Мочи ?

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мочи ?

Мнение от BABY » съб юни 18, 2011 6:44 pm

Във Фейсбук,попаднах на снимка на мочи.Не съм чувала за него до сега.Потърсих инфо в мрежата ,но успях да разбера само че е някакъв японски сладолед,а по скоро прилича на маршмелоу бонбоните :) :).
Ако някой знае нещо повече,да казва :D
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб юни 18, 2011 11:00 pm

Аз също се разрових и намерих много инфо - мочи (омочи) не е сладолед, а един вид сладки (а може и соленки, зависи с какво ще се напълнят).


Прави се от леплив ориз, който се вари в малко вода, докато се разпадне съвсем и стане на лепкава топка. От топката се късат парченца, които се разстилат и се пълнят с някакъв пълнеж - най-често сладък. Консумират се по много начини -пресни, сушени, препържени. За Нова Година са задължителни за японското меню, а и има поверие, че който изяде най-много мочи, ще е най-щастлив. Поради буквалната им лепливост и надпреварата в консумацията им, всяка година на Нова Година умират значителен брой японци от задушаване.


Изображение
Изображение
Изображение
Препържени омочи
Изображение

Така, сега за сладоледа. Мочи могат да се напълнят и със сладолед, като учудващо, но оставали меки дори и във фризер.
Сладолед Мочи се продава готов, но може да бъде приготвен и у дома.


Това е готовият готовия сладолед
Изображение
Изображение

Изображение

Изображение

Рецепта за домашно приготвяне (на тестото, а то се пълни с готов сладолед) ще преведа утре :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » нед юни 19, 2011 4:41 pm

Опитах такъв сладолед преди години - на вкус тестото е безвкусно, прилича на сурово тесто (и на вид и на вкус). В китайските ресторанти има такива сладки, които са много популярни и харесвани - забелязах, че азиатците много ги консумират, но на мен лично не ми харесаха :).
Ето и един начин на приготвяне:
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/mo55230BiNY" frameborder="0"></iframe>

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед юни 19, 2011 5:11 pm

Мочи, пълнени със сладолед

50 г брашно от леплив ориз
100 г захар
100 мл вода
нишесте за обилно поръсване на работната повърхност
8 топки сладолед по избор


В подходящ за МВ съд се смесват оризовото брашно и захарта. Долива се водата, като се бърка постоянно и бързо, за да не станат топченца. Получава се рядка течност. Съдът се покрива и се загрява в МВ на 800 Вата за 1,5 минути. Изважда се, разбърква се много добре с мокра дървена лъжица и се връща в МВ за още 1 минута.
Готовото мочи трябва да е леко прозрачно и с гланц.
Хартия за печене се поръсва обилно с нишесте. (Авторката пише, че тя е допуснала грешка и не е поръсила много, което е довело да залепването на сместа за хартията). Бнимавайте, лепкавото мочи е много горещо. То се слага върху нищестето и се раздърпва (разточва) на тънко, около 2-3 мм. (Тук авторката споменава, че на нея не й се е получило, затова тя го е раточила между 2 листа хартия за печене). От разточното тесто се изряват кръгове, около 11 см в диаметър. Остъците от тестото могат да се съберат, да се затоплят в МВ и да се разточат отново. Или просто да се хапнат :)
Шайбите се слагат за около 1 час във фризер (натрупани една върху друга, помежду им хартия за печене)
От сладоледа се взима топка, слага се въврху студената шайба мочи, шайбата се свива на кесийка, а после се оформя на топка. Топките се връщат отново във фризера.
Преди сервиране се изваждат малко по рано, така че сладоледа да не е като камък.





Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение



Рецепта за Сладолед Matcha (Зелен японски чай)

1 пакет Сладоледено вълшебство на фирмата Диамант (предполагам, че и други фирми предлагат такива фиксове за сладолед. Фиксът е неутрален на вкус.)
3 - 6 ч.л. Matcha (зелен японски чай на фин прах)
350 мл студено мляко

Смесват се матча и фиксът. Долива се млякото и се бие 1 минута на най-ниска скорост на миксера. После се увеличава на най-високата и се бие 2 минути. Полученият крем е въздушен и кремав. Слага се в подходящ съд и се замразява. Получава се нежен сладолед, без кристали лед. Количеството му е 1 литър.



Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед юни 19, 2011 6:36 pm

Наистина интересен десерт :)
И аз прочетох доста неща в нета за него от вчера насам.
Рали, браво на теб за превода и изчерпателната информация :thumup:
Във всяка национална кухня си има особености и вкусови предпочитания и е интересно да научиш нови.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пон юни 20, 2011 12:59 pm

След толкова хубавото описание на Рали какво са и как се приготвят мочи и аз ще се включа с мнение, но за техния вкус. Самото тесто е безвкусно, лепкаво и меко - не бих го оприличила на маршмелоу, но и не ми идва подходящо сравнение. Бонбона се прави от плънката, която вече придава вкус и аромат и тъй като плънката може да е всякаква тя е тази, която определя дали ще го харесате или не. От моя опит хора свикнали с нашите десерти не приемат твърде възторжено моките - доста необичайни са на консистенция, а в комбинация с плънка от червен боб, например, не са лъжица за всяка уста :)

chembekchis
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: пон дек 26, 2011 12:32 pm

Мнение от chembekchis » пон дек 26, 2011 12:49 pm

Здравейте а може ли да ми кажете откъде мога да си земя брашно от леплив ориз или леплив ориз
благодаря предварително

assholer
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: ср мар 28, 2012 3:46 pm

Мнение от assholer » ср мар 28, 2012 3:49 pm

Брашно може да се купи от Ул. Екзарх Йосиф №26 .

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср мар 28, 2012 4:03 pm

Що за идиотски ник, assholer? :thumdown: :thumdown: :thumdown:
www.facebook.com/artandhobby


Отговори