Знаете ли,че...

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Anego
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 115
Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
:: 26 рецепти от Anego
:: 212 снимки от Anego

Знаете ли,че...

Мнение от Anego » чет окт 21, 2010 9:35 pm

1.Каротинът в суров морков се усвоява 10 пъти по-малко от каротина в морков, задушен или варен .
2.Пчелният мед никога не се вари (има опасност да стане токсичен).
3.Солта да се прибавя към края на варенето, когато се цели по-пълно извличане на екстрактивните вещества, или в началото на варенето, когато се цели по-слабото им извличане.
4.Варенето да става в затворени съдове (покрити с капак), а продуктите да са покрити с течност (витамините се разрушават най-вече от кислорода). Голяма част от витамините се отделят в бульона, поради което се препоръчва минимално отваряне и разбъркване. Много подходящи за тази цел са тенджерите под налягане.
5.Да се подбират подходящи подправки. Например на ястия от зрял фасул подхожда джоджен, на ястия от леща – чубрица (които намаляват газообразуването в червата).
6.Образуването на пяна при пържене може да е знак за започнал процес на окисляване.
7.Прегарянето и препържването на продуктите води до потенциално образуване на канцерогенни вещества. Колкото по-кафяв е станал продуктът, толкова повече канцерогени съдържа.
8.При печенето на скара може да се получат някои недотам безопасни съединения. Първо, когато се използват нагрети въглища за печене на протеин съдържащи храни като месо, пиле и риба, при обгарянето се образуват мутагени. По време на самото печене, когато капки мазнина попаднат върху горещите въглени, се образува потенционалния канцероген бензопирин. Той се издига с пушека и отново се свързва с месото.
9.Вит.С и Е възпрепятстват превръщането на нитратите в нитрити и формирането на нитрозамини. За това лимонът е много подходяща добавка при храна с нитратно съдържание.Особено внемание да се обърне на копривата-след термична обработка е добре да се консумира веднага и да не се притопля при повторно.
10.Прясно изтисканите фрешове нямат никакъв смисъ ако плодовия сок е преминал през метала на сокоизтисквачката ,той е окислен и няма никаква полза от него.Използвайте пластмасови.


Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 195 рецепти от mamcheto61
:: 1056 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнение от mamcheto61 » нед окт 24, 2010 2:14 pm

:flow1: А знаете ли как най-лесно и бързо се обезсолява сирене?Нарязвате сиренето на филийки,заливате го с вода и му слагате на 1 кг сирене с.л. захар,след 15-20 минути сиренето е почти но не съвсем безсолно.Така обезсолявам сиренето когато го правя панирано,в гювече,във фолио на скарата и т.н.,знаете сега,че сирената са фалшиви и понякога като приготвя гювече или нещо такова от сол не може да се яде,а ние вкъщи не обичаме солено.Научих го от стар майстор готвач,който за мое съжаление от години живее в Турция,но преди да замине ме научи на много неща и трикове в кухнята. :flow1: :flow1: :flow1:

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед мар 31, 2013 9:25 am

Известен е фактът, че по-добре едно ястие да е безсолно, отколкото да е прекалено солено. Правилното количество на сол подсилва вкуса на всяко ястие, но излишъкът на сол само го разваля.

С няколко трика обаче може да се оправи и пресоленото ядене. Така например ако сте прекалили със солта в бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде.

Ако сте пресолили супата и няма накъде да добавяте повече зеленчуци или каквото и да е, добавете разбит на пяна белтък. Той ще поеме солта, но веднага трябва да го отстраните с решетъчна лъжица.

Друг трик е да сложите в супата ориз, но в платнена торбичка. След като се свари, оризът ще поеме солта, а торбичката лесно ще може да се извади от тенджерата.

Можете да оправите вкуса на супата, ако добавите малко захар в нея. Това обаче се прави само когато супата е съвсем леко пресолена. Някои хора погрешно смятат, че пресолената супа се оправя с добавяне на вода.

Но това не само че не спасява ситуацията, а разваля вкуса на супата и бульонът придобива неприятен мътен вид. Ако сте прекалили със солта при приготвянето на печено месо или риба, също има начин да оправите работата.

Пригответе сос на база сметана и сложете в него месото, след това леко го стоплете. Сосът ще поеме част от солта. По същия начин можете да използвате и домати в собствен сос.

Пресолената риба може просто да се превърне в плънка за пай, като обаче не трябва да добавяте в тестото и зрънце сол. Ако сте пресолили кайма за кюфтета, просто добавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз. Това ще направи вкуса на кюфтета по-деликатен и ще ги избави от солта.

Прекалено солени зеленчуци и гъби се съединяват със същото количество несолени такива, заливат се със сметана, в която е настърган кашкавал, и се задушават. Получава се великолепно ястие.

Ако сте прекалили със солта в салатата, просто добавете още нарязани зеленчуци и те ще поемат солта. Най-добре е обаче да не солите ястието много, за да дадете възможност на всеки да добави сол според вкуса си.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » чет апр 04, 2013 10:58 am

Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Изображение
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата, установиха бразилски учени.

Добиването на достатъчно енергия за захранването на голям мозък, какъвто е човешкият, като се яде само сурова храна, би отнело прекалено много време. Готвенето е осигурило на човечеството много по-ефективен начин за доставянето на калории към невроните, което е позволило на мозъка да се разрасне.

Според проучването на екипа на Сузана Еркулано от Федералния университет в Рио де Жанейро, три ранни човешки вида – Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.

Готвенето било открито от Homo erectus, прекия предтеча на съвременния човек, който живял преди 1,8 милиона години. Термичната обработка на храната значително съкратила времето за консумация и освободила повече часове за социално общуване и креативна дейност. Това в значителна степен е допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.
Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове. Големите маймуни като горилите, чиито тела се нуждаят от много енергия, са достигнали максимума на възможния размер на мозъка си, консумирайки сурова храна. Те прекарват между 8 и 10 часа часа в хранене Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те би трябвало да посветят още 2 допълнителни часа на яденето.

Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие, което е довело до възникването на сечивата, на културата и цивилизацията като цяло. Термичната обработка е позволила по-голям прием на калории в дневното меню, вследствие на по-лесното сдъвкване на храната и преработката и от човешкото тяло, заключават бразилските учени. / Пауза Moreto.net


Коментари
2013-01-15 #2
Милкана
Има изследвания, че най-дълго е формиран този дял на мозъка, който отговаря на инстинктите, а те са свързани с аромати и миризми. Следва го емоционалния дял, който е свързан с вкусовете. На последно място, за много кратък период е формирана рационалната мисъл, която е папагалското поведение на човека - заучените фрази, цитатите, логиката и интелектуалната гимнастика, които често убиват удоволствията...
източник http://www.hera.bg/s.php?n=2373
Изображение


Отговори