"Уроци" за Живота

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон дек 06, 2010 3:24 pm

" Твърде много болка има в този свят!
Тя те гледа от всеки ъгъл на улиците и те моли да я приютиш, виждаш я в очите на миновачите, тържествувуваща заради победата си, среща те, когато най-малко нея очакваш. Тя е навсякъде. Но става наистина страшно,когато намери за обежище твоето сърце. Оттам трудно можеш да я изгониш.
Толкова хубаво е да я усещаш, когато тя се казва Любов, Приятелство, Доверие... Всичко е наред и ти не подозираш, че вълшебният свят, в който си попаднал, може да се окаже ад, че звезздите горе на небето, кото сега докосваш, може да те пратят право надолу. В бездната. Там, където за слънце ще имаш тъмнината, за звуци ще имаш плача, а горчивите сълзи ще бъдат водата...
Тогава вземаш категорично и недвусмислено решение. Никога повече да не бъдеш мамен, никога повече да не приютяваш болката в сърцето си, никога повече да не й позволяваш да прави каквото си иска с душата ти - никога повече да не вярваш на Любов, Приятелство, Доверие... Затова променяш нещо в себе си. Добавяш нещо - една броня. Тази броня я използваш за защита - тя огражда сърцето ти. Опустошеното вече сърце, доколкото можеш , възстановяваш и след това стоманена обвивка - тя не пропуска болката в сърцето!
Защо не се замислиш само за миг?
Тази крепост, в която поствяш сърцето си, няма да позволи болката да навлиза отново. Но щастието и радостта също няма да могат да проникнат вътре и да стоплят скованото, почти каменно сърце... Какво представляват бронята, която покрива сърцето ти, и крепостта, в която пазиш душата си? Та те те променят изцяло. Вместо да ти помагат, те всъщност не те ли отдалечават все повече и повече от живота? Та ти вече си безчувствен...
Замисляш се, нали?
Може би само хората, които истински обичат живота, ще рискуват. Нима не си струва да те боли, ако преди това си бил щастлив, нима не си струва да страдаш, ако знаеш, че след това ще се усмихнеш? Нима е без значение за теб, че си докоснал звездите, въпреки че си се опарил?...
Аз бях сложила броня и бях се затворила в крепост. Исках да се спася, а всъщност потъвах още повече. Чудя се колко ли щастливи мигове, колко весели усмивки, колко нежни погледи съм пропуснала само и само да не усещам болката.
И ти искаш да бъдеш щастлив, нали?
И знай, че колкото повече удари получава широко отвореното ти сърце, то толкова по-издръжливо става. Искаш да се усмихваш, да обичаш някого, да имаш приятели - на това е способно само незащитеното сърце...
Не се опитвай да защитиш сърцето си. Позволи му да живее."
Изображение


Потребителски аватар
lady_LANA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 555
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
:: 98 рецепти от lady_LANA
:: 177 снимки от lady_LANA
Местоположение: Гърция

Мнение от lady_LANA » нед дек 12, 2010 8:34 am

Чаша кафе
"Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща - далеч не идеални". Група дипломирани отдавна, сега утвърдени в своите професии студенти се събрали, за да посетят бившия си професор от университета. Разговорът скоро се превърнал в низ от оплаквания за стреса на работа и в живота. След като предложил на гостите си кафе, професорът влязъл в кухнята и се върнал с голяма кана кафе и множество различни чаши. Те били порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални, някои изглеждали обикновени, други скъпи, трети изтънчени. Казал им да си налеят кафе. Щом всички студенти държали по чаша с кафе, професорът казал: "Ако забелязахте, всички красиви и скъпо изглеждащи чаши бяха взети веднага, а обикновените и евтините останаха непокътнати. Докато продължавате да искате само най-доброто за себе си, това ще бъде източник на стрес и проблеми. Бъдете сигурни, че самата чаша не променя качеството на кафето. В повечето случаи тя просто го прави по-скъпо, а и понякога скрива какво всъщност пием. Това, което всички искахте беше кафе, не чаша, но всеки от вас съзнателно пожела най-хубавата чаша. А после започнахте да оглеждате чашите на останалите..." Сега помислете върху това, казал професорът: "Животът е кафето, а работата, парите, социалното ви положение са чашите. Те са просто инструменти, които удържат и съдържат живота и видът чаша, която имаме, не определя, нито променя качеството на живота ни. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето, което ни е дал Бог... Насладете се на кафето си!" Най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко. Те просто създават най-доброто от това, което ни заобикаля. Четири са нещата, на които следва да обръщаме внимание в живота: 1. Живей просто. 2. Обичай щедро. 3. Желай от сърце. 4. Говори мило и приятелски. Запали свещ и се наслади на кафето си този ден..!
Изображение
"Когато не ти остане нищо друго ,освен любовта,само тогава разбираш ,че любовта е достатъчна!"

Vikkttor
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 11
Регистриран на: чет ное 18, 2010 5:41 pm

Мнение от Vikkttor » нед дек 12, 2010 11:36 pm

ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА

Животът на всеки човек е един кръстопът.
Кой път да изберем. Свобода, сбъднати мечти, здраве, финансова независимост.
Или отчаяние, бедност, болести, път без цел и без посока.
Всеки сам избира своя път.
Пътят без цел и без посока е лек и безславен. Оставяш се на течението на живота и то те  носи, удря те от камък в камък, докато те изхвърли на незнаен бряг някой ден.
Пътят към свободата, сбъднатите мечти, здравето, финансовата независимост е труден и трънлив, осеян с безброй препятствия, преграден от трудности. Пътуването по този път иска целеустременост и отдаване. Но това, което те чака след като преминеш препятствията, след като преодолееш трудностите наистина си заслужава. Да видиш мечтите си осъществени, да можеш да се възползваш от всички блага на цивилизацията, да си в отлично здраве и да оставиш на децата си спомена за човек дал от себе си всичко най-добро в името на хората. Заслужава ли си да поемем този път!
Всеки сам избира своя път. Направи правилния избор. Вземи живота си в свои ръце.

НЯМА НИЩО НЕПОСТИЖИМО

Няма невъзможни неща или думи като "не мога". Всичко е възможно, стига само да го поискаме достатъчно силно.
Когато човек каже "Аз мога!" и "Аз искам!", трябва да е убеден във волята и желанията си. Целите на хората не са недостижими, но е вярно, че понякога и обстоятелствата пречат. Точно за това, обаче, има "точното място и точното време" - да знаеш как, кога, къде и защо всъщност го правиш. Не можеш винаги да се криеш в черупката си и да мислиш, че е невъзможно да постигнеш това, което искаш. Трябва да си силен и уверен в себе си, само тогава мечтите се сбъдват!
Малките деца приемат всичко с доверие и вярват, че всяко нещо, което пожелаят е изпълнимо. Те не знаят за трудностите, тежкия живот, още не са се сблъсквали с ежедневните проблеми. За това пък имат вярата - вярата в чудесата, вярата в щастието и мечтите. Те се радват на малките неща, на всяка усмивка, на всяка игра и знаят, че всичко е възможно.
Възрастните отдавна са забравили това детско чувство, тази радост и надежда. За тях битието става сиво и безлично, губи смисъла си. Проблемите затрупват душата и тя спира да вижда, да чува, да усеща. Изчезват чувствата и сетивата за всичко истинско и чисто. Мечтите си отиват, така далечни и неизпълними. Искаш ли това да се случи и с теб?...
Няма непостижими неща, само трябва да си спомниш колко щастлив си бил като дете, да си върнеш вярата в доброто. Ако си загубил чувствата си - надникни в сърцето си, те са някъде там, затрупани на дъното. Изхвърли всичко останало и остави само тях, за да те топлят. Ако си загубил мечтите си - протегни ръка и ще ги хванеш, защото те са пред теб и те чакат да ги изпълниш. Радвай се на живота като малко дете, защото той е кратък, а има толкова невъзможни неща чакащи теб!

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Ако сте обезсърчени и разстроени от някого или от нещо, спомнете си, че не реагирате на човека или ситуацията, а на своите чувства по отношение на човека и ситуацията.

Бъдете гъвкави като тръстиката, която се свежда под поривите на вятъра, но оцелява.

Това, което е важно, е да намерим начин да бъдем по-малко привързани към своите желания, така че да можем да постигнем целите си.

Ако имате увереност и страст, нещата ще се развият. Имайте вяра.

Съсредоточете се върху това което можете - не върху това което "бихте могъл".

Никога не се оставяй да потънеш в мрачни мисли! Колкото по-надолу слезеш и по-дълго време останеш там, толкова по-трудно ще се измъкнеш.

Никога не подценявайте силата си да промените самите себе си и никога не надценявайте силата си да промените останалите.

Не канете богаташи на вечеря. Те ще ви се отплатят, като ви поканят на вечеря в своя дом. Поканете на вечеря бедни хора. Те няма как да ви се отплатят, затова Вселената ще трябва да ви се отплати.

При каквито условия да се намирате, дръжте в ума си положителната мисъл.

Изгладете грапавините в сърцето си, за да обичате, както трябва — чисто и безкористно.

Живей Тук и Сега, защото точно този миг е единствен и неповторим.

Станете алхимици в живота си и се научете да превръщате всяка
ситуация в благоприятен случай.Помнете колко често се оплакваме от
събития, които както после става ясно, са били нужни за растежа ни и
развитието ни.

Не си давайте много-много зор, най-хубавите работи се случват, когато най-малко ги очакваш.

Изменете отношението си към всички житейски неприятности.
Ако не придвижвате по служебната стълбица, ако не се
подрежда личния ви живот, ако сте болни, безработни или
всички обстоятелства са против вас, приемете го като
нормално. Не се опитвайте да си внушавате, че това не е така.
Така е. Не хабете време да се съжалявате или да се противите
срещу обстоятелствата, борете се с тях чрез силата на мозъка
си.

Действайте, без да се връщате назад.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед дек 19, 2010 10:07 am

:thumup: Vikkttor :clap:
Изображение


Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1616
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнение от vyra59 » нед дек 19, 2010 10:23 am

Имало едно време един момък, който стоял насред града, на един площад пълен с хора и твърдял, че има най-хубавото сърце на света. Всички го гледали и се възхищавали,наистина било идеално, нямало никакви дефекти!Всички били съгласни, че това е най-хубавото сърце, което са виждали някога през живота си и колкото повече говорели за това, толкова повече момъка се хвалел с прекрасното си сърце.Изведнъж, сякаш от нищото, се появил старец и казал: „Всъщност… истината е, че моето сърце е по-хубаво от твоето!”Когато го показал, всички втренчили очи в сърцето му. Да, то биело силно, но било пълно с белези. Имало места, от които липсвали парчета и били покрити с други, но не съвпадали добре, затова сърцето изглеждало като наръфано, било осеяно и с огромни дупки, зеещи празнина.Всички наблюдавали стареца удивени, питайки се, как може да твърди, че сърцето му е по-красиво.Погледнал момъка на какво приличал старецът и избухнал в смях:„Сигурно се шегуваш! Сравни моето сърце с твоето. Моето е идеално, а твоето е покрито с рани и сълзи!”„Вярно е!” - съгласил се старецът. „Твоето изглежда идеално, но не бих го сменил за моето. Виждаш ли, всяка рана представлява някой човек,който съм обичал и на когото съм дарил любовта си, на когото съм дал парче от сърцето си и често другият ми е дал в замяна от неговото, за да запълня празнината в моето. Но разбира се, това което даваш никога не е съвсем същото като това, което получаваш и затова има някоя и друга гънка, но аз ги обичам. Всяка една ми напомня за споделената любов. Понякога съм давал парчета от сърцето си на хора, които на са отвръщали на любовта ми, това означават дупките. Да обичаш е рисковано,но колкото и да са болезнени тези отвори в сърцето ми, те ми напомнят за любовта, която съм изпитал към тези хора… и кой знае? Може би някой ден, ще се върнат и ще запълнят мястото, което съм запазил за тях.Разбираш ли сега, какво означава истинската любов?”След като го изслушал, момъкът погледнал сърцето си, което вече не било „най-хубавото сърце на света”, но му се струвало по-прекрасно от всякога, защото сега любовта на стареца била в него ...
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1616
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнение от vyra59 » нед дек 19, 2010 10:29 am

На пазар....;)
Искам зрънце щастие, късче обич и частичка вдъхновение.

Искам камъче от Луната и пудра със звезден прашец.

Искам препълнена чаша с красиви емоции. И бутилка отлежали топли чувства с реколта „Щастливо безвремие" и производител „Лудо сърце".

Искам звездна нощ, нежен бриз, шумящо море и горещ пясък в пакетче. И голяма опаковка сбъднати мечти!

Искам един стек силни прегръдки. Не, нека да са два. И от целувките в специална опаковка.

Искам и бурканче усещания от боси крака по росна пролетна трева в ранна майска утрин.

Ако може и комплект неповторими изгреви и романтични залези. А като допълнение - спиращи дъха мигове и главозамайващ водовъртеж от неочаквани случки в тенджера под налягане.

Искам замразено забавление и течни слънчеви лъчи. Моля, може ли и две-три щипки истинско приятелство на прах. И накрая - една капка любов

Как ще платя? Ще ти върна всичко двойно. И без това пазарувам за двама ни
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Vikkttor
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 11
Регистриран на: чет ное 18, 2010 5:41 pm

Мнение от Vikkttor » нед дек 19, 2010 11:24 pm

11 ЗАКОНА НА УСПЕХА

Законът за Мисленето гласи, че мислите създават реалността.

Законът за Наличността гласи, че има безгранична наличност във Вселената на всичко, което желаете. Вместо да вярвате в идеята за “липсата”, е нужно да разберете, че живеем във Вселена на изобилие и има (пре)достатъчно за всички. Искреното съзнаване на това изобилие е жизнено важно за привличането на богатство и изобилие в живота ви.

Законът за Привличането гласи, че привличаш това, към което насочваш вниманието си. Обръщайки внимание на неща, които ви правят нещастни, привличате още повече от тях. Но ако се фокусирате върху нещата, които ви правят щастливи и се усмихвате, тогава ще привлечете повече от тях в живота си.

Законът за Получаването гласи, че ще получите само това, което сте готови да получите. Например, може да искате 10 000 лв. на месец, но ако не вярвате, че това е възможно или, че го заслужавате, то никога няма да ги получите.

Законът за Нарастването е свързан с нарастването и подобряването на всеки аспект от живота ви. Без значение колко добър е животът ви, винаги има място за подобрение и разширение.

Законът за Отплащането гласи “Жънеш това, което посееш”. Семената на успех или на провал посявате в живота си? В живота, това, което влагате, това получавате. Каквото правите и “изпращате” като сигнал на Вселената, това и ще получите, за добро или за лошо.

Законът за Нулевото Съпротивление е един от най-игнорираните от всичките 11 забравени закона. Но също така е и един от най-мощните от тях. Този закон гласи, че това, срещу което се съпротивляваш, продължава да съществува. Това означава, че нещата, които не харесвате, стават по-силни. Колкото повече енергия влагате в омраза и съпротивление към тях, толкова по-силни и мощни стават те. Незнанието на този закон обяснява защо толкова много хора не успяват да използват Закона за Привличането успешно. Няма значение колко трудно би могло да е в началото, трябва да се научите да игнорирате нещата, които не харесвате и да пренасочвате вниманието си към тези, които ви правят щастливи.

Законът за Прошката гласи, че за да продължите напред в живота си, е нужно да се избавите (да простите) от болезнени събития от миналото си. Незнанието и неприлагането на този закон блокира изобилието във вашия живот.

Законът за Пожертването гласи, че за да спечелиш нещо, трябва да си готов да заплатиш съответната цена. Гледайте на този закон като инвестиране в по-добро бъдеще вместо като настояща саможертва.

Законът за Почитането гласи, че 11-те Забравени Закона ще работят за вас, ако ги почитате. Ако водите недисциплиниран живот и не успявате постоянно да практикувате тези 11 закона, тогава не се учудвайте, ако се провалите.

Законът за Успеха е комбинация от всички 11 закона. Той гласи, че можете да успеете, независимо от вашата среда, или от това колко лоши са били нещата в миналото. Успехът е ваше рождено право.

Vikkttor
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 11
Регистриран на: чет ное 18, 2010 5:41 pm

Мнение от Vikkttor » нед дек 19, 2010 11:43 pm

ОТ КНИГАТА НА РОБЪРТ КИЙОСАКИ И ШАРЪН ЛЕХТ: "НА КАКВО БОГАТИТЕ УЧАТ ДЕЦАТА СИ ЗА ПАРИТЕ, А БЕДНИТЕ И СРЕДНАТА КЛАСА – НЕ".

Бъдете искрени, когато става въпрос за вашите емоции, и използвайте ума и емоциите си във ваша полза, а не във ваша вреда.

Да бягаш от парите е също толкова ненормално, както и да се вкопчваш в тях.

Ако забогатеете, преди да сте се справили със страха и желанието, тогава просто ще бъдете високоплатени роби.

Великите цивилизации са загивали, когато пропастта между имащите и нямащите е ставала прекалено голяма.

Парите, дори и ако са повече, рядко решават паричните проблеми. Интелигентността решава проблемите.

Хората позволяват животът им да бъде управляван от две чувства: страх и алчност.
Изпитват страх, ходят на работа с надеждата, че парите ще облекчат страха, но те не го правят. Този стар страх ги преследва и те отново отиват на работа и пак се надяват парите да успокоят страховете им, и те отново не оправдават надеждите им. Страхът ги държи в този капан и в резултат те работят, изкарват пари, работят, изкарват пари, като се надяват страхът да си отиде. Но всеки ден когато станат, познатият страх също става с тях. Той държи милиони хора будни по цяла нощ, изпълва ги непрестанно с безпокойство. И така, на сутринта те стават и отиват на работа, но заплатата така и не успява да убие страха, който гризе душите им. Парите управляват живота им, но те отказват да кажат истината за това. Парите управляват техните чувства, а следователно и душите им.

Vikkttor
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 11
Регистриран на: чет ное 18, 2010 5:41 pm

Мнение от Vikkttor » вт дек 21, 2010 12:09 pm

Качество на светлината е да разкрива нещата.Обаче, който пали свещта, той трябва да знае как да я употребява. Искаш ли да осветиш пътя на хората със своята свещ, дръж я на известно разстояние от тях, да не ги изгори. На никого не позволявай да се грее на свещта ти. Запали свещта си, тури я нависоко и на такова разстояние от хората, да могат свободно да четат на светлината й, без да се изгарят. Нека се ползват от светлината ти, без да се горят. Не се мъчи да проникнеш със светлината си вътре в тях, да видиш какво се крие в гънките на душата им. Това е тяхна задача, а не твоя. Достатъчно е, че ти им даваш от своята светлина, да четат и да се учат на нея.

Като изучавате живота, вие трябва да си отговорите, реален ли е вашият живот или сте актьори само. Докато се занимавате с грешките на хората, с безверието, със съмнението и подозрението, със страданията, вие сте актьори, не живеете свой собствен живот; докато се занимавате с въпросите, кой е създал света, защо светът е създаден по този начин, кое верую е най-право, вие сте актьори. Вие трябва да слезете от сцената, да влезете в реалния живот, дето ще намерите доброто, любовта, истината, мъдростта, свободата, които са общи за всички хора. Животът се заключава в общите положения, а не в специфичните.

(Лекция от Петър Дънов, държана на 22 октомври, 1930 г., София.)

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1616
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнение от vyra59 » вт дек 21, 2010 4:07 pm

Малките неща
Всеки ден около нас се случват хубави неща – открийте ги, грабнете ги и се насладете на мига!

Хапнете шоколад.
Подарете си цветя.
Идете на разходка в парка.
Сложете си грейка на краката.
Поплачете насаме.
Изберете си нов парфюм. (мъжете също)
Пейте под душа.
Купете си обувки.
Прочетете нова книга (може да е на Джейн Остин)

Има ли нещо, което да е неморално или от което да не напълняваме много и да ни накара да почувстваме, че светът е прекрасен?

Има – малките неща!
Прясноизпеченият хляб.
Топлите хавлии.
Смехът на дете .
Свежите утрини.
Вечерите с любимия навън.
Обирането на пяната на капучиното

Това са всекидневните удоволствия, които ни припомнят колко забавен и пълен с наслада може да бъде животът!
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение


Отговори