"Уроци" за Живота

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

24-ТЕ "ЗЛАТНИ" ПРАВИЛА НА МОЯТА БАБА

Мнение от Makaweli » вт мар 08, 2011 7:23 am

1. Истинската жена осъзнава колко й е провървяло, че се е родила жена.

2. Митът, че жените стареят по-рано от мъжете, са го измислили самите мъже. В действителност жените имат много повече възможности с възрастта да изглеждат по-добре от своите връстници мъже.

3. На жената й прилича да се грижи само за болни, стари или много близки роднини. Във всички останали случаи мъжът трябва да се грижи за жената.

4. Колкото повече любими занимания и увлечения има жената, толкова по-малък е шансът да се занимава с чужди работи.

5.Не си струва жената прибързано да става кошче за душевни отпадъци на мъже неудачници. Мъжките проблеми мъжете са длъжни да си решават сами.

6. Ако жената иска да изглежда добре при случайна среща, тя трябва да се научи да изглежда добре винаги. Дори когато изхвърля боклука. Стане ли й навик, така ще бъде през целия й живот.

7. Дори ако жената сръчно борави с иглата и си шие дрехите сама, пред хората трябва да казва, че си има добра шивачка или че се облича в скъпи магазини.

8. Към парите жената трябва да се отнася леко: ако ги има, тя трябва да умее да ги харчи. Ако ги няма, не трябва да стои тъжна.

9. Колкото и да е притеснена материално, жената трябва задължително да има поне едно хубаво кожено палто и два чифта прилични обувки.

10.Вкъщи жената може колкото си иска да се върти около единственото си кожено палто, да се грижи за него, да го чисти и пази. Когато е на гости обаче е неприлично да разкарва домакините си заради него, търсейки му специално място. Истинската жена трябва с лека небрежност да свали палтото от раменете си, оставяйки го в ръцете на своя кавалер и да забрави за него, докато не дойде моменът да си тръгне оттам.

11. Във взаимоотношенита си с мъжете жената има редица предимства:
• жената може да си позволи капризи и промени в настроението, на мъжете това не им прилича.
• когато мъжът обещае, е длъжен да спази думата си, жената има право да премисли.
• мъжът трябва да идва винаги навреме, жената има право на 10 минути закъснение. Но ако жената нарушавайки регламента, закъснее 45 минути, достатъчно е усмихвайки се мило, просто да се извини.

12. He бързайте да прогоните по-далече кавалера, който не ви се е харесал. Колкото повече мъже има около жената, толкова по-силно тя ги привлича. Почакайте. Рано или късно в този кръг ще попадне онзи, който ви е нужен.

13. До мъжа жената има право да прави само онова, което й се харесва. Да изпълнява чужди капризи е участ на мъжа.

14. Колкото и да е приятна вечерта, прекарана с мъж, жената трябва да нощува у дома си. Няма значение, дали ще станете от масата или от леглото. И не е толкова важно, че вече е полунощ или доста след това. Докато не настъпи утрото, вечерта продължава. А това значи, че мъжът трябва да ви изпрати и да остане кавалер до края й. Ако отстъпите пред уговорките му, бъдете готови за промени. С настъпването на утрото недоспалият мъж разсеяно ще ви целуне по бузата и ще бърза за работа. А вие ще трябва да сложите чужда престилка и в чуждата кухня да приготвите на бърза ръка закуска. Вкъщи вие винаги можете да хапнете самостоятелно. Казано накратко: "каретата се превръща в тиква".

15. Сълзите са силното оръжие на жената, но то трябва да се използва колкото се може по-рядко. Постоянно плачещата жена предизвиква не състрадание, а раздразнение.

16. Ако жената не иска да отговаря на конкретен въпрос, достатъчно е многозначително да се усмихне. Пък и в много други случаи усмивката е подходяща, тя действа разоръжаващо.

17. Жената може да е многостранно развита, образована и начетена, но ако не умее да води разговор "за всичко и за нищо", никога няма да бъде смятана за интересен събеседник.

18. Не си струва жената от първия ден на работното си място да декларира веднага всичките си качества. Колкото повече я недооценяват в началото, толкова повече шансове има тя в крайна сметка да спечели.

19. Жената трябва да си знае цената, но никога не си струва да я назовава.

20. Умението на жената да се съблича красиво очарова. Умението да се облича красиво — омагьосва и привързва.

21. Мъжка привързаност? Няма нищо по-просто! От самото начало свикнете мъжа да харчи за вас пари и свободно време. И съвсем не е важно дали ще ви подарява цветя или скъпи подаръци, дали ще ви води по ресторанти или в Макдоналдс, дали ще направи скъп ремонт или сам ще боядиса тавана. Главното е да не забравяте, че мъжете много повече ценят това, което дават, отколкото това, което получават.

22. Жената, която умее да се харесва, не може да избегне приказките по свой адрес. Но в този случай не следва да се вслушва в общественото мнение. Горе главата! По-добре да си кокетка, отколкото клюкарка.

23. За поддържане на тонуса от време на време жената трябва нещо да променя: ръкавици, работа, мъж. Ако с работата и мъжа ви е провървяло, по-често сменяйте ръкавиците.

24. Докато жената се чувства жена, никога не е късно да започне всичко отначало.

от нета

http://bg.netlog.com/groups/Positive_th ... geid=64506
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед мар 20, 2011 8:30 am

Млада семейна двойка се пренесла да живее в нова къща. На сутринта, още щом отворила очи, жената погледнала към прозореца и видяла съседката отсреща, която простирала пране.

- Виж колко е мръсно прането й! - възмутено казала тя на съпруга си.

Но той си четял вестника и не й обърнал внимание.

- Вероятно използва некачествен прах. Или изобщо не умее да пере. Трябва някой да я научи...

И така всеки път, когато съседката си простирала прането, жената се удивявала и критикувала, колко мръсно е то.

Докато в едно прекрасно утро, поглеждайки през прозореца, тя възкликнала:

- О, виж, днес прането е чисто! Явно най-сетне се е научила да пере?

- Не! - отговорил съпругът й. - Просто днес станах по-рано и измих прозореца...

Източник: http://bg.netlog.com/groups/Positive_th ... geid=42550
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт мар 29, 2011 10:10 pm

От вчера ми се иска да споделя този материал с вас. Лично мен много ме развълнува :love:

Изображение

Да си баща на дъщеря

0 години
Бащата:
Погледни я само, колко е красива! Все още не мога да повярвам, че това сладко дребосъче е МОЕ! Виж очите й, виж челото - абсолютно същите са, като моите...
Дъщерята:
Кой ли е този, който не отделя погледа си и за миг от мен... Вероятно това е баща ми...
5 години
Бащата:
Принцесата ми, красавицата на татко! Кажи миличка, какво искаш да ти купи татко?
Дъщерята:
Най-много от всички на света обичам татко! Но защо татко спи с мама? Искам да ме гушка мен и да не обича никой друг...
10 години
Бащата:
Колкото расте, по-палава става. На кого се е метнало това момиче?!...
Дъщерята:
Влюбена съм в моя татко! Като порастна, ще се омъжа за някой като него... Дали татко ще увеличи джобните ми този месец?...

15 години
Бащата:
Колко бързо порастна това дете... И все по-късно започна да се прибира вечер. Ако продължава така, ще си навлече някоя неприятност. Май ще се наложи да поговоря по-строго с нея...
Дъщерята:
Заради татко не мога да прекарвам достатъчно дълго време с приятелите си. Мразя да ми налага тези правила! Кога най-после ще стана свободна?...
20 години
Бащата:
Вече не ме слуша. Все повече се отдалечаваме един от друг. А откакто започна сама да си изкарва парите, вече няма нужда от мен. От толкова време не сме си приказвали така сладко, като едно време... Пък и вкъщи само мъже звънят да я търсят... май скоро ще я загубя...
Дъщерята:
Татко много се е променил... Засяга се от всичко, което му кажа. Изобщо не ме разбира вече. Дори за дрехите, с които се обличам, иска да ми се меси. Какви ги наприказва снощи само за късата ми пола... Май най-добре ще е да се изнеса и да си устроя сама живота. Омръзна ми да ме третират като дете...
25 години
Бащата:
Знаех си, че един ден това ще се случи. Ето, че вече се омъжва... И без това напоследък не бяхме така близки, както преди. А сега се появи и съпругът й. Моята малка Принцеса вече ме напуска...
Дъщерята:
Защо трябва дори и днес да гледа с този мрачен и измъчен поглед?! Не може ли да се усмихне поне мъничко? Знам, така и не успя да приеме моя избор, затова се държи по този начин. И всичко това, само защото не се вписва в представите му за зет. Но какво толкова, нали няма той да живее с мъжа ми...
30 години
Бащата:
Много рядко се виждаме вече... Колко хубаво би било, ако се срещахме по-често... А и внуците също ми липсват. Но от срещи и сбирки с приятели, на тях не им остава време за мен...
Дъщерята:
Напоследък май доста пренебрегвам татко... Гласът му по телефона звучеше много тъжен. Добре ще е да му направим една изненада и да му отидем на гости през уикенда...
40 години
Бащата:
Дъщеря ми смята, че не съм на нужното интелектуално ниво. Според нея аз съм с остаряло мислене. А когато беше малка, все аз й помагах за уроците. За всички задачи и проблеми, които не успяваше да реши сама, идваше и питаше мен. А сега не ме харесва... Повече никога няма да влизам в политически спор с нея...
Дъщерята:
С времето татко започва да се държи все по-детински. Постоянно се оплаква от нещо. Вярно, че напоследък не е добре със здравето, но... Ами ако се случи нещо с него?! Аз така и никога не успях да бъда дъщерята, която той искаше и очакваше да има...
45 години
Бащата:
Колко е хубаво, че дъщеря ми има толкова щастливо и пълно с обич семейство! Няма да си отида с отворени очи. Всичко в този живот успя да постигне сама! Гордея се с нея!...
Дъщерята:
Много се тревожа за татко. Не си пие лекарствата редовно... А аз не съм готова да го загубя... Господи, не ми го отнемай, моля те!
50 години
Бащата:
Бъди щастлива, момичето ми!...
Дъщерята:
Татко, не си отивай, моля те!...
Аз сега как ще живея без теб?! До кого ще се допитвам, кой ще ми помага в трудните моменти...?
Дано да си щастлив там, където отиде!
Но моля те, където и да се намираш вече, винаги ми показвай, че сърцето ти е с мен и че продължаваш да ме обичаш!... Не зная как, просто ми давай някакъв знак...
Много ще ми липсваш, татко!
И все ще те търся!...
55 години
Жената:
Откакто си замина, като че ли те разбирам по-добре, татко...
Иска ми се, да не ти бях причинявала толкова тревоги и страдание...
Зная обаче, че не мога да върна времето назад и да поправя миналото.
Но ако все пак, някъде там, където си ти сега, ме чуваш и виждаш,
искам да знаеш, че искрено се разкайвам и съжалявам много
за всеки миг на тъга, който съм ти причинила...
Обичам те, татко!!!

Автор - K. Balca
Превод на български - Melisa

Източник: http://bg.netlog.com/groups/new_krasivo ... gid=118089
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
akva7
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнение от akva7 » ср мар 30, 2011 2:34 pm

Колелото на живота се върти,така че всичко се връща.Жалко само за човека,че мн.късно разбира,какво е загубил и пропилял -било то от незнание или умишлена глухота !!!
Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб апр 09, 2011 8:57 am

Любов, Приятелство, Доверие

Имало едно време трима верни и неразделни другари. Казвали се Любов, Приятелство и Доверие...
Когато били тримата заедно, всичко било прекрасно.И това продължило, докато един ден не се наложило Любовта да замине по работаНямало как, дългът я зовял. Но преди да се раздели с приятелите си, тя ги уверила:
- Когато ви домъчнее много за мен, потърсете ме, аз няма да съм чак толкова далече. Там където видите някоя двойка да се гледа с желание и копнеж в очите, знайте, че там ще съм и аз! – рекла Любовта и тръгнала...
- Е щом е така, добре ще е и аз да поема към моите задължения – казало след малко Приятелството на Доверието.
– Но ти не се притеснявай, когато имаш нужда от мен, лесно ще ме намериш.Там където видиш двама човека, които и в плача, и в смеха си са заедно, знай че с тях съм и аз...
Доверието отворило уста и понечило да каже нещо на сбогуване, но...Приятелството вече си било тръгнало, без да чуе последните думи на другаря си.
И заминало надалече...

Тогава Доверието, останало съвсем само, тихичко прошепнало сякаш повече на себе си:
- Мен веднъж загубите ли ме, повече не можете да ме намерите...
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт апр 12, 2011 7:12 am

Вашингтон, окръг Колумбия, една студена януарска сутрин през 2007 година.

Човекът с цигулката изсвири 6 произведения на Бах за около 45 минути. През това време около 2,000 човека минаха през станцията, повечето от тях на път за работа.

На третата минута мъж на средна възраст забеляза, че свири музикант. Забави крачка и спря за няколко секунди, и после пак се забърза, за да навакса по плана си за деня.

4 минути по-късно:
Цигуларят получи първия си долар: жена подхвърли парите в шапката и без да спира продължи да върви.

6 минути:
Млад мъж се облегна на стената, да го послуша, после погледна часовника си и тръгна да върви отново нанякъде.

10 минути:
3-годишно момченце спря, но майка му го дръпна да побърза. Детето спря, да погледне цигуларя отново, но майката го подбутна по-силно и детето продължи да върви, обръщайки глава през цялото време. Това действие беше повторено от няколко други деца. Всеки родител без изключение принуди детето си да се движи по-бързо.

45 минути:
Цигуларят продължи да свири. Само 6 човека спряха и послушаха закратко. Около 20 дадоха пари, но продължиха да вървят с нормалното си темпо. Изпълнителят събра общо 32 долара.

1 час:
Той свърши да свири и тишината продължи. Никой не ръкопляска, нито прояви някакво признание.

Никой не знаеше това, но цигуларят беше Джошуа Бел, един от най-великите музиканти на света. Той изсвири едно от най-сложните произведения, писани някога, на цигулка на стойност 3.5 милиона щатски долара.

Два дни по-рано Джошуа Бел свири в разпродадения Бостънски театър, където билетът струваше средно 100 щатски долара.

Джошуа Бел, свирейки инкогнито в станцията на метрото, беше акция, организирана от “Вашингтон Пост”, като част от социален експеримент за възприятието, вкуса и приоритетите на хората.

Възникналите въпроси: В средата на обикновено място в неподходящ час възприемаме ли красотата? Спираме ли да я оценим? Разпознаваме ли таланта в неочакван контекст?

Едно вероятно заключение, достигнато чрез този експеримент, може да бъде това: Ако нямаме момент, да спрем и да послушаме един от най-добрите музиканти на света, свирещ едно от най-изящните музикални произведения, писани някога, на един от най-прекрасните инструменти, създавани някога….

КОЛКО ДРУГИ НЕЩА ПРОПУСКАМЕ ?

Източник: http://bg.netlog.com/groups/toplina/for ... geid=63543
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
akva7
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнение от akva7 » ср апр 13, 2011 11:15 am

Много неща пропускаме.Все бързаме,направо галопираме,все едно някой ни гони.Напоследък,забелязвам,че и на мен времето не ми стига,нищо че вечер лягам последна,а сутрин ставам първа.
Радвам се,че Makaweli ни информира и ни поднася наготово нещата,та дано ни стигнат до душата,нали и тя има нужда от храна.
Благодаря ти Makaweli ,за всичко,което споделяш с нас :hug:
Изображение

Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

Мнение от Elti » чет апр 14, 2011 10:54 pm

Колко неща пропускаме?.......
Тази история много ми хареса и ме накара да се замисля. Вчера трябваше да ходя до София. Имах работа и бързо препусках по набелязаните точки от дневния ред (които не бяха малко) :)
Минавайки през подлеза на ЦУМ чух улични музиканти и това, което бях прочела тук веднага ми излезе в главата.
На входа на подлеза свиреха две млади момичета, а на изхода - група момчета. За първи път се заслушах и ми подейства много зареждащо. Настроението ми се покачи, като, че душата ми запя.
Колко неща пропускаме? И този въпрос изплува. И въпреки, че бързах реших, че ще отделя време и няма да пропусна да разгледам изложбата на мечки (керамични) под наслов "Изкуството за толерантност".
Бяха подредени на площад "Св. Неделя". Всяка мечка беше изрисувана с характерни символи за страната, която представляват. Много са красиви.
Ето снимки (не са мои. Не си бях взела апарата)
Изображение

Изображение
Източникът е тук: http://www.livenews.bg/style/s/1691198510

Забавих малко препускащото темпо за деня и НЕ пропуснах нещо интересно.

Makaweli, и аз искам да ти благодаря за нещата, които качваш тук. Много поучителни и добри. Всичките съм ги изчела с интерес и изваждане на съответна поука. Благодаря!
Изображение
Моето блог-местенце - http://elti-spodeleno.blogspot.com
Моята facebook страничка http://www.facebook.com/SpodelenoOtKuhnataNaElti

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пет апр 15, 2011 7:07 am

Elti, радвам се че това, което пишем тук ни помага да се огледаме и да се замислим. Толкова неща са казани и изписани, че ние няма да открием топлата вода. Но ... все пак ни помага да се огледаме в забързаното ежедневие и да се порадваме на обикновените неща или да открием незабележимите :hug:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб апр 16, 2011 9:33 am

Няколко идеи как да мислим по-позитивно

1. Избягване на негативна среда. Търси компанията на позитивно настроени хора и избягвай такива, които са склонни постоянно да се оплакват.

2. Оценяване на собствените силни страни. Постиженията са по-високи, когато се съсредоточиш върху това, което правиш добре, а не върху слабите си страни.

3. Грижа за емоционалното състояние. Вдъхновяващи мисли, добри новини или истории за успеха на съвсем обикновени хора.

4. Не се тревожи за това, което не може да се промени. Когато си изправиш пред проблеми, опитай се да разбереш какво можеш да направиш, за да се справиш с тях и действай. Но ако не може да се направи нищо, по-добре да приемеш нещата такива каквито са. „Може да не сме способни да контролираме всичко, което се случва около нас, но можем да контролираме всичко, което става вътре в нас. – Бенджамин Франклин

5. Търси различна гледна точка. Във всяка ситуация може да се открие по нещо положително – само трябва да погледнеш под различен ъгъл.

6. Промяна на начина на изразяване. Често казваме „Да, но…”, което автоматично отхвърля всичко казано до момента. Осъждаме идеите на другите, без да сме ги обмислили. А често най-добрите идеи първоначално са изглеждали налудничави. Позволи на хората да изложат идеите си без да ги отхвърляш автоматично и вместо „да, но..” започни изречението си с „да, и…”

7. Постави фокуса извън себе си. Съсредоточи се върху важни за теб хора, върху проекти и идеи, които те вдъхновяват.

8. Създай култура на оптимизъм. Насърчавай хората около теб, вярвай в техните способности, очаквай да успеят. Дори когато не постигнат очакваните резултати, окуражи ги и им кажи, че ще се справят по-добре следващият път.

9. Действай спонтанно. От време на време изоставяй плановете си, направи нещо непредвидено, поразсей се малко. Спонтанноста включва очакване за едно приятно изживяване.

10. Помисли за здравето си. Ако ти трябва допълнителна мотивация да бъдеш оптимист, припомни си многобройните статистики, които доказват, че оптимистите се радват на по-добро здраве.

Източник: http://optimistichno.com/shto-e-to-opti ... pozitivno/
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори