ориз със зеленчуци
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: чет яну 13, 2011 12:25 pm
ориз със зеленчуци
Здравейте, искам ме посъветвате как да приготвя ориз със зеленцуци, но така че да не се разварява ориза,а да си остава цял и зрънцата да се отделят едно от друго.Правих опит няколко пъти, но не ми се получава.Има ли някаква тънкост, която аз не спазвам.
- vyra59
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1616
- Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
- :: 25 рецепти от vyra59
- :: 43 снимки от vyra59
- Местоположение: Плевен
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София
Миленче,здравей !
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит.
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит.
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
Привет и от мен.
Има няколко начина за приготвяне на ориз със зеленчуци. Единия вече са ти го описали. Ето и друг начин: Зеленчуците ги обработваш леко (става дума за пресни зеленчуци) , преди да добавиш към тях ориза. Аз слагам 1 чаша ориз и 3 1/2 чаши вода. Така ориза не ми става сух и не ми се слепва. Разбира се прибавяш олио или зехтин и подправки. Когато е готов го поръсваш със ситно нарязан магданоз.
Има няколко начина за приготвяне на ориз със зеленчуци. Единия вече са ти го описали. Ето и друг начин: Зеленчуците ги обработваш леко (става дума за пресни зеленчуци) , преди да добавиш към тях ориза. Аз слагам 1 чаша ориз и 3 1/2 чаши вода. Така ориза не ми става сух и не ми се слепва. Разбира се прибавяш олио или зехтин и подправки. Когато е готов го поръсваш със ситно нарязан магданоз.
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
- mimoza784
- магьосник в кухнята
- Мнения: 57
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 3:49 pm
- :: 83 рецепти от mimoza784
- :: 509 снимки от mimoza784
И аз ги приготвям по този начин. Ако искаш можеш предварително да запържиш лук, после прибавяш ориза, малко черно пиперче, натрошаваш един зеленчуков бульон. Като стане прозрачен ориза го заливаш с 1/2 чаена чаша вода. Бъркаш 2-3 минути, прехвърляш в тава, добавяш зеленчуците, и печеш.akva7 написа:Миленче,здравей !
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит.
Бланширан ориз никога не съм купувала. Това ли е единствената разлика с обикновенния, че не се слепва?
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Здравей!
Ето ти и от мен един начин. Винаги се получава. Не можеш да сбъркаш. Откакто го правя така вече не се слепва. Слагаш вода да заври. Като кипне добавяш 2 ч.ч. ориз /обикновен, аз ползвам Кръстев, нищо специално/. Изчакваш да се появят първите мехурчета от завирането и засичаш точно 20 минути. ВАЖНО Е да са само 20! На двадесетата минута махаш от огъня, изливаш врялата вода и заливаш със студена. Изцеждаш си ориза. Слагаш в дълбока тенджера да си задушиш 1 глава лук /аз го режа на по-едро/, едър морков или два на кубчета, чушки червени, зелени на кубчета /в камерата имам нарязани/, гъби. Вместо сол слагам супена лъжица Маги десет зеленчука.Като омекнат зеленчуците, добавям царевица и грах от консерва. Ако граха е суров замразен го варя с ориза. Количеството на ориза и всичките зеленчуци ми е долу-горе еднакво. Добавям ориза, изключвам котлона и разбърквам за 20-30 секунди. За това време остава на мазнина и вече си го махам от котлона. Опитвам и ако има нужда добавям сол.
Успех!
Ето ти и от мен един начин. Винаги се получава. Не можеш да сбъркаш. Откакто го правя така вече не се слепва. Слагаш вода да заври. Като кипне добавяш 2 ч.ч. ориз /обикновен, аз ползвам Кръстев, нищо специално/. Изчакваш да се появят първите мехурчета от завирането и засичаш точно 20 минути. ВАЖНО Е да са само 20! На двадесетата минута махаш от огъня, изливаш врялата вода и заливаш със студена. Изцеждаш си ориза. Слагаш в дълбока тенджера да си задушиш 1 глава лук /аз го режа на по-едро/, едър морков или два на кубчета, чушки червени, зелени на кубчета /в камерата имам нарязани/, гъби. Вместо сол слагам супена лъжица Маги десет зеленчука.Като омекнат зеленчуците, добавям царевица и грах от консерва. Ако граха е суров замразен го варя с ориза. Количеството на ориза и всичките зеленчуци ми е долу-горе еднакво. Добавям ориза, изключвам котлона и разбърквам за 20-30 секунди. За това време остава на мазнина и вече си го махам от котлона. Опитвам и ако има нужда добавям сол.
Успех!
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: чет яну 13, 2011 12:25 pm