Ауууу, Оля, вярно, дафинов лист... и за него не се сетих днес!
Хей, момичета, ще трябва в няколко тенджерки да си направя от всяка рецепта, толкова интересни и изкусителни предложения прочетох тук!
Със сигурност ще ви се похваля, каква съм я свършила!
Картофена манджа
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Здравей и от мен! Аз я правя подобно на vyra59, задушавам лук, морков, чушка, добавям червен пипер, картофите на едро и съвсем малко вода. Обърквам всичко и задушавам по-дълго време. Оставям ги почти до готовност. Колкото повече се задушават, толкова ми се получава по-вкусна манджата накрая. Чак тогава заливам с топла вода и смлени домати. Брашно слагам само ако са пресни картофите, иначе консистенцията на соса е добра. За подправки: червен пипер, магданоз /ако са пресни - копър/, лъжичка маги 10 зеленчука и това е. Успех!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София
- Anego
- магьосник в кухнята
- Мнения: 115
- Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
- :: 26 рецепти от Anego
- :: 212 снимки от Anego
Рали,колкото готвачи-толкова рецепти за картофена яхния ще прочетеш.Едната ми баба слагаше бахар и дафинов лист,другата ми баба-магданоз,мама-чубрица,а аз -джоджен и като правило-винаги добавям лютеницата към края (рядко използвам домати).Но най-вкусна става яхнийката като я запечеш във фурната за 15 минути след свалянето и от котлона.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Akva, благодаря :oops:
Ани, наистина е така, явно колкото печки - толкова рецепти!
Вчера започнах с пробите. Направих картофите с морков, лук, червен пипер, дафинов лист и домати. Бяха хубави и се изядоха като гарнирура към печено чесново пиле и зелена салата. Но не бяха като на мама, така че мисията продължава. Ще докладвам за следващите
Слагам снимка на вчерашния резултат
Приятен ден и благодаря!
Ани, наистина е така, явно колкото печки - толкова рецепти!
Вчера започнах с пробите. Направих картофите с морков, лук, червен пипер, дафинов лист и домати. Бяха хубави и се изядоха като гарнирура към печено чесново пиле и зелена салата. Но не бяха като на мама, така че мисията продължава. Ще докладвам за следващите
Слагам снимка на вчерашния резултат
Приятен ден и благодаря!
www.facebook.com/artandhobby
- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
Как ме разсмя ,мила Рали! ))Aliana написа:
Има нещо обаче, което не ми е ясно: в какъв смисъл пресни картофи? Аз като готвя, готвя винаги с пресни картофи, обелвам ги и почвам. Варени ако имам останали, ги правя на тиган, не готвя с тях.
Тя винаги готвела с пресни картофи! )) Сладка!
Да споделя и аз по темата!Наистина от различните подправки се различава много и вкуса на картофената яхнийка.Аз я правя всеки път с различни , за да не ни омръзва,но определено с ПРЕСНИ картофи и с ПРЕСНИ подправки най ни харесва.Не бива да се прекалява и с подправките,защото се губи вкуса на картофа.Също от голямо значение е и сорта на картофите.Нали знаеш-има такива за пържене и други за готвене!
Хайде очакваме да споделиш откри ли точната комбинация от подправки за мамината картофена яхнийка!
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Хайде да не остана и аз по назад да си кажа и аз рецептата,след като си задуша всички продукти(лук,моркови,картофки,през лятото 1 чушка,а зимата 1 кисела камба от туршийка)добавямчервен пипер,черен пипер и наливам водичка,но не прекалявам,като уврат картофите в купичка си слагам малко дом.сконсерва,намачквам го и в него слагам брашното за сгъстяване(така не става на бучки) сипвам при картофите и оставям на тих огън 5-6 минути и върхът на манджичката е пресен копър за подправка,ако обичате чесън на по ранен етап може да го добавиш и понеже мъжът ми никак не обича манджи на котлон след като добавя доматито аз я мятам във фурната предварително загрята за 10 минути.И още един трик,ако си отървала да сложиш повечко вода сипи 1 каф.чашка ориз и готово,манджата се сгъстява,няма нужда да я тъпчеш с брашно.Надявам се да изпробваш на всички рецептите,така като гледам ти направихме менюто поне за 1 ден от седмицата до края на годината.Родих се с темата "какво сготвиха веселите готвачи"-вече хич не го мисля яденето-отварям темата виждам идеи и почвам,досега най трудно ми беше да го измисля,а не да го сготвя.Пожелавам ти успех при всички опити!
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Чета и се облизвам , чак преглъщам и си спомням детството.
Едната от бабите ми от Добруджа , освен всичко описано като подправки слагаше и малко " пой" - смес от сминдух, чубрица, червен пипер - който е ходил в Габрово - в Етъра знае с какво поръсват топлите питки и гевреци.
В допълнение с топла баница вместо хляб -тази картофена яхнийка беше любимото ми нещо когато ходех на гости.
Едната от бабите ми от Добруджа , освен всичко описано като подправки слагаше и малко " пой" - смес от сминдух, чубрица, червен пипер - който е ходил в Габрово - в Етъра знае с какво поръсват топлите питки и гевреци.
В допълнение с топла баница вместо хляб -тази картофена яхнийка беше любимото ми нещо когато ходех на гости.
- sissil
- виртуоз с тиган
- Мнения: 62
- Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
- :: 5 рецепти от sissil
- :: 26 снимки от sissil
- Местоположение: Alb.( Valencia) España
Съвсем случайно попаднах в темата ,а вече беше сготвена манджата .Аз само мога да добавя ,че става още по вкусна когато се задържи малко повечко лука ,така че да се карамелизира.
За да стане гъста аз слагам царевично нишесте -съответно е безцветно и без аромати.
За да стане гъста аз слагам царевично нишесте -съответно е безцветно и без аромати.
Последна промяна от sissil на съб окт 23, 2010 4:51 pm, променено общо 1 път.