Хранителни добавки на Д-р Йоткер

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1677
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнение от milena75 » нед сеп 18, 2011 2:17 pm

Моят съвет е да пробваш с фиксовете, аз използвам този със сладко-кисел вкус, страх ме е, че другият ще е много лют. От миналата година друга туршия в къщи не се прави, а тази свършва за отрицателно време. На мен ми е толкова вкусна, че понякога ям само туршия с хляб. Направихме я през октомври в доста големи количества(поне десет трилитрови буркана) и през януари доядохме последната. Аз ще поизчакам малко със зимнината, защото сега зеленчуците са още доста скъпи, а и с тези фиксове става много бързо(след два дни туршията е готова). Ако я направиш пиши дали ти е харесала.
Успех!


Потребителски аватар
akva7
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнение от akva7 » пон сеп 19, 2011 5:34 pm

Бързо,лесно,вкусно !
А дали е здравословно?Като гледам колко мн.консерванти-направо си ме е страх.Напоследък все гледам храната да ни е домашно производство,та поне част от нея да е без химия.
Непрекъснато се говори за опазване на природата,а и от там на здравето,но нищо не се получава,само празни приказки.Я погледнете с какви лъскави продукти ни заливат отвсякъде,но дали са безопасни?
Ами така ще е,като позволихме всичко наше да се унищожи и даваме зелена линия на чуждото.После се чудим,защо сме болни и защо напоследък толкова много хора "гушкат букета".Жалко,но е факт !!!
Изображение

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1677
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнение от milena75 » ср сеп 21, 2011 11:43 am

akva7, може би си права за лъскавите продукти от рекламите, но понякога и в тях има хубави неща. Все пак времената се менят и в ежедневието ни навлиза по-новото, което в една или друа степен е направено с цел да ни улесни. Естествено, че рецептите на нашите баби са най-вкусни, но едва ли пържените в свинска мас мекици например са най-подходящи и здравословни за закуска днес. Или пък колко домакини в днешно време могат да си позволят(особено в градски условия) да готвят на огнище, на което беспорно ястията стават много хубави!.
На моята свекърва преди две години й откриха диабет и й наложиха доста строга диета. За нея беше много трудно да си представи как така няма да готви със свинска мас и да запържва яденетата, няма да яде бял хляб. Предполагам ще се съгласиш с мен, че голяма част от по-възрастните хора на село не се хранят много здравословно. Ще ми повярваш ли ако ти кажа, че свекър ми изяжда по шест яйца на едно ядене:shock: и това му е намалената доза( мъжът ми много му се кара за това). А нали уж от тях сме се учили на тези стари и изпитани рецепти. Все си мисля, че и те имат какво да научат от нас и съвремието ни.
Но да се върна на темата за туршиите, че много се разфилософствах.
Аз лично предпочитам тези фиксове, защото зеленчуците запазват естествения си вкус, без да преминават термична обработка и да губят от витамините си, не е необходимо да стерилизираш бурканите. Другият начин за консервиране, който преди и майка ми и баба ми използваха, беше да слагат аспирин, но на мен лично той много ми дразни стомаха и не го слагам. На последно място с тези фиксове става и много вкусно и поради тази причина в къщи сме решили, че вече само така ще правим туршиите. Но това разбира се е личен избор на всеки. Добре, че е този сайт, в него има толкова интересни рецепти за зимнина, че човек и да не е решил да затваря буркани, ще се навие да отвори фабрика за консерви:wink: .Ето, Бони сподели, че е правила сладко с фиксовете на д-р Йоткер. Ние не ядем много сладко, много рядко ако ни се прииска си купуваме по едно бурканче. Заинтригувах се и вчера направих два вида - от праскови и от сливи, станаха много вкусни и двата. Бони, благодаря ти за идеята. :)

Потребителски аватар
akva7
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнение от akva7 » ср сеп 21, 2011 7:20 pm

Милена,
Съгласна съм с теб за всичко,което изброи до тук.Нямам нищо против новостите на съвремието.Даже ми харесват,нали ми улесняват ежедневието.Мен ме притесняват само Е-тата в хранителните продукти,а и фиксовете са пълни с тях. Много съм объркана и не знам вече ,какво да купя,освен да не чета съдържанието.Още не се знае,как ще се отразят на здравето ни.
Ето например -антибиотиците са нож с 2 остриета.От 1 страна ти помагат,а от др. ти вредят.Четох,че организма ги разгражда до 20 г.,да ама човек не приема само 1 доза.Същото е и с въпросните Е-та.

Ако има някой от :chef: да е лекар,химик,микробиолог нека да се изкаже по темата.Ще ми бъде от полза.
Приятна вечер на всички
Изображение


pow
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 4
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 4:57 pm

Мнение от pow » съб сеп 24, 2011 4:34 am

Здравейте и от мен. От две години ползвам фиксовете на Йоткер, сладко-киселия и пикантния за направа на туршии. От пикантния туршиите не стават много люти, съвсем леко и приятно щипят езика. Всичко е както сте го описали по-горе, вкуса се запазва, зеленчуците са хрупкави и най-важното - не омекват, както се случи миналата година с мои познати, които направиха туршия в каче, по традиционния начин и от по-топлото време през октомври зелето, зелените домати и морковите им бяха омекнали. Аз освен моркови, камби и карфиол добавям чесън, бяла ряпа и обикновени чушки, отделно правя и със люти чушки и обикновено зеле, жена ми така я обича. Част от моята туршия преседя цяла зима в отворено каче, покрито с широка чиния и кърпа - беше хрупкава и вкусна до края. Тази година ще сложа и корнишони със сладко-киселия фикс, да видим как ще станат. Поздрави на всички.

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3898
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 171 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнение от Sirena » вт сеп 27, 2011 8:49 am

Здравейте, отново много полезни неща научих от вас. Реших да ползвам фиксовете, даже вече си купих. Задължително ще се отчета за резултата.
Благодаря за мненията и съветитеИзображение
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."


Отговори