Банички

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
mariy
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: вт дек 25, 2007 7:59 pm

Банички

Мнение от mariy » вт дек 25, 2007 8:15 pm

Някой може ли да напише рецепта за банички така, както ги правеха в баничарниците в България преди години? Опитвал съм десетки неща като изменена Вита Баница, но нещо не е правилно.
Благодаря,
Марий


Stefi
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 4
Регистриран на: ср дек 26, 2007 1:40 pm

Мнение от Stefi » ср дек 26, 2007 2:32 pm

Необходими продукти: 300-350 мл хладка вода, сол на вкус, няколко супени лъжици олио за тестото и отделно за намазване, 1 ч.л. оцет, сирене около 300-350 г, 2-3 яйца, масло около 150-170 г, брашно около 700-800 г.
В купа сипваме водата, солта, олиото, оцета, постепенно прибавяме брашно и замесваме меко тесто, да не лепи по пръстите и масата. Разделяме на 4-5 топки и всяка топка на още 2 - получават се 8-10 топки. С ръка ги сплескваме върху масата да се получат кръгчета, колкото малка чинийка (около 10-12 см). Намазваме с размекнато масло, като от край оставяме около 0.5 см ненамазано, покриваме с второто кръгче и залепваме по края с притискане. По същия начин приготвяме и останалото тесто. В тава сипваме олио, всяка двойна питка потапяме в тавата и ги оставяме вътре в нея да починат около 15-20 минути да се отпусне тестото и да се тегли по.добре. Приготвяме плънката от яйцата и сиренето - трябва да е по-гъста. Намазваме плота на масата с олио от тавата (почти цялата маса, защото стават много големи кори). Преди да вземем питката от тавата пак я овалваме в олиото и слагаме в средата на масата. Притискаме с ръце питката и разтегляме настрани. След това подхващаме кората от долната страна и изтегляме тестото от едната страна и "залепваме" за масата. По този начин разтегляме от всички страни, докато се получи тънка, почти прозрачна кора. Отгоре поръсваме с разтопено масло и сгъваме кората на три, като прехвърляме двата срещуположни края към средата. Получава се правоъгълна кора. Поръсваме пак с малко разтопено масло, нанасяме част от плънката на около 3/4 от кората и навиваме с ръце на руло. След това оформяме на охлюв и поставяме в средата на намазнена тава. По този начин приготвяме и останалите кори и навиваме около първата кора. Отгоре поръсваме с останалото масло и печем в предварително загрята на около 200 градуса фурна, докато порозовее. След това ако има нужда фурната може да се намали на по-ниска температура. Пече се около 40-45 минути до порозовяване на цялата баница. Като извадим готовата баница я напръскваме със студена вода и завиваме с кърпа за около 15-20 минути, за да омекне.Може всяка кора да се изпече като отделна баничка. Да Ви е сладко!

slava73
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: чет дек 27, 2007 4:36 pm

Мнение от slava73 » чет дек 27, 2007 4:44 pm

само че при разтеглянето на баничката, така се издърпва на страни че под листото и масата да влиза въздух, в противен случай листото ще залепне върху масата и ще се къса :)


Отговори