Здравейте отново!
Зарадвах се на отзивитте ви
Мисля, че Лили е права - не само торти биват украсявани изящно...спомням си един сладкиш, който Йоана беше украсила с теменужки! И сладките, които Лили споменава, ги помня. А сега наближава и Хелоуийн, после Николаос, после Коледа... поводи за дребни сладки с мотиви ще има достатъчно.
И Марина е права за шоколада. Честно казано, аз не се заемам с шоколад, точно защото изисква толкова координирани фактори. Не се сещам дали имаме съфорумник/съфорумничка, които да се занимават с леене на шоколад. Но мисля, че Невена и Павел не биха пропуснали такава украса
Затова наименованито на конкурса не би трябвало да се отнася до торти, а до самата декорация. Така поне започнах да си мисля аз.
За снимките за доказателство: аз работя само, когато съм сама. Често спирам и снимам различните работни стъпки, макар че това е много нервиращо и бавещо. Но преди време, когато нямах фотоапарат, взимах назаем от приятелка за да снимам готовата украса. И е ясно, че не бих могла да предоставя доказателствен материал Мисля, че все пак трябва да имаме достатъчно доверие, ако някой няма цяла серия снимки.
За качеството на снимките: Вярвам на Невена, че е труден подборът.
Мисля, че тук някъде имаше малко упътване за правене на добри снимки - на какво трябва да се объръща внимание и т.н. , или се лъжа?
Може да се направи тема по повода. Наистина е жалко, когато някой не успее да представи труда си по подобаващ начин и остане незабелязан.
Мисля, че такива снимки би трябвало да се коментират и да се посочва какви са недостатъците и как да се избегнат. Може и в ЛС.
Чао за сега!
Предлагам нова категория в конкурсите
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Ако се спрем само на торти, няма да е честно, тъй като, да - торти са най-често украсявани така, но има и само отделни фигурки, правят се сладкиши, мъфини, сладки...
И ще е добре да уточним материала може би? Защото как разделяме красиво украсени и специално красиво украсени?
И ще е добре да уточним материала може би? Защото как разделяме красиво украсени и специално красиво украсени?
Последна промяна от xevi на съб окт 22, 2011 6:25 am, променено общо 2 пъти.
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Един глас и от мен . Идеята е добра и ще е по-справедливо гласуването в конкурсите.
Като идея за заглавие подхвърлям "Тематични торти" или "Тематични декорации". И още една идея, която според мен ще е полезна. Нека всички торти и сладкиши, украсени по този начин, се съберат на едно място (като колекция).
Лично на мен така би ми било по-лесно да черпя идеи. Ще следя интерес развитието на нещата. Хубав ден.
Като идея за заглавие подхвърлям "Тематични торти" или "Тематични декорации". И още една идея, която според мен ще е полезна. Нека всички торти и сладкиши, украсени по този начин, се съберат на едно място (като колекция).
Лично на мен така би ми било по-лесно да черпя идеи. Ще следя интерес развитието на нещата. Хубав ден.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 67
- Регистриран на: вт апр 19, 2011 10:07 am
- :: 6 рецепти от mis_val
- :: 152 снимки от mis_val
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Замислих се за какво точно иде реч - и се сетих , че по принцип тортите или декорациите към мъфини и сладкиши се водят УНИКАТИ - т.е единични бройки, ръчно направени.
И Бутикови торти е хубаво, но се свързва със малки серии, изключително скъпи - със завишени цени на дрехи, часовници, бижута.
Идеята за тематични декорации може да влезе като тема .
Сетих се, че фигури се правят и от карамел .
Значи Конкурс за Уникати
- торти с моделираща маса - фондан, марципан, маршмелоу
- мъфини и сладки
- тематични декорации
- от други материали - шоколад, карамел.
Сетих се и за друго изискване - декорациите да са представени само върху един продукт. В къщи имам от години събирани украси от торти- гъбки, зайчета, цветенца, розички, лебедчета , листенца ,човечета . Колко му е да оближа крема и да ги цопна върху мъфини например. Вярно, че при приготвянето остават определени бройки, но определено една и съща голяма фигура да се представи на 3-4 сладкиша , е честно казано малко нехигиенично.
Надявам се да съм била полезна
И Бутикови торти е хубаво, но се свързва със малки серии, изключително скъпи - със завишени цени на дрехи, часовници, бижута.
Идеята за тематични декорации може да влезе като тема .
Сетих се, че фигури се правят и от карамел .
Значи Конкурс за Уникати
- торти с моделираща маса - фондан, марципан, маршмелоу
- мъфини и сладки
- тематични декорации
- от други материали - шоколад, карамел.
Сетих се и за друго изискване - декорациите да са представени само върху един продукт. В къщи имам от години събирани украси от торти- гъбки, зайчета, цветенца, розички, лебедчета , листенца ,човечета . Колко му е да оближа крема и да ги цопна върху мъфини например. Вярно, че при приготвянето остават определени бройки, но определено една и съща голяма фигура да се представи на 3-4 сладкиша , е честно казано малко нехигиенично.
Надявам се да съм била полезна
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз пък си мисля, че няма защо да се разделят декорациите по това дали са върху торти или върху кексове.
По-съществени са разликите в използвания материал (моделажна маса, шоколад) и различните видове декорации - те са си цели класове: моделиране на цветя, моделиране на сюжети, изработка на скулптури (фигури) и т.н.
Могат да се оценят следните критерии:
- съвършенство на техниката/изработката (колко добре е "изпипана" украсата, т.е. неща от рода на: има ли хлътнали места, идеален ли е кантът, оставяни ли са отпечатъци, има ли напукани фигури, прозира ли блатът отдолу, има ли трохи в моделажната маса и т.н.)
- хармония на цветовете (чисти/ ясни ли са цветовете, пасват ли един към друг, замазани ли са; ползвани ли са пасващи видове цветове - перлени, металик, гелообразни; как са съчетани различните техники за оцветяване - оцветяване на моделажната маса, спрей, рисуване/боядисване)
- фантазия и идеи (колко оригинален е сюжетът, колко е интересен, повтаря ли се с предходни проекти. Разширяване, продължение и усъвършенстване не дадена тема не е липса на фантазия )
- колко добре е следван сюжетът (например дали в една конкретна тема са се "промъкнали" "чужди" фигури - напр. водно конче при Пепеляшка, бутилка алкохол върху детска торта, пролетни цветя в зимен сюжет, листа от топола прикрепени към роза и т.н.)
По-съществени са разликите в използвания материал (моделажна маса, шоколад) и различните видове декорации - те са си цели класове: моделиране на цветя, моделиране на сюжети, изработка на скулптури (фигури) и т.н.
Могат да се оценят следните критерии:
- съвършенство на техниката/изработката (колко добре е "изпипана" украсата, т.е. неща от рода на: има ли хлътнали места, идеален ли е кантът, оставяни ли са отпечатъци, има ли напукани фигури, прозира ли блатът отдолу, има ли трохи в моделажната маса и т.н.)
- хармония на цветовете (чисти/ ясни ли са цветовете, пасват ли един към друг, замазани ли са; ползвани ли са пасващи видове цветове - перлени, металик, гелообразни; как са съчетани различните техники за оцветяване - оцветяване на моделажната маса, спрей, рисуване/боядисване)
- фантазия и идеи (колко оригинален е сюжетът, колко е интересен, повтаря ли се с предходни проекти. Разширяване, продължение и усъвършенстване не дадена тема не е липса на фантазия )
- колко добре е следван сюжетът (например дали в една конкретна тема са се "промъкнали" "чужди" фигури - напр. водно конче при Пепеляшка, бутилка алкохол върху детска торта, пролетни цветя в зимен сюжет, листа от топола прикрепени към роза и т.н.)
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Ехо? Какво става тук? Всички, които полагате толкова усилия и влагате време, средства и енергия в декорациите - хайде включете се с предложения! Накрая като се появят новите конкурси и не ни харесват категориите или нещо друго, няма какво да се сърдим на админите. Сега е моментът да кажете какво е важно за вас при оценяването И изобщо: на какво да се наблегне, как да се оформи и т.н. и т.н. До края на месеца не остана много време
- sladki64e
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1888
- Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
- :: 20 рецепти от sladki64e
- :: 582 снимки от sladki64e
Аз също като Рали мисля, че трябва да се оценя самата декорация без значение върху какъв продукт е представена (торта, мъфин, сладкиш). Подкрепям също така и предложените от Рали категории:
- моделиране на цветя;
- моделиране на сюжети;
- моделиране на фигури.
Като категоризирането да става и според използвания материал:
- моделажна маса - т.нар. фондан, пастите за цветя;
- шоколад - леенето на шоколадови фигурки, т.нар. пластичен шоколад (подобно да фондана е, но се приготвя от шоколад и глюкозен сироп, може да се използва както за покриване на торти, така и за направата на цветя и фигурки);
Вероятно има и други материали, които се използват за украси - допълвайте.
Чувала съм за рисуване на фигури и картини върху торти с "Royal Icing" - "Кралска глазура" (има такава рецепта в каталозите за рецепти в сайта). Най-често се използва за декорации върху бисквити. Може би ще е добре те да се отделят и включат също в конкурсите за декорации (както казва Рали покрай празници като Хелоуин и Коледа се изработват много такива дребни сладки с глазура.
Ако за администраторите не е трудно да създадат нов раздел за декорации и снимките на такива да се публикуват там, както предлага и Elti тези снимки да бъдат събрани на едно е добра идея. Или просто такива снимки да се публикуват към съответната рецепта на материала от който е изработена декорацията.
Критериите за оценяване, които предлага Рали са много добри и детайлни.
Може да се гласува като се дава брой точки за всеки един от изборените критерии (например от 0 до 10) и така да се определи най-добрата декорация, но ми се струва доста сложно, а и конкурсите са само за снимка, не са професионални. Пак зависи и от качеството на самата снимка.
Ако гласуващите просто следват тези критерии при избора си пак ще се получи.
- моделиране на цветя;
- моделиране на сюжети;
- моделиране на фигури.
Като категоризирането да става и според използвания материал:
- моделажна маса - т.нар. фондан, пастите за цветя;
- шоколад - леенето на шоколадови фигурки, т.нар. пластичен шоколад (подобно да фондана е, но се приготвя от шоколад и глюкозен сироп, може да се използва както за покриване на торти, така и за направата на цветя и фигурки);
Вероятно има и други материали, които се използват за украси - допълвайте.
Чувала съм за рисуване на фигури и картини върху торти с "Royal Icing" - "Кралска глазура" (има такава рецепта в каталозите за рецепти в сайта). Най-често се използва за декорации върху бисквити. Може би ще е добре те да се отделят и включат също в конкурсите за декорации (както казва Рали покрай празници като Хелоуин и Коледа се изработват много такива дребни сладки с глазура.
Ако за администраторите не е трудно да създадат нов раздел за декорации и снимките на такива да се публикуват там, както предлага и Elti тези снимки да бъдат събрани на едно е добра идея. Или просто такива снимки да се публикуват към съответната рецепта на материала от който е изработена декорацията.
Критериите за оценяване, които предлага Рали са много добри и детайлни.
Може да се гласува като се дава брой точки за всеки един от изборените критерии (например от 0 до 10) и така да се определи най-добрата декорация, но ми се струва доста сложно, а и конкурсите са само за снимка, не са професионални. Пак зависи и от качеството на самата снимка.
Ако гласуващите просто следват тези критерии при избора си пак ще се получи.
- sissil
- виртуоз с тиган
- Мнения: 62
- Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
- :: 5 рецепти от sissil
- :: 26 снимки от sissil
- Местоположение: Alb.( Valencia) España
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Насъбраха се мнения с добри идеи, това е хубаво. Броя на конкурсите зависи от броя на снимките, които могат да участват в тях. За всеки месец, не мисля, че можем да направим повече от 1 конкурс за такива специални, ръчно изработени украси. Ако има повече снимки, тогава ще използваме някое от разделенията предложени от Aliana, sladki64e и ma_rri_na.
За име на мен ми допада много Сладкарска работилница - обобщаващо е и не става дума само за торти. Все пак в конкурса ще се включат и украси на сладкиши, мъфини, сладки и т.н.
За това какви да са критериите - ще го сложим в описанието на конкурса, за да е ясно на всеки как да разглежда снимките.
Ако ви идват нови идеи - споделяйте. Ние ще изчакаме края на месеца и почваме да разглеждаме снимки и да мислим. Първият месец може да отнеме малко усилие да организираме, но такъв конкурс/и ще е много интересно. Много се радваме на идеята и се надяваме скоро да има достатъчно снимки да може всеки месец да правим по няколко конкурса
За име на мен ми допада много Сладкарска работилница - обобщаващо е и не става дума само за торти. Все пак в конкурса ще се включат и украси на сладкиши, мъфини, сладки и т.н.
За това какви да са критериите - ще го сложим в описанието на конкурса, за да е ясно на всеки как да разглежда снимките.
Ако ви идват нови идеи - споделяйте. Ние ще изчакаме края на месеца и почваме да разглеждаме снимки и да мислим. Първият месец може да отнеме малко усилие да организираме, но такъв конкурс/и ще е много интересно. Много се радваме на идеята и се надяваме скоро да има достатъчно снимки да може всеки месец да правим по няколко конкурса