Вкусно и сочно телешко месо!

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
veselinka
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 34
Регистриран на: нед окт 25, 2009 10:25 am
:: 2 снимки от veselinka
Местоположение: гр.Шумен

Вкусно и сочно телешко месо!

Мнение от veselinka » чет ное 25, 2010 7:45 am

Дайте моля ви се някакви идеи за приготвянето на телешко ,независимо за какво ядене :? Много рядко приготвям такова месо :oops: и не съм се интересувала много за видовете рецепти :( По опитните :P -включете се :chef: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » чет ное 25, 2010 6:04 pm

По тази рецепта се получава много вкусно ястие - крехко и сочно :
Задушено месо в тенджера под налягане
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1616
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнение от vyra59 » чет ное 25, 2010 6:49 pm

Веселинка, също може да го приготвиш задушено и в пръстен гювеч на фурна. Става чудесно! :serve: :hungry: :bliz: :flow2:
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 195 рецепти от mamcheto61
:: 1056 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнение от mamcheto61 » пет ное 26, 2010 3:18 am

:P :P :P Дилемата при телешкото месо закупено от магазин е-дали месото е от теле или от баба му-защото има голяма разлика при приготвянето му.За целта когато го купуваш гледаш цвета,ако е от теле е с хубав червен цвят,ако е бабаму цветът е винено червен ,тъмен и леко синей.аз основно си правя тродиционното телешко варено с моркови и картофи.Нарязваш месото на по едри късове и го слагаш в тенджера с вода,като заври и се запени,го махам от огъня,изхвърлям водата му изплаквам го и го слагам в тенджерата под налягане,наливам вода само да покрие месото и като започне да свири го варя35 мин(за по сигурно).През това време си обелвам картофите,нарязвам ги на едро,морковите на колелца и ако имаш корен от главеста целина нарязвам няколко парченца или слагам 1ч.л.суха и ги заливам с вода ,колкото да ги покрие,посолявам на вкус и слагам да се сварят.След като месото стане готово го сипвам при картофите и го доварявам още 5-10 минути.Сервираш в дълбока чиния като сипваш по 1-2 парчета месо ,4-5 картофа и моркови и бульон.Надявам се да ти хареса ако решиш да го сготвиш. :thumup: :thumup: :thumup:


Потребителски аватар
elityyy79
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 111
Регистриран на: нед ное 15, 2009 2:23 pm
:: 104 снимки от elityyy79
Местоположение: Пловдив

Мнение от elityyy79 » пет ное 26, 2010 12:35 pm

Да и аз най-често с телешкото месо,приготвям Телешко варено! Наистина от значение е ,дали месото е от теленце или от баба му......За улеснение ,винаги го варя в херметическата тенджера. :chef:

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3898
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 171 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнение от Sirena » пет ное 26, 2010 2:54 pm

Пробвай, както вече се каза с телешко варено, у дома много често се готви.
Може и гулаш да сготвиш или Бьоф Строганов, само изглежда сложно, но е лесна и вкусна гозба, в сайта има рецепти за него. Успех :D :D :D
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."

Потребителски аватар
Anego
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 115
Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
:: 26 рецепти от Anego
:: 212 снимки от Anego

Мнение от Anego » съб ное 27, 2010 11:53 am

Малки тайни за сочно телешко

Режеш напречно на мускулните влакна месото на ДЕБЕЛИ парчета - около 2 пръста,обработваш ги САМО със сол и пипер - прясно смлян от двете страни,в сгорещен СУХ тиган слагаш бучка масло - колкото ти е палеца и след секунди - месото - така парче по парче, ако ти е голям тигана - може и две, но да има свободно място около тях, т.е. - да не се отнеме бързо топлината на тигана, държиш ги колкото да се запечатат - не да хванат коричка , само да посивее месота отвсякъде, но да си е все така с кръвта отвътре и си ги приготвяш по която рецепта искаш.
Успех!!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб ное 27, 2010 5:48 pm

Хайде нека се включа и аз... :)

Тъй като у нас не се консумира свинско месо, готвя всички рецепти с телешко или говеждо месо. И точно в това е разликата.

Телешкото месо е светло, когато се правят например шницели от него (прочутият Виенски шницел е САМО от телешко месо, ако е свинско, се казва Шницел по виенски) са им нужни само по няколко минути от всяка страна и са готови. Телешкото месо е светло като свинкото, струва около 2 пъти и половина повече от говеждото. Да се готви с часове си е направо конщунство - от него се приготвят аламинути, шницели и т.н.

Говеждото месо - то е червено. Ако е светло червено, значи е заклано скоро, ако е тъмно - значи е престояло. И може да звучи странно, но колкото по-престояло е то, толкова е по-крехко. След заколването и почистването, месото се е закачало на куки, в помещения с точно определена температура (студена) и проветриви, т.е. не е в някоя камера, а големи студени хали, където въздухът циркулира. Днес е разпространен повече методът за престой във вакуум. Този процес се нарича "зреене на месото".

Когато ви трябва говеждо (така нареченото Телешко варено се прави всъщност точно с говеждо месо), избирайте добре престояли меса. Тук се използва терминът gut abgehangen, което буквално преведено означава добре отвисяло, нали се закача на куки :). Колкото по-тъмно е месото, толкова по-крехко е то. Яли ли сте говеждо, което се топи в устата? То е точно от такова месо. Както е писала мамчето - чак да синее или зеленее. Това не е признак на лошо качество, напротив. Месото е добре узряло.
Има обаче голяма разлика, дали месото е позеленяло в хладилника ви след покупката, увито в найлонова хартия или при точно определени условия :D

При контролираното зреене протичат процес, който обяснява подобряването на качеството на месото.
Първата фаза е разграждането на гликоген в мускулните влакна и образуването на млечни киселини. PH-стойността пада, т.е. месото се окиселява леко. Това окиселяване подобрява много от вкусовите компоненти в месото. След около 40 часа жилавостта на месото започва да намалява. Прясно заклано говеждо месо има по-свеж вид, но е жилаво и не може да се дъвче.
Във втората фаза точно определени ензими разграждат белтъчините в мускулните влакна, т.е. започват да ги разграждат (своего рода гниене, същият процес протича и при мариноване). Мускулните влакна губят своята здравина и стават лесно разрушими - т.е. при дъвкане няма проблем.
Добре отвисялото, добре узрялото говеждо месо има два показателя, за да бъде разпознато - първият е тъмен червено-кафяв цвят, вторият е, че при натиск с пръст се образува вдлъбнатина, която много бавно или почти изобщо не си възвръща формата.


Сега за приготвянето. Когато сте се снабдили с добре отвисяло, узряло говеждо месо, тъмно, почти синеещо :D , няма нужда от особени техники. Най-често давания съвет е, да не се соли месото сурово, защото солта изтегля водата. Ако отидете в един добър аржентински ресторант да си хапнете прочутия аржентински стек, който се приготвя пред очите ви, ще видите, че се слага на плочата без никакви подправки. Плочата трябва да е много, много гореща, за да се затворят порите на месото още при контакт с нея и да не изтича сока му. Едва след като е готов стека се посолява по желание и му се слага черен пипер. Стека престоява няколко минути да се "отпусне" и чак тогава се консумира.
Ако ще се готви месото - първо се запържва в гореща тенджера, ама много гореща, от всички страни, да му се затворят порите, а след това вече се работи по рецептата.
Изключение прави така нареченото месо за супа - шайби от крака с кост по средата или други части от животното (това също е важно - от коя част е месото). Те се слагат в студена вода и се варят да пълно отделяне от костта. След това вече се маха костта, месото се нарязва и т.н.

Както вече писах - аз готвя поне веднъж седмично с говеждо месо, всички рецепти за свинско ги правя с говеждо или телешко (шницели, филета и т.н.). В началото имахме често жилаво, сухо месо в манджите :oops: Но като се позаинтересува човек се научава, че готвенето е едва ли не цяла наука.



Слагам ви два линка. На първия е телешко месо (Kalbfleisch Kalb-теле, Fleisch-месо) на втория говеждо месо Rindfleisch (Rind-говедо, Fleisch-месо)

http://www.google.de/images?hl=de&sourc ... =&gs_rfai=

http://www.rund-ums-rind.at/index.php?id=reifung

Хайде успех!

Поздрави, Ралица
www.facebook.com/artandhobby

keit67
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 8
Регистриран на: съб авг 22, 2009 5:16 pm
:: 18 рецепти от keit67
:: 28 снимки от keit67

Мнение от keit67 » нед ное 28, 2010 2:30 pm

Здравейте Весели готвачи :clap: Реших да се включа и аз. Veselinka случайно влязох да разгледам защото иначе не ми остава време.Днес ще имаме гости и приготвям също телешко . Ето и рецептата.
* 600 г телешко месо
* 500 мл тъмна бира
* 20 г масло
* 5-6 бр. картофи
* 2 глави лук
* 1 и 1/2 кубчета сух бульон
* 1 дафинов лист
* 4 с.л. олио
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. сос Уорчестър
* черен пипер
Приготвяне
Месото се нарязва напречно на мускулните влакна и се запържва в масло и олио. Добавя се нарязания на едро лук. Подправя се със сол и черен пипер и се задушава на бавен огън. Готовото месо се залива с бирата. Прибавят се бульона, соса Уорчестър и дафиновия лист и се разбърква. Дъното на намаслена тава се покрива с нарязаните на колелца картофи. Телешкото се изсипва в тавата и върху него се поставят останалите колелца картофи. Поръсва се с черен пипер и се наливат олио и вода. Тавата се покрива с фолио и ястието се пече във фурна около 2 часа и 30 минути

keit67
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 8
Регистриран на: съб авг 22, 2009 5:16 pm
:: 18 рецепти от keit67
:: 28 снимки от keit67

Мнение от keit67 » нед ное 28, 2010 2:33 pm

Надявамсе че ще ти хареса.Става много вкусно и крехко месото.Надявам се да ти хареса.


Отговори