Помощ - специална диета

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Помощ - специална диета

Мнение от xevi » пет дек 02, 2011 6:30 am

Получихме ето това запитване по email
Много ми приятно да ползвам рецептите Ви, и се надявам да успея за Никулден и Коледа, но сега имам друг проблем.Вчера изписах съпруга ми от Пирогов с всичките възможни недостатъчности /сърдечна, бъбречна и чернодробна/,а е и диабетик. Рових се къде ли не, за да намеря някакви примерни рецепти, да му направя нещо, което ако помага на едно да не вреди на друго и т.н. Ще съм Ви благодарна, ако някой се е сблъсквал с моя проблем да помогне.
За съжаление проблемът е доста специфичен и нямаме представа какво би било подходящо в този случай. Слагам въпросът тук и ако имате някакви идеи - пишете.


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пет дек 02, 2011 7:09 am

Като фен на здравословния начин на приготвяне на храната, а и у дома също си имам съкровище, на което пазя сърчицето като майка-закрилница , чета какво ли не :roll: Преди време попаднах на ето този човек, който се е постарал и предложил доста рецепти. Дано не прозвучи като реклама - със сигурност ще помогне на семейството, което има проблем: http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... 002.0.html

Иначе като цяло трябва да се спазва нисколипидна диета за всичките изброени заболявания. Да се вари, задушава и пече основно, без никакво пържене. Освен това има доста забранени храни заради бъбречното заболяване :(

Ето това също е интересно:
ПРИЕМ НА НАТРИЙ / готварска сол /:
Натрия се ограничава. Това се постига, като се премахва допълнителното осоляване на ястията. Забранява се консумацията на консервирани зеленчуци, колбаси, осолени, пушени и консервирани меса, бяло саламурено сирене, кашкавал, морски и океански риби, солена извара, кисело зеле, туршии, силно минерализирани алкални води, белтък от яйце.

Разрешени са храни бедни на натрий: прясно несолено сирене, растително масло, пиле и питомен заек, сладководна риба, яйчен жълтък, мляко безсолен хляб, макаронени изделия, козунак, варено жито, ориз, картофи, тиквички, краставици, лук, домати, зелен грах и фасул, плодови кремове, грис, нектари, кисели, чист пчелен мед, захар, моркови, салатки, всички видове плодове / предимно череши, праскови, круши, тиква, който са по-бедни на калий /.

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ:
1. Храни, които практически несъдържат белтъци: захар, пчелен мед, конфитюри, сладка, мармалади, краве масло, растителни мазнини.
2. Храни, който съдържат под 3% белтъци: моркови целина, лук, тиква, тиквички, краставици, пресни печурки, бяло зеле, карфиол, спанак, копър, бакла, зелен фасул, маслини, пъпеши, пиперки, зелен грах, картофи, ряпа, маруля, домати, кайсии, банани, череши, вишни, лимони, портокали, грейпфрути, мандарини, дюли, смокини, ягоди, малини, дини, ябълки, сливи, грозде, мушмоли.
3. Храни, който съдържат от 3% до 10% белтъци: ръжен и пшеничен хляб, качамак, просеник, прясно мляко, ориз, макаронени изделия.

ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ:
1. Храни, който съдържат от 5 до 10% белтъци: мозък, бъбреци, свински пържоли, шунка, гъска, миди, сухо мляко, яйчен белтък, сирена, орехи, бадеми, лешници.
2. Храни, който съдържат повече от 15% белтъци: лешник, зрял фасул, зрял грах, сухи гъби, говеждо, овче, телешко, агнешко, свинско месо, черен дроб, дивеч, риби, шоколад, какао, сладолед, кашкавал.

ОБЩИ УКАЗАНИЯ:
Необходимо е да се провеждат разтоварващи дни (на 7 дни веднъж)- плодово-оризови или само плодови (тиква, грозде, дини, ябълки, ягоди, водни круши). Основна диета е яйчено-картофено-плодовата. Допускат се всички кухненски начини за обработка на хранителните продукти. Препоръчва се преди печене месото да се изварява, за да се отстранят екстрактивните му вещества.

ПРЕПОРЪЧАНИ ПИТИЕТА:
Чай от липов цвят, от бяла бреза, от полски хвощ, от хвойна, билков диуретичен чай, отвара от магданоз, от девесил, от шипки, от коса от царевица, от дръжки от вишни, от мечо грозде, прясно приготвени зеленчукови и плодови сокове, отвара от жито, от царевица, айран, сладка боза, слабо минерилизирани алкални минерални води (Хисаря, Горна Баня). Позволява се до 1-2 бири дневно, или до 100 мл.вино. Допълнително по преценка на лекуващия лекар се добавя калциеви препарати около 1000 мг/дн., фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, витамин Д2, бионаболни препарати, витамин С, алумоксид (алурекс) - за ограничаването резорбцията на фосфатите - 3х4 таблетки преди хранене, натриев бикарбонат - 2 до 4 гр / дн.

http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=41&t=5515

Дано да съм полезна, но най-вече трябва да се спазват наставленията, дадени от лекуващите лекари. УСПЕХ :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » пет дек 02, 2011 12:11 pm

Проблемите , които се описват в писмото са много сериозни. Не може да се отговори от хора, неспециалисти в тази област - диетичното хранене . Тук можем само да споделим опит от тази или онази диета и начин на хранене, но за целта има хора, които са учили и специализирали точно за това.
Най- добре е да се направи консултация с лекар-диетолог. Тези лекари изготвят диети не само за отслабване, но и за проблеми с различни болести.
До колкото аз помня, преди в санаториумите имаше на щат поне двама лекари диетолози, които изготвяха менюто на болните.
Освен рецепти - трябва да се съобрази режима на хранене с възрастта, със състоянието на диабета - от кой тип е ? Мисля, че в случай на диабет от 1 тип са важни както грамажите на поеманите продукти, така и какво се яде, за да може да се компенсира приетия инсулин .
Проблема е много комплексен.
Хубава литература за диети има издателство Футура , а има и поръчка онлаин - Пример са :
-Диетично хранене. Основни принципи за лечение на 45 болести
Съставител В.Шуманов
- Как да се храним №8: При заболявания на отделителната система
Екатерина Величкова
- Как да се храним №7: При заболявания на черния дроб и жлъчката
- Как да се храним №4: При диабет тип 2
- Как да се храним №3: При диабет тип 1
- Как да се храним №2: При сърдечно-съдови заболявания
Евгени Стойнев
-Да избереш точната диета
Джудит К.Родригес

Не мисля, че при описаното състояние, може човек да се справи сам без консултация - но подобни книги , могат да дадат насока в общи линии, за това какви продукти да се ползват в рецептите и начина им на приготвяне.
Хубаво е първо да се направи консултация с лекар диетолог , който да определи точно какви храни, могат да се консумират, кой е препоръчителният им начин на приготвяне, и тогава да се тръгне за търсене на подходящи рецепти.

Потребителски аватар
cvetkQ
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 114
Регистриран на: пет окт 15, 2010 10:41 pm
:: 6 рецепти от cvetkQ
:: 2 снимки от cvetkQ

Мнение от cvetkQ » вт дек 06, 2011 8:11 pm

Аз правя коремни пресии и ям почти всичко!


Отговори