От опит разбрах, че когато първо го свариш след това не става за пържене...
Сериозно, моля да ме просветлите в тайните на пържения ориз - как става, с колко мазнина и такива неща - ще съм много мерси, защото напоследък наблягаме на китайски/японски/тайландски манджи и варен вече ми омръзва...
Пържен ориз - как?
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Пържен ориз - как?
Aut viam inveniam aut faciam
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 49
- Регистриран на: пет сеп 14, 2007 4:51 pm
- :: 134 рецепти от pepolina
- :: 104 снимки от pepolina
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 51
- Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
- :: 12 рецепти от SweetyPie
- :: 12 снимки от SweetyPie
- Местоположение: някъде
По принцип като се прави пържен ориза се вари предварително.
Ориза се измива много добре и се сварява.Предварително се пържи яйце като омлет ,но много тънко.Нарязва се на ивички.Тиган или уок се загряват с малко мазнина и се изсипва ориза ,яйцето на ивички,зеленчуци,кълнове и месо(предварително сварено или запъжено) или скариди.Добавя се малко соев сос и щипка захар.Всичко това се бърка непрекъснато.Готовия ориз се гарнира с зелен лук и пресен кориандър.
Ориза се измива много добре и се сварява.Предварително се пържи яйце като омлет ,но много тънко.Нарязва се на ивички.Тиган или уок се загряват с малко мазнина и се изсипва ориза ,яйцето на ивички,зеленчуци,кълнове и месо(предварително сварено или запъжено) или скариди.Добавя се малко соев сос и щипка захар.Всичко това се бърка непрекъснато.Готовия ориз се гарнира с зелен лук и пресен кориандър.
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Мерси за идеите, скоро ще пробвам пак.
Досегашните ми опити бяха 2:
- варен да го запържа, но стана малко на каша... може би е бил много омекнал
- пробвах и първо да го запържа, но пое много мазнина и стана тежък..
Но с вашата помощ съм сигурен, че следващия път ще стане
Досегашните ми опити бяха 2:
- варен да го запържа, но стана малко на каша... може би е бил много омекнал
- пробвах и първо да го запържа, но пое много мазнина и стана тежък..
Но с вашата помощ съм сигурен, че следващия път ще стане
Aut viam inveniam aut faciam
- georgi_mirchev
- готвач с точилка
- Мнения: 4
- Регистриран на: пет дек 28, 2007 8:52 pm
- :: 2 рецепти от georgi_mirchev
Аз първо го запържвам, докато стане прозрачен и тогава му наливам вода. Така 1 во не ми се слепват зрънцата ориз. и 2 ро става малко по лесен за сахранение
- tsura_78
- магьосник в кухнята
- Мнения: 616
- Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
- :: 50 рецепти от tsura_78
- :: 77 снимки от tsura_78
- Местоположение: MADRID и Плевен
Аз правя пържен ориз като гарнитура,но използвам дългият ориз защото той не се слепва.Правя го по следния начин:
В малко зехтин запържвам 2/3 скилидки чесън/нарязан на ситно/.Това за около по малко от 1 мин.Като усетиш специфичната миризма на запърженият чесън прибавяш ориза/без да си го мил/Запържваш го докато стане като прозрачен,но трябва да го бъркаш постоянно за да не ти загори.След това наливаш по малко вода като бъркаш постоянно.Когато започне да ври го разбъркваш,слагаш му капака и не го пипаш повече.Остави го да си ври така докато му се поизпари водата.Махаш го от огъня,и малкото вода която му е останала ще си я поеме ориза.Става много хубав,надявам се да ти хареса ако решиш да го правиш.
В малко зехтин запържвам 2/3 скилидки чесън/нарязан на ситно/.Това за около по малко от 1 мин.Като усетиш специфичната миризма на запърженият чесън прибавяш ориза/без да си го мил/Запържваш го докато стане като прозрачен,но трябва да го бъркаш постоянно за да не ти загори.След това наливаш по малко вода като бъркаш постоянно.Когато започне да ври го разбъркваш,слагаш му капака и не го пипаш повече.Остави го да си ври така докато му се поизпари водата.Махаш го от огъня,и малкото вода която му е останала ще си я поеме ориза.Става много хубав,надявам се да ти хареса ако решиш да го правиш.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 225
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
- :: 138 рецепти от zuzkoto
- desislawa
- магьосник в кухнята
- Мнения: 88
- Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
- :: 47 рецепти от desislawa
Sweetuy Pie дава най точно как се прави пържен ориз .Единствено пропуска натриевия глутамат(ако ще е по азиатски)и къри,ако обичате.Трябва да има леко розов цвят.В китайският ориз не се слага къри и се готви с много мазнина,по-принцип китайската кухня е много мазна.За предпочитане е виетнамска и японска.За съжаление истинските рецепти не се казват и внаги има нещо скрито.При азиатската кухня винаги се готви на много висока температура и всичко се приготвя за около 10 мин.