ДИМ СУМ - китайски кнедли / пелмени/ - тип Har Gow
Това са варени на пара полупрозрачни кнедли с плънка
Продукти:
- за тестото :
- 1 ч.ч брашно
- 2 с.л пшенично нишесте
- шипка сол
- 2/3 ч.ч вряла вода
- 1 с.л свинска мас или чисто масло
- за плънката :
- 500 гр. свинско месо - смляно на кайма
- 4 - 5 стръка зелен лук нарязан наситно
- 1 с.л соев сос
- 2 с.л сос от стриди
- 1 с.л сусамов сос
- 2 с.л оризово вино или бяло вино
- 1 ч.л джинджифил на прах
- 1 ч.л смлян бял пипер
- 1 с.л сух чесън или пресен нарязан наситно
- 1 пакетче суха супа от диви гъби или 2 с.л пшенично нишесте +
сол на вкус
Приготвяне :
- на плънката :
смесете каймата с подправките и измесете . Оставете в
хладилник за 2-3 часа
- на тестото :
поставете сухите съставки в купа и хубаво смесете за около
2 минути. Залейте с вряла вода сухата смес и разбъркайте с вилица докато получите парено тесто. Бързо прибавете маслото и измесете до получаване на гладка консистенция. Оставете тестото да си "почине" за 20 - на минути.
Вземете с чаена лъжичка част от тестото, направете го на топка, която леко смачкате между дланите си. Поставете върху дъска, намазана с мазнина и разточете кръг. Поставете 1 ч.л от пълнежа в средата на тестото и завийте като торбичка, като запечатате ръбовете.
Варете на пара около 15 минути.
Сервирайте със соев сос с чесън и оризов оцет , сладко кисел сос, сметана с чесън и див лук нарязан наситно, балсамов винегрет с балсамико, зехтин и сух чесън.
ДИМ СУМ буквално означава "късчета от сърцето". Това са различни малки тестени хапки с пълнеж - пелмени, тестени кифлички, пролетни ролца, тестени топчета с пълнеж и оваляни в сусам и т.н , които са задушени на пара, сварени или пържени. Дим Сум често се сервират като закуска или обяд в китайските ресторанти, където вместо поръчка може да избирате широк асортимент от различни дим сум.
За варени или пържени Дим Сум тестото се прави само от вода, брашно и сол.За направа на Дим Сум много често се продават готови листа - wonton / нещо като нашите кори за баница, но малко по дебели/.
Пълнежа за Дим Сум е много разнообразен и с различни съставки - свинско, пилешко, скариди, телешко , различни зеленчуци - докъдето стигне фантазията на китайците и стига да е вкусно .
Начина на приготвяне може да видите :
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20395
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20396
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20397
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20398
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20399
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20400
А резултата е :
Конкурс "Азиатско вдъхновение"
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
ДИМ СУМ - китайски кнедли / пелмени/
Последна промяна от ma_rri_na на пет юли 30, 2010 10:54 pm, променено общо 1 път.
- elito789
- магьосник в кухнята
- Мнения: 13
- Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
- :: 13 рецепти от elito789
- :: 301 снимки от elito789
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :1 ч.ч. брашно; около 100 мл. вода; зелен лук или друга зеленина (да бъде около половин ч.ч. след като се нареже );сусамово олио или ако нямате може слънчогледово;сол . НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : Брашното се пресява в голяма купа. Към него се прибавя водата.Ако е необходимо се добавя по малко вода или брашно до получаването на твърдо тесто.Меси се около 3-4 минути и се оформя на топка.Оставя се покрито с фолио или кърпа за 20 мин.От тестото се оформят 2 топки.Първото топче се разточва леко върху поръсена с брашно повърхност, поръсва се със сол и се доразточва, докато се получи кора с диаметър около 25 см. Намазва се с 1 с.л. сусамово олио (или слънчогледово ), отгоре се поръсва със ситно нарязаната зеленина.
Кората се навива на стегнато руло (това е важно, защото иначе се образуват мехури, от които след това питките се късат и стават грозни).
Рулото се навива на 'охлювче' (като за вита баница), поръсва се леко с брашно и от двете страни и се разточва на кора, дебела около 5 мм.
Така приготвената кора се пече на грил или в сух тиган, като се обръща няколко пъти, за да не загори или изсъхне.По същия начин се прави и с другото топче.Поднасят се топли, нарязани на триъгълни парчета (като пица).Продуктите са за 2 питки. Рецептата намерих в интернет,не съм ги опитвала в ресторант,но ми се искаше да пробвам китайски тестени изделия,тъй като много харесвам тяхната кухня
Кората се навива на стегнато руло (това е важно, защото иначе се образуват мехури, от които след това питките се късат и стават грозни).
Рулото се навива на 'охлювче' (като за вита баница), поръсва се леко с брашно и от двете страни и се разточва на кора, дебела около 5 мм.
Така приготвената кора се пече на грил или в сух тиган, като се обръща няколко пъти, за да не загори или изсъхне.По същия начин се прави и с другото топче.Поднасят се топли, нарязани на триъгълни парчета (като пица).Продуктите са за 2 питки. Рецептата намерих в интернет,не съм ги опитвала в ресторант,но ми се искаше да пробвам китайски тестени изделия,тъй като много харесвам тяхната кухня
- elito789
- магьосник в кухнята
- Мнения: 13
- Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
- :: 13 рецепти от elito789
- :: 301 снимки от elito789
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : Пакет оризови спагети ;около 20 грама сушени китайски гъби ;1 малка краставица ;сусамово олио ;1-2 с.л. сусамово семе ;соев сос . НАЧИН НА ПРИГИТВЯНЕ: Предварително се накисват сухите гъби в хладка вода с малко сол за 1 час. Оризовите спагети се пускат във вряща вода за около 4 до 6 мин.Изплакват се продължително със студена вода и се отцеждат добре. Загрява се в тиган сусамовото олио и се добят спагетите и подсушените гъби за 2-3 мин. Разбъркват се и се добавят краставицата,нарязана на тънки ленти и сусама. Накрая се добавя соев сос на вкус.Рецептата отново намерих в интернет,оризовите спагети могат да се заменят с тънки обикновенни,както и вместо сусамовото олио може да се използва слънчогледово.
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Гласуването за победител в конкурса е отворено - посочете вашият фаворит тук - КОНКУРСИ
Гласуването приключва на 19 Август 2010 г. и тогава ще разберем при кого отива наградата
Гласуването приключва на 19 Август 2010 г. и тогава ще разберем при кого отива наградата
Aut viam inveniam aut faciam
- vg
- Администратор
- Мнения: 553
- Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
- :: 3362 рецепти от vg
- :: 218 снимки от vg
След оспорвано гласуване на върха дойде и края на конкурса. Победител е
elito789 с нейната снимка към рецепта за рулца със зеленчуци:
Благодарим на всички за участието, всички снимки и рецепти бяха страхотни
Молим elito789 да се свърже с нас на лично съобщение за да уточним как да си получи наградата.
elito789 с нейната снимка към рецепта за рулца със зеленчуци:
Благодарим на всички за участието, всички снимки и рецепти бяха страхотни
Молим elito789 да се свърже с нас на лично съобщение за да уточним как да си получи наградата.
Екипът на "Веселият Готвач"
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
- elito789
- магьосник в кухнята
- Мнения: 13
- Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
- :: 13 рецепти от elito789
- :: 301 снимки от elito789
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
- elito789
- магьосник в кухнята
- Мнения: 13
- Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
- :: 13 рецепти от elito789
- :: 301 снимки от elito789