НАЙ- ЗДРАВОСЛОВНАТА ЗАКУСКА

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
apostol
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

НАЙ- ЗДРАВОСЛОВНАТА ЗАКУСКА

Мнение от apostol » нед ное 18, 2007 5:05 am

БАЩАТА НА СУРОВОЯДСТВОТО


Швейцарският лекар д-р Бирхер- Бенер (1867- 1939) започва кариерата си в санаториум за туберкулозно болни. Там лекували главно чрез “силна храна”- тъпчели болните от сутрин до вечер с бял хляб, масло, захар, месо и мляко. Повечето от пациентите или умирали, или след временно подобрение отново се връщали в санаториума.

Това накарало Бирхер- Бенер да се замисли. Един ден той се решил да извърши смел експеримент.
Лекарят започнал да храни част от своите пациенти изключително и само със сурова растителна храна. За броени седмици те започнали да се съвземат от болестта. След време повечето от тях били напълно и окончателно излекувани!

Тези първоначални успехи окуражили Бирхер- Бенер да продължи със своето необичайно лечение. Макар че срещал яростна съпротива от страна на своите закостенели колеги, той прилагал смело и последователно суровоядството като терапия. Повечето болни оздравявали и завинаги напускали санаториума.

Опита си Бирхер- Бенер изложил в изключителното произведение “Суровата растителна храна, нейното лечебно и здравословно действие”. В този свой труд знаменитият лекар излага забележителни неща. Според него материалната култура е запазила човека от гибел, но успоредно с това е създала условия за телесни и душевни страдания. Нещо повече- съвременният начин на живот е създал и създава предпоставки за израждане.

Към това израждане ни води преди всичко консумацията на индустриално преработени храни като захар, сол , бяло брашно и рафинирани мазнини. Когато към всичко това прибавим употребата на спирт и тютюн, липсата на движение и живуркането в затворени помещения, положението става много, много опасно.
Според Бирхер- Бенер употребата на непълноценни, умъртвени храни, на храни, обременени с токсични вещества, поставя организма ни в някаква извратена среда и всички негови функции започват да протичат ненормално.
След известен период на усилие от страна на организма да се справи с неизгодното здравословно състояние, той в крайна сметка сериозно се разболява.
Следователно чистата, природосъобразна храна е в основата на нашето здраве и е една съществена предпоставка за хармонично телесно и душевно развитие.

По силата на тази логика храненето на съвременния човек трябва час по- бързо да се промени. Нека да не забравяме, че в най- развитата страна на света- Съединените Щати, където в заведенията за бързо хранене се консумира предимно junk food (т.е. отпадъчна, непълноценна храна), само от рак ежедневно умират над 1000 души!
Точно този тип заведения у нас са пълни с клиенти, които охолно купуват на децата си цели камари от тази отпадъчна храна.
Резултатите от вече са налице- в България от рак всеки ден се разболяват 10 души!
Освен това 2 400 000 българи имат сърдечно- съдови смущения, а близо 3 000 000 се борят с някакво хронично заболяване!
Това, разбира се, са крайно тревожни факти, над които сериозно трябва да се замислим, ако не искаме в най- скоро време да изчезнем като нация!...

Със своето житейско дело и творчество Бирхер- Бенер ни убеждава, че човешкото хранене през вековете е един своеобразен експеримент, който доказва недвусмислено, че общоприетите хранителни навици оказват пагубно влияние върху хората. Те, според него, са главната причина за масовото разпространение на редица тежки заболявания...

Именно поради това ние, българите, трябва да променим изоснови целия си начин на живот. Защото по броя на преждевременно починалите от инфаркти и инсулти ние сме на първо място в света. Статистиката недвусмислено говори за това, че българите са един много болен народ, който от година на година буквално се стопява.

Ясно е, че трябва да променим най- вече начина си на хранене. Това е всъщност най- значителната профилактична мярка, която всяко едно човешко същество може да предприеме, за да съхрани своето здраве и да прибави години към живота и живот към годините...

Още древните индийски лечители са изхождали от един основен за източната медицина постулат: “ТИ СИ ТОВА, КОЕТО ЯДЕШ!”
Нека сега се спрем на онзи особен “специалитет”, с който Бирхер- Бенер е излекувал цял куп безнадеждно болни пациенти.

МЮСЛИ ПО БИРХЕР- БЕНЕР

На пазара има ред готови продукти, които най- нагло са си присвоили името “мюсли” и упорито се крият зад него. Предлагат ни ги в бляскави картонени кутии, украсени с весели картинки. Те очевидно трябва да изкушат най- вече нашите деца.
Всичките тези готови храни са безбожно скъпи и много, много вредни. Защото съдържат огромни количества бяла рафинирана захар и, разбира, се, консерванти. Какво друго можем да очакваме от полуфабрикати, т.е. от индустриално преработени храни? От този вид “мюсли” със сигурност ще затлъстеете, а за останалите вреди изобщо не искам да говоря. Не се докосвайте до тази “храна”! Не я давайте в никакъв случай и на децата си!

Ето как е изготвял своето прочуто мюсли д- р Бирхер- Бенер, мюсли, с което е излекувал хиляди свои пациенти. Мастити съвременни диетолози смятат, че това “изобретение” е най- добрата закуска, която всеки от нас може да си позволи. Аз лично мисля, че мюслито на д-р Бенер е и отлична вечеря.

Нека сега да се спрем малко по- обстойно на самата рецепта. Ще са ви нужни най- обикновени овесени ядки. За една порция са необходими 50- 70 гр. Трябва от вечерта да ги накиснете във студена вода. На сутринта изливате водата и отцеждате ядките.
Настържете върху тях една ябълка. Ако нямате такава, нарежете някакъв плод на сезона. Много хора са изкушени да накълцат набързо един банан, но това не е най- добрата възможност. Бананът е най- калоричният плод, а освен това той предизвиква и запек. Пъпешът например е един далеч по- добър избор. От южните плодове най- подходящи са портокалът, мандарината и кивито.
Прибавете една лъжица мед, сока на половин лимон, една лъжица едро счукани орехови ядки (можете да използвате и други видове ядки- лешници, бадеми и дори белени слънчогледови семки). Разбъркайте добре и...да ви е сладко!
Не се отчайвайте, ако ви липсва някой продукт. Преспокойно ще минете без ядките, можете да замените меда с някакъв изкуствен подсладител, вместо лимонов сок можете да използвате ябълков или портокалов и т. н. и т. н.
Има хора, които прибавят към горната смес мляко- прясно или кисело. Други ползват сметана, та дори и подсладено кондензирано мляко. Това не само че не е необходимо, ами е направо противопоказно.
Плодовете, медът и ядките са една великолепна комбинация, която ще ви зареди с необходимите за деня витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и баластни вещества.
Това е една изключително балансирана закуска, която съдържа необходимите въглехидрати и белтъчини, но много малко мазнини. Освен това тя ще ви направи изключително енергични, а не лениви и тромави от сутринта, както това става при приемането на всяка една друга закуска. Затова деловите хора предпочитат именно мюсли.

Ако нямате овесени ядки под ръка, бихте могли да изготвите плодова салата. Рецептата е същата, но завместо ядките използвате някакъв плод. Казано другояче: за плодовата салата са ви необходими поне два вида плодове. Нарязвате ги, смесвате ги и ги подправяте с мед и лимонов сок. Прибавяте, разбира се, и счуканите ядки- орехи, лешници, бадеми...
Разбърквате добре и поставяте поне за един час в хладилник.
Това е един от най- здравословните десерти (ако не и най- здравословният) и аз ви го препоръчвам от все сърце.

Не търсете оправдания за вашето бездейно и инертно отношение към храненето. То е най- важният ни контакт с околната среда.

Вземете се в ръце и променете поне малко хранителните си навици.Защото залогът е твърде голям, за да проявяваме каквото и да било нехайство и лекомислие. Не забравяйте- става дума за вашето здраве!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Отговори