Току що говорих с една приятелка и тя ми разказа следното:
Тя нарязвала прясното зеле и правела салата - с настърган морков, магданоз, черен пипер, олио и оцет. После слагала "салатата" в тенджерата, слагала малко вода и пресен домат, слагала капак и варяла на слаб огън, докато станело манджа. Ставало нещо между прясно и кисело зеле.
Вие как мислите, това ядливо ли е Т.е. как ви звучи? Дали да пробвам се чудя.... :/
Зеле
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Зеле
www.facebook.com/artandhobby
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Aliana, бих искала да ти помогна, но нямам идея какво ще стане от това. Притеснява ме оцета, магданоза (сложен предварително), че даже и морковите. Аз не бих пробвала. А ти ако се осмелиш, кажи после как е (на твоя вкус мисля, че може да му имам доверие ).
Знам само, че зелето обича повечко мазнина (това било тайната за вкусно прясно зеле). Съжалявам, че с друго не мога да съм полезна. :/
Знам само, че зелето обича повечко мазнина (това било тайната за вкусно прясно зеле). Съжалявам, че с друго не мога да съм полезна. :/
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 5
- Регистриран на: вт авг 17, 2010 5:19 pm
- :: 2 рецепти от kalpazanka
- :: 2 снимки от kalpazanka
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 5
- Регистриран на: вт авг 17, 2010 5:19 pm
- :: 2 рецепти от kalpazanka
- :: 2 снимки от kalpazanka
- Anego
- магьосник в кухнята
- Мнения: 115
- Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
- :: 26 рецепти от Anego
- :: 212 снимки от Anego
Всички открития,в т.ч. и кулинарни рецепти се създават по метода "проба-грешка" .При термична обработка виненият оцет променя вкуса си и придава по-особен дъх на ястието.А за моркова не се притеснявай-винаги когато готвя зеле, прибавям един настърган морков и нямам забележки .
Ако се решиш да пробваш се надявам да споделиш опита си и да кажеш с какъв оцет си го приготвила.
Ако се решиш да пробваш се надявам да споделиш опита си и да кажеш с какъв оцет си го приготвила.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
Манджичката ще стане ...и още как. Само магданоза да се сложи , когато вече е готова...иначе жалко за витамин С. Аз също слагам морков, слагам и 1 дафинов лист, дори съм слагала понякога и изсушени сини сливи-много се връзва вкусът им със зелцето. А оцета се слага за подкиселяване, да добие малко вкус на кисело зеле.Аз оцет не слагам. Слагам само настъргани домати или доматен сок-без вода. Така пак си става леко кисело. Абе не е лошо човек да прояви фантазия и да експериментира. Разни хора, разни вкусове.
- vyra59
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1616
- Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
- :: 25 рецепти от vyra59
- :: 43 снимки от vyra59
- Местоположение: Плевен
Аз, когато готвя прясно зеле, като го нарежа, го претривам със сол и оцет и тогава го слагам да ври. Слагам морков, доматче, даф. лист. Магданоз накрая, когато вече е готово. Става много вкусно.
Тази рецепта ми е дала една готвачка преди много години
Тази рецепта ми е дала една готвачка преди много години
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Нaй-вeроятно cтaвa дyмa зa лятно киceло зeлe(притрийкa,попaрник).Бeз домaтито,вcичко ce cлaгa в тeнджeрa,зaтиcкa ce c подходящa чиния,нaливaмy ce водa дa го покриe и го оcтaвяш 2-3 дeнa нa топло дa фтaca.Поcлe го изcтиcквaш от водaтa,добaвяш мy домaти и подпрaвки нa вкyc и готвиш.Aз мy cлaгaм 1дaф.лиcт,3-4зърнa кориaндър,1cкилидкa чecън,мaлко чyбрицa,чeрeн и чeрвeн пипeр и когaто e полyготово го прeхвърлям втaвa и го допичaм във фyрнaтa.Cтaвa рaзкошно!От товa зeлe,aко cи нaпрaвиш повeчe,cлeд кaто го изcтиcкaш от водaтa го нaтъпквaш в бyркaни,зaпeчaтвaш и cтeрилизирaш 10 минyти.Тaкa cи имaш киceло зeлe зa зимaтa.Кaто мy ce cложи мaлко олио cтaвa и caлaткa.Трябвa caмо дa ce внимaвa дa нe ce държи много нa топло зaщото cтaвa много киceло.Нaдявaм ce,чe cъм помогнaлa.