грешка добавяше по 1 грам сол към храната... :P Администраторът ще изтрие съобщението ми,но не мога да остана безучастна към грубите пропуски в образованието на някои мои съфорумки.
Предлагам Админ да извършва нужните корекции!

Първо - не ми допада това поведение - човек, който почти не участва в сайта да критикува остро активен участник. Въпреки това не виждам защо да трия съобщението - всеки има право на мнение. В случая не разбирам какво точно се очаква от Админ да направи по въпроса? Рецептите в сайта ги редактираме ръчно, една по една и отстраняваме (надявам се) голяма част от правописните грешки в тях. Може би имате желание да редактираме и мненията във форума и коментарите - и тях да привеждаме в по-приличен вид? Или да назначим учителка по български и хората да минават изпит, преди да получат разрешение да пишат в сайта?

Съгласен съм, че част от българите са (малко или много) неграмотни, но този тъжен факт за съжаление не може да бъде коригиран от Админ или който и да било, освен самите хора. Лично мое мнение е, че всеки минал 8-ми клас е имал възможността да се научи да пише поне горе-долу правилно - дали се е възползвал от тази възможност... личен избор.

Не ме разбирайте погрешно - на мен също не ми е приятно да чета (и редактирам) неща пълни с грешки, но не виждам генерално решение на проблема. Отворен съм към идеи :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнение от gigi.2000 » вт апр 13, 2010 11:51 am

Какво ви става бе,хора?Тук пишем за манджи,не за правилата в българския език!И аз понякога се ядосвам,а друг път се смея на някои твърде неграмотни публикации.Но най-вероятно,колкото и да се старая,и аз допускам грешки,или от незнание,или от разсеяност.И именно заради този факт не си позволявам да критикувам.Ако дадена публикация ме дразни,просто не я дочитам и това е!Пък и не е тук мястото за тези коментари!Извинете за спама,моля!

От мен за днес:Сирене по шопски и ябълки.


Потребителски аватар
gabi_2000
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 103
Регистриран на: ср юли 01, 2009 11:44 am
:: 4 рецепти от gabi_2000
:: 38 снимки от gabi_2000

Мнение от gabi_2000 » вт апр 13, 2010 4:58 pm

[codeИли да назначим учителка по български и хората да минават изпит, преди да получат разрешение да пишат в сайта? [/code]
Аз ще кандидатствам за мястото на учителката :D Повечето правописни грешки се допускат от бързане,а не от неграмотност

Потребителски аватар
MUNA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 394
Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
:: 63 рецепти от MUNA

Мнение от MUNA » вт апр 13, 2010 5:26 pm

ЗДРАВЕЙТЕ ВЕСЕЛИ ГОТВАЧИ,
Всеки допуска правописни грешки в бързината.Дори и аз в бързината.Извинете но тази дама направи неумесна забележка.В този форум ние сме едно голямо семейство, и ние си пишем и споделяме,а не сме на курс за машинописки.Във форума се забавляме,и разтоварваме от забързаното ежедневие.
Днес менюто мие.
Закуската е кашкавалки на тостера,кафе с мляко
Обяд аз хапнах супичка от лапад която беше останала в хладилника
Вечеря гювеч от свинско месо .зелена салатка със сирене и плодове за десерт.
Лека и сладка вечер.

Потребителски аватар
ivkaa75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 2941
Регистриран на: нед ное 01, 2009 9:35 am
:: 4 рецепти от ivkaa75
:: 3 снимки от ivkaa75

Мнение от ivkaa75 » вт апр 13, 2010 7:48 pm

Здравейте,веселушки!!! :flow2: :flow1: :flow2:
Мисля,че повечто от нас допускаме грешки в бързината и не е уместно да се правят забележки,съгласна съм с muna,че ние сме тук да се разтоварваме,а не да се опрекваме. :flow1: :flow2: :flow1:
Обяда днес беше тънака наденица на скара с краставици и панирани чушки,а вечерята е зелена салата, каша от коприва,пържени яйца,десерта е реване от вчера.
Хубава вечер!!! :flow2: :flow1: :flow2:

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Мнение от PassionFlower » ср апр 14, 2010 1:35 am

Момичета, аз не съм съгласна и не подкрепям такова мнение за писане с грешки :( Ще ви кажа защо.
В интернет повечето хора пишат както им падне. Най-лошото е , че писането тук акцентира и върху правописа ни като цяло. А още по-лошо е свикването с писане на латиница.. от там както следва се бъркат буквите.. Къде "ъ", къде "а", къде "и", къде "я"... Не трябва да се пише без капка замисъл, все пак сте образци за идното поколение. Разбира се, то си е до човека и неговото желание, така че темата си остава под въпрос.
И предварително да кажа, че не съм конкретизирала хора, за да не се обиди някой. Говоря принципно и изказвам мнението си. :thumup:
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » ср апр 14, 2010 4:46 am

Отделям темата, за да може в "Какво сготвих днес" да си говорим само за готвене.

По темата за правописните грешки - съгласна съм с Павел, че не може човек, който не участва в сайта да идва и да ни критикува. Аз също не одобрявам "немарливото" писане, както го нарекохме преди време - без главни букви (или само с тях), без точки и запетайки, заменящи "ъ" с "а" и всякакви други технически грешки. Този начин на писане е труден за четене и е личен избор на автора, а не липса на някакво знание. Затова и рецепти написани по подобен начин не се приемат докато не бъдат приведени в приличен вид.

Неграмотността от друга страна е различен проблем. Ясно се вижда когато някой допуска правописни грешки от незнание, но не виждам защо трябва да бъде подиграван за това. Правопис се учи до към 6-ти клас (ако не се лъжа) и ако след като завършиш гимназия не можеш да пишеш правилно е много вероятно да не се научиш за цял живот. Лесно е да се каже "С желание можеш да се научиш", но реално ако работиш/гледаш деца и правописа не ти е жизнено необходим (като например да си журналист), научаването вече става много трудно, ако не и невъзможно.

Да се заядеш и подиграваш на някой за неговия правопис говори лошо повече за заядливеца, защото реално какво можеш да очакваш от един подобен спор? Не е като да промениш нещо - в България (пък и навсякъде по света) процента на неграмотните ще си остане същия и човека, който нападаш също няма да се промени. Това, че някой прави правописни грешки не го прави по-лош човек, нито пречи да си върши работата качествено. Единственото, което ще се случи е, че ще обидиш и натъжиш някой и от другата страна на твоя монитор, някой който не познаваш ще бъде наскърбен от ненужните ти думи. :(

Едва ли има човек, който да одобрява правописните грешки, едва ли има някой, който да одобрява хора, които не могат да напишат две свързани изречения, но да се подиграваш и да оправяш лични нападки, мислейки си, че това те прави нещо повече... не знам какво да кажа. :dots:

Благодаря на всички за умерените мнения и че не се поддадохте на провокацията :)

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср апр 14, 2010 7:07 am

Напълно съм съгласна с Неви, но нека направим поне едно малко усилие - всеки може преди да пусне мненито си да натисне бутона "Преглед" и да си прочете написаното :wink:
Така ще избегнем донякъде грешките :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Заключена