Здравейте!
Току що прочетох, че Магданоза се наричал още Мерудия.
Досега бях сигурна, че Мерудия е смес от сушени подправки и се използва само при вече готови ястия, не се готви или пържи.
Какво ще кажете, чували ли сте за това?
Поздрави!
Магданоз
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- tsura_78
- магьосник в кухнята
- Мнения: 616
- Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
- :: 50 рецепти от tsura_78
- :: 77 снимки от tsura_78
- Местоположение: MADRID и Плевен
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Магданоза е арабска дума (maqdоunis), която турците са направили на maydanoz, а ние от тях на магданоз. Така че баба ти е по-близо до извора .
Мерудия при нас е също шарената сол.
Но една от най-големите страници в нета http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Petr_cri.html дава и мерудия като българско име за магданоз. Та това много ме учуди.
Аз му написах мейл и го поучих здраво, та чак после се сетих да питам и тук. Сега ме е срам да си отворя пощата, кой знае как ме е наредил! :oops:
Ама карай, ще си връщам думте, няма начин
Поздрави!
Мерудия при нас е също шарената сол.
Но една от най-големите страници в нета http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Petr_cri.html дава и мерудия като българско име за магданоз. Та това много ме учуди.
Аз му написах мейл и го поучих здраво, та чак после се сетих да питам и тук. Сега ме е срам да си отворя пощата, кой знае как ме е наредил! :oops:
Ама карай, ще си връщам думте, няма начин
Поздрави!