Оригинални рецепти, запазени имена

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Оригинални рецепти, запазени имена

Мнение от Aliana » ср яну 07, 2009 11:27 am

Здравейте!


Едва сега прочетох тук, че е имало горещи дискусии във форума относно преписване на рецепти, "авторски" права и т.н.

Действително има рецепти, които (незнам дали със закон, трябва да проверя) но са със защитени имена и рецептури, с патент.
Една от тези рецепти е например Торта Захер (тук е публикувана с името Сахер). В тази торта няма право да бъде променена нито една съставка или нейното количество. Ако това се направи, тогава тортата трябва да се именува Тип Захер.
Има два патентирани варианта на тортата - едната е Оригинална торта Захер (на Хотел "Захер" във Виена) а другата е Демелс Захер Торте (на австрийският кралски двор), които се различават само с един пласт мармалад!!!

Същото е с Виенският шницел, който винаги е телешки, от теле-сукалче. Ако се използва друго месо, напр. свинско, няма право да се казва Виенски шницел, а шницел по Виенски.
Едно семейство от Дубай беше осъдило един реномиран ресторант в Хамбург по тази причина, след като си бяха поръчали Виенски шницел и им е било сервирано свинско месо.


Що се отнася до добавяне или махане на някоя съставка, това води също до проблеми.
Особено в италианската кухня добавянето на само една посправка или съставка, води до едно друга наименование на ястието.

Аз съм била свидетел, как една германка се беше развилняла, че нейните спагети альолио били без люта чушка. Да, но като кажеш альолио, е само чесън и зехтин. Тя винаги така ги била ядяла. Може, но това не е само альолио.

Затова аз се старая, независимо къде казвам рецепти, да обяснявам тези резлики. И много се радвам, когато и на мен ми биват казвани.
И с готовност се информирам за възможните варианти.

Има и още нещо. Съставките на много ястия, или сместа от подправки се пазят в тайна. Понякога това са само малки семейни ресторанти, където едно ястия е много успешно, понякога са големи концерни. В такива случаи, ако някой иска информация, например заради алергии, трябва да посочи в запитването си, към какво е алергичен, и има законно право да получи информация, дали неговият алерген присъства в ястието. Но няма право да му бъдат изброени всички съставки.


Лек ден на всички тук!

Поздрави!


Отговори