Здравейте!
Отдавна не съм се записвала, но одеве открих нещо в нета - просто няма начин да не ви го покажа
Това пък ми напомни за някои случки...
Веднъж бях поканена от мои приятели италианци на приятеска среща и някакъв тайнствен специалитет във вилата на едно от семействата. Беше едно топло лято, хората направили една огромна маса, точно като по филмите, където в градината са седнали 30 човека и ядат и пият в продължение на целия следобед и цялата вечер, и половината нощ
Обаче този път - масата си е там , хората също, но на масата освен вино и няколко оскъдни чинии със сол и подправчици - никакво ядене Доста се зачудих аз, защото те са известни гурмани, на тема храна и приготвянето й говорят с часове.
И тогава идва големия момент - няколко мъже носят три димящи тенджери, ама тенджери като нашите казани за варене на буркани, огромни! Всички викаха един през друг, почнаха да се облизват и аз вече ще се спукам от любопитсво. Насядаха всички, единият бърка тържествено и вади .... кокоши крака!
С ноктите, с жълта кожа, слузести! Всички в надпревара започнаха да бъркат един през друг в тези казани, да си вадят деликатесите и да си ги топят в сол! Едно млящене, едно смукане настана! Замряха разговорите и само одобрително, възхитено мучене и въздишане! Аз гледах потресена, но в началото никой не забеляза, че не посягам - хората в някакъв екстаз, примижали, кой ще се сети за мен??? Обаче после като се започна - яж, та яж! Всеки ми обясняваше къде първо се захапвало, как точно се забелвало. И за това даже спореха, явно си е изкуство да ядеш кокоши крака Накрая ме кандърдисаха, гризнах и преглътнах, но незнам какъв вкус имаше - просто не посмях да дъвча....
Почти същото недоумение изживях, когато бившата ми свекърва, връщайки се от Сицилия, донесе освен 200 пакета паста Барилла и 100 кг домати Сан Марцано в бутилки (не че тук ги няма, но друго си е да ги купиш в родната Сицилия и да ги мъкнеш със себе си през половин Европа ), също и половин чувал малки, ситни бели охлювчета - същите, които лепнат лятото по тревите и са ми влизали по сандалките като играех.... И пак така - цялата огромна, необхватна рода дойде да си куса охлювчета - сварени само в солена вода. Ядяха, както ние ядем слънчоглед и хвалеха мама Роза и нейната далновидност, да се усети, какво точно им се е дояло...Накрая натрошиха черупките и свекървата ги зарови в лехите с босилека - така и посред Кьолн расте оригинален сицилиански босилек
Ей такива неща... може за някой да не е нищо особено, но аз нито преди това, нито след това съм виждала да се ядат кокоши крака на акорд. Или пък охлюви като слънчоглед.
Имам и други такива изживявания Друг път за тях....
Ще ми е интересно да разкажете и вие за такива деликатеси - свят широк, сигурно всеки се е чудил някога на нещо
Поздрави и приятен ден!
Куриозни храни
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Куриозни храни
www.facebook.com/artandhobby
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
- neli1100
- магьосник в кухнята
- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Пилешките крака са също и китайски специалитет (виетнамски, тайландски и околните азиатски страни) и тъй като тук има доста такива ресторанти, често може да ги видиш на витрината на приятно изглеждащи ресторантчета. Ние също още не сме се престрашили да ги опитаме - някакси твърде дълбоко ни е вродено, че това е кучешка храна Аз обаче, съм твърдо решена някой път да пробвам - не е хубаво заради глупави предразсъдъци човек да се спира от гастрономически приключения
Друго интересно, което само сме виждали, но не и опитвали е сушена сепия - изглежда много странно и не мога да си представя как се яде :shock:
Много популярни са също и сушени лентички рибешко месо. Яде се както чипса при нас. Това вече сме пробвали и Павел го харесва, за мен е твърде рибешко. На вкус е... като риба
Друго интересно, което само сме виждали, но не и опитвали е сушена сепия - изглежда много странно и не мога да си представя как се яде :shock:
Много популярни са също и сушени лентички рибешко месо. Яде се както чипса при нас. Това вече сме пробвали и Павел го харесва, за мен е твърде рибешко. На вкус е... като риба
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
През 2008 година са продадени двета най-скъпи пъпеша в света:
два японски Юбари ( Yubari Melon) за 15 000 евро (26 000 $) !!!!
Чак ме обхвана злоба като го прочетох! Всеки 5 секунди някъде в света умира едно дете от глад или от последиците на надохранването, а някой някъде си хапва пъпеш за 15 000 евро! По-декадентно не може да се живее :x
Иначе юбарите са доста по-"евтини" - цената вариира между 70 $ и 230 $!
два японски Юбари ( Yubari Melon) за 15 000 евро (26 000 $) !!!!
Чак ме обхвана злоба като го прочетох! Всеки 5 секунди някъде в света умира едно дете от глад или от последиците на надохранването, а някой някъде си хапва пъпеш за 15 000 евро! По-декадентно не може да се живее :x
Иначе юбарите са доста по-"евтини" - цената вариира между 70 $ и 230 $!
www.facebook.com/artandhobby
-
- майстор с шприц
- Мнения: 94
- Регистриран на: ср юли 08, 2009 2:08 pm
- :: 1 рецепти от vilito
- :: 10 снимки от vilito
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Най-скъпите десерти в света
На 5-то място:
Крепостта на рибаря - 14 500 долара
Предлага се в ресторант Wine3 в луксозния хотел Sri Lankan. Това е италиански сладкиш „касата" с ирландски крем. Сервира се със сироп от манго, мандарини и шампанско. В чинийката има и скулптура на моряк от шоколад, седнал върху 80-каратов аквамарин.
На четвърто място:
Замразен шоколад - 25 000 долара
Сервира се в Serendipity 3 със съдействието на бижутерския магазин Euphoria New York. Съдържа смес от 28 вида какао, половината от които са от най-скъпите в света, плюс 5 грама 28-каратово злато. Сервира се в чаша, поръсена със златни прашинки, които могат да се ядат. Около самата чашка има златна гривна с диаманти, която остава за клиента.
На трето място:
Платинена торта за 130 000 долара
Измислена е от известен японски готвач. Върху тортата има платинена огърлица, украшения и ядливи платинени прашинки. Целта на дизайнера била да направи бижутата от платина по-популярни сред дамите.
На второ място:
Ягодов сладкиш Arnaud - 1.4 милиона долара
Сладкишът, който е сервиран преди години в Ню Орлиънс, представлявал ягоди, мариновани в скъпо порто. Те били сервирани с мента, крем и специална глазура - пръстен с 4.7-каратов розов диамант. Към сладкиша вървяла и бутилка порто.
На ПЪРВО МЯСТО:
Диамантен плодов кейк - 1.65 милиона долара
До сега е бил сервиран само един път - на Коледа 2005 г. Концепцията на сладкиша била мислена в продължение на 6 месеца, а направата му отнела още един месец. Към него вървели 223 диаманта, самите съставки на кейка са тайна.
източник:http://www.kaminata.net
На 5-то място:
Крепостта на рибаря - 14 500 долара
Предлага се в ресторант Wine3 в луксозния хотел Sri Lankan. Това е италиански сладкиш „касата" с ирландски крем. Сервира се със сироп от манго, мандарини и шампанско. В чинийката има и скулптура на моряк от шоколад, седнал върху 80-каратов аквамарин.
На четвърто място:
Замразен шоколад - 25 000 долара
Сервира се в Serendipity 3 със съдействието на бижутерския магазин Euphoria New York. Съдържа смес от 28 вида какао, половината от които са от най-скъпите в света, плюс 5 грама 28-каратово злато. Сервира се в чаша, поръсена със златни прашинки, които могат да се ядат. Около самата чашка има златна гривна с диаманти, която остава за клиента.
На трето място:
Платинена торта за 130 000 долара
Измислена е от известен японски готвач. Върху тортата има платинена огърлица, украшения и ядливи платинени прашинки. Целта на дизайнера била да направи бижутата от платина по-популярни сред дамите.
На второ място:
Ягодов сладкиш Arnaud - 1.4 милиона долара
Сладкишът, който е сервиран преди години в Ню Орлиънс, представлявал ягоди, мариновани в скъпо порто. Те били сервирани с мента, крем и специална глазура - пръстен с 4.7-каратов розов диамант. Към сладкиша вървяла и бутилка порто.
На ПЪРВО МЯСТО:
Диамантен плодов кейк - 1.65 милиона долара
До сега е бил сервиран само един път - на Коледа 2005 г. Концепцията на сладкиша била мислена в продължение на 6 месеца, а направата му отнела още един месец. Към него вървели 223 диаманта, самите съставки на кейка са тайна.
източник:http://www.kaminata.net
www.facebook.com/artandhobby