600 лева заплата на месец е...?

Архив с приключилите анкети
mitachi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 36
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница

Мнение от mitachi » пон ное 29, 2010 7:51 pm

Цинизъм е да работиш за нищо. А това да се стремиш да получаваш такова заплащане, което да ти осигурява нормален живот- не е цинизъм. Май чух по телевизията, че от последните проучвания е установена 600лв. минимална сума на член от семейство. А ако семейството е 4 членно, и двамата родители получават по 400лв. - накъде отиват нещата? На мизерно съществуване според мен.
mandragoraa ! Като пиша нещо, нямам навика да си измислям. Просто си написах моето мнение.
А че играя покер (за удоволствие и тръпката) - също е истина. И сигурно в края на месеца съм прибрал повече, отколкото някои получават като заплата.
Изображение
Увеличить фото »»
Картинката показва как са ми превели 200$ по кредитната карта.
Изображение
Увеличить фото »»
А тази показва как за 45мин. се изкарват 50$


Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » пон ное 29, 2010 11:32 pm

Не става въпрос за допълнителни доходи!
Нека говорим малко хипотетично и грубо изчисляваме.
Вие сте решили да ме наемете като работник- аз съм с висше техническо образование / което съм го получила с яко учене/ , с над 10 години опит по специалността, работила съм върху себе си и съм се мъчила да се развивам в това което правя- изключваме факта че съм жена - ама го забравяме тотално.
Искам чисто 1500 лв. месечна заплата - това означава, че Вие като работодател трябва да ми давате заплата 2000 лв. + отчисленията за Вас като работодател още 300 лв. Общо 2300 лв.
Предполага се , че Вие ще трябва да си взимате тройно, заедно с разноските Ви т.е - на месец АЗ трябва да Ви изработвам минимум 10000 лв .
Което прави по 500 лв. на ден или 350$ - ако пък играя покер за Вас и печеля - и имам почивка, това означава 8 часов работен ден .

Ето откъде идва цинизма !!!

mitachi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 36
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница

Мнение от mitachi » вт ное 30, 2010 12:48 am

Ами не съм съгласен много с Вас! Преди демокрацията, съм отговорял за заплатите на група хора и след нея, та до ден днешен. Още в далечните години(преди 89), имах определена сума за разпределяне, примерно на 20 човека. Тя се отпускаше от държавата. На пръв поглед изглеждаше голяма. Но като приспаднеш всички удръжки, в края на краищата чисти се получаваха близо 35%. В първите години след демокрацията и първите години в които наех хора на работа, се опитах да плащам по 50% от това което заработват. В началото беше добре, цените на тока бяха ниски, разходите бяха ниски, абе изобщо.... Ползвах помещения под наем и не се притеснявах. А сега знаете ли какво е? Независимо, че вече ползвам собствени помещаения? Всеки месец мисля само каква сметка за тока ще ми дойде? Как и да го мисля, пак се връщам на 35% чисти за работника. Има една друга подробност. Аз трябва да му осигуря, да си запълва работното време, така че да може да заработи съответните пари. А това не става в момента. Май е трудно да Ви обясня какво точно искам да кажа. Ама Вие ме оплюхте. Не знам колко от Вас се грижат и за приходите на други хора, а не само за своите?
П.П. В моята свера на работа, главните бизнес неща ги вършат ЖЕНИ и са на почит.
На мен са ми оставили готвене и писане по форумите! :D

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт ное 30, 2010 12:50 pm

Аз мисля, че разбирам, какво е искал да каже господинът. Само нещо в тона сгреши. Хипотетично и от гледна точка на идеализма е абсолютно прав, само дето май на практика нещата са други.

mitachi, да те попитам нещо, а и другите питам. Пишеш за това, колко трябва да изработва един работник, та 35% от това бруто изработване да са му чистите пари.
Как се определя колко е изработил бруто? Ох, незнам как да си формулирам въпроса...
Ето например един майстор бояджия работи за 25 евро на час. Колко изработва в действителност тогава? 80 евро? И кой (как, по какъв начин) определя, че този труд има стойност 80 евро? И от какво се определя разликата, че в Германия този труд има стойност 80 евро, а в България само 80 лева да речем (незнам колко взима един бояджия в БГ, просто така го казвам сега).
Шивачки шият рокли - в БГ и в Германия. В германия те има бруто на час 9-10 евро, в БГ - да кажем 10 лв на ден. Кой е фактора, който казва, че когато германски ръце се трудят, това има по-голяма стойност от случая, че български ръце се трудят?

Аз никога не съм се занимавала с тези неща, но винаги съм си мислела, че би трябвало да ги проумея.
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » ср дек 01, 2010 9:01 am

Ами,не е ли цинизъм факта,че се съгласяваме с всяко мнение на властимащите в България???
Не е ли цинизъм факта,че ТЕ,имат пари и всички привилегий-навсякъде по света,а ТИ,обикновения човечец,къташ,за да има утре с какво да купиш хляб и мляко за децата.Те използват чартърен полет от София до Варна,а ТИ си се сгушил до последната врата на автобуса,молейки се,да не се качи контрола и да стигнеш навреме на работното си място.
ТЕпазаруват в скъпи хранителни магазини,където стоката е с доказано качество.ТИ,взимаш от бакалията две парчета наденица от най-евтината и виновен пред семейството си,приведен почти до земята,оставяш децата и жената да вечерят спокойно,казваш,че не си гладен и отиваш в другата стая,но гледаш да не палиш лампата,че цената на тока,отново скочи.
НЕГОВОТО дете,всяка сутрин го возят в "Мерцедес"последен модел до детската градина или училище.Там,същото дете може да прави каквото си поиска.Мама и Тате,имат пари,ще възстановят,ако нещо счупи.На ТВОЕТО,всеки ден му пълниш главата със забрани и закани.И...много да внимава да не счупи нещо,че после...от къде пари....
Къщата,в която ТЕживеят!О,НЕ!Нямам думи,а и не е нужно от повече.
Всички НИЕ,знаем как живеят ТЕ.И безмълвно им се подчиняваме,защото това са и нашите работодатели!
Задълженията, като работник си длъжен да ги изпълняваш стриктно,без нито една грешка,защото недай Боже,нещо кривнеш,с ехидна усмивка ти се поднася белият лист и с пръст заканващо ти се посочва и вратата.
Е,Мойте Уважения,Драги Работодатели,но дали Вие,така добросъвестно и безгрешно, изпълнявате Вашите задължения!?Или всеки път,когато трябва да се издължите на работника,ръцете ви треперят и се чудите,дали не беше по-добре да му ги дам утре, или вдруги ден???Дали пък изобщо да му платя...???Много са случаите.НЕ!Не са много,а страшно много!!!
600 лева ли???
За хиляди българи,това е само мечта!
Но,че не стигат и това е вярно.
За петчленно семейство,като моето,с двама работещи,тук,в София е невъзможно!
И до кога, така....???
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср дек 01, 2010 10:52 am

Нинка, много ме заболя да прочета думите ти! :cry:

Притаената обида и унижение съпровождат толкова много сънародници, чете се в очите им, в несигурните им жестове, в преждевременно състарените им лица... Просто е ужасно! А тези, които имат очи да го видят, сърца да го почувстват, мозъци да го проуменят, тях пък и безсилието ги смачква.... Нямам думи, колко ме боли! :cry:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1677
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнение от milena75 » ср дек 01, 2010 12:23 pm

Нинка, Алиана, напълно съм съгласна с вас. Тъжно и обидно е положението, в което повечето хора са принудени да живеят, а още по-ужасна е апатията, напълно разбираема между другото, като се има предвид безсилието ни да се измъкнем от мизерията.
А колкото до това дали 600лв. са много или малко, мисля, че зависи от гледната точка - ако си на мястото на хората, за които говори Анего, тези 600лв. ще те направят богат. Ако си свикнал обаче да получаваш двойно и тройно естествено, че няма да ти стигат.
И все пак не трябва да забравяме, че в живота на човек има върхове и спадове, днес може да нямаме, а утре да се случи "чудото" и обратното - да сме свикнали да живеем нашироко, но "и това да мине"(предполагам всички знаем притчата).

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » ср дек 01, 2010 12:46 pm

Рале,в момента не само,че ми е тежко,а сърцето ми се къса от болка.
Дъщеря ми,бе одобрена от една фирма за работа в Испания и в момента е на интервю.
Да изпратиш детето си,без да знаеш къде и при кой отива....
Жестоко е!
Не се знае и фирмата,дали не е от онези,дето събират паричките от хората и после безследно изчезват...
Всъщност,тук в България,нищо не е сигурно.Живеем в неизвестността.Незнаеш утре,като се събудиш,дали.....,всъщност незнаеш дали ще се събудиш....и къде/защото докато спиш,може и да те отвлекат/
Аз,не съм от хората,които си затварят очите,и не виждат какво става около тях.Или, им е по-удобно да не виждат...Мене ме боли за всеки.
Как да си затворя очите и да не видя,как,баба и дядо,които са чакали всяка твоя ваканция,за да отидеш при тях на село и да ти се радват и с навлажнени от умиление очи,да възкликнат колко си пораснал,а трапезата от любов към теб,е отрупана с всякакви вкусотийки...,а сега,същите тези баба и дядо,застанали пред селската бакалия, се подбутват и спорят днес ли да си купят хляб или утре...да молят продавачката в сладкарницата,като продаде баклавата и толумбичките,да им сипе сиропчето от тавите в едно бурканче,за да си подсладят някой залък с него....
Не ви разказвам откъзчета, от някой разказ на Елин Пелин или Йовков.НЕ!
Това го видях с очите си, миналата година в едно крайдунавско село!Тук!В България!В Нашата България!
Да не отваряме раната,която най-много боли.А именно, тази за децата ни!
Предстоят най-красивите празници.Празници,но не за всички...
Само богатите празнуват тук!
За нас, празник е,всеки ден,подарен от Бог!
Както казва моя близка:Ние празнуваме,когато получа заплата.Тогава купувам едно пиле на жар и една кока-кола и децата са толкова щастливи...
Представете си,колко е скъпо щастието в България!!!
Е,не за всички,разбира се...
Много боли,Рале,много....
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1616
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнение от vyra59 » ср дек 01, 2010 2:11 pm

НИНКА, буца заседна в гърлото ми, като прочетох всички мнения тук. Това е
нашата действителност, как да се зарадваме на наближаващите празници,
как да живеем с вяря за утрешния ден. Да-ние живеем в една неизвестност,
в една несигурност. Несигурност за нас, за децата ни и въобще за живота ни.
Много ми е болно за всичко това!!! :thumdown:
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

lqna
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 47
Регистриран на: нед май 31, 2009 10:14 am
:: 31 рецепти от lqna
:: 85 снимки от lqna

Мнение от lqna » ср дек 01, 2010 2:30 pm

Абсолютно съм съгласна с ninka71!!!!!
За съжаление сме мноого търпеливо племе и се съгласяваме да ни тъпчат и газят...
600лв.!? това са смешни пари, замислете се вс. път, колко оставяте в магазина за най-необходимите неща ...!?
Позволяваме да ни манипулират и използват, защото сме овце....
от страх да не загубим работата си търпим да работим по 10-12час без да ни се заплаща извънреден труд, нямаме обедна почивка, работим и в почивните дни, работим без отпуск, приемат те на работа с условието да не забременяваш, не ползваш болнични..да изреждам ли още!?
600лв-за какво по напред, това заплата за вишист ли е или за обслужващ персонал!? /една чистачка в министерски съвет сигурно взема повече!?/
Не само ще останем малцинство, ами ще изчезнем...младите масово напускат държавата ни и ГИ РАЗБИРАМ
Поне аз не познавам човек , който е емигрирал, след това да се е върнал...в белите страни трудът се цени и се заплаща според образование, стаж и т.н.
Тук и да си скъсаш г...а от бачкане , накрая заплатата е една и съща, че те карат и да се унижаваш , като си я искаш...
ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ КАКВО СТАВА , НО ПРОСТО СИ ТЪРПИМ.... ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ, КОИТО ЩЕ ИМАТ НАСТРОЕНИЕ ДА ПРАЗНУВАТ....


Отговори