Снимки и неизпробвани лично рецепти

Мнения, препоръки, съвети - всичко свързано с функционалността, съдържанието и дизайна на сайта и форума
Заключена
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Снимки и неизпробвани лично рецепти

Мнение от Aliana » пет яну 16, 2009 11:29 am

Здравей, милички!


Преди да се е развихрила голяма дискусия (а може би за да се развихри, и после да се стигне до решение?), искам да ви попитам за мнението ви.

Ясно е че почти всеки влиза тук с някакво различно очакване и разбиране за това кое е коректно и кое не.


Някои очакват тук да бъдат публикувани рецепти, които са пробвани лично. Аз самата считам това за нелепо, едно удоволствията на кулинара е да сподели това, което е чул, прочел, видял, нова идея за приготвяне на старо ястие, нова комбинация, подправки, външен вид.
Мисля, че хора, които имат поне малко опит с готвенето, преценят на момента, дали една комбинация е традиционална, екзотична или иновативна.
Не мисля, че личният опит с една рецепта би трябвало да бъде критерий за споделянето и.
Често аз чета рецепти, за които знам, че ще се харесат на много хора, но в моето семейство никой няма да ги погледне.
Аз например не ям готвени картофи, моят съпруг и моят син не ядат свинско, сина ми мрази зелен фасул. Но мога да си представя, че свинско с картофи и зален фасул се харесва от други хора. Ако срещна такава рецепта, която изглежда интересна, бих я публикувала.
Но не бих я сготвила, за да я снимам и да я изхвърля.

Та така стигам до снимките.
Мисля, че е почти наложително, да се сложат снимки. Ако имаше функция за предаване на миризма, бих ползвала и нея. :)
Дали една снимка е лична, не е толкова важно за мен. Някои хора правят вкусни ястия, които не са красиви, други оформят чудесно, но не умеят да готвят добре.
Има една рецепта тук, която изглежда страхотно, и която беше хвалена много. Докато четях продуктите, ми идваше да се разрева, честно. Но представянето беше убедително и идеята много интересна. Така че привлече много хора.
Това е един малък пример, за значението на добрата снимка.
Аз гледам почти винаги да слагам снимки, за да се добие представа за ястието. Особено по-непознати ястия имат спешна нужда от добро представяне, или поне реалистично. Даже аз да не успея да го направя красиво, нека хората да знаят, как БИ ТРЯБВАЛО да изглежда. Или как е изглеждало, когато ме е съблазнило да го пробвам.

Факта, че тук се провежда конкурс за най-добра снимка, усложнява нещата. Мисля, че админите имат добър поглед за това, коя снимка е правена лично. Може би е направено с цел да бъдат мотивирани участниците изобщо да слагат снимки? Като цяло липсват снимки към повечето рецепти, което не е предимство за форума.

Може би е най-добре за в бъдеще да се посочва в кометара за снимката, от къде е взета? Аз съм се опитвала да пиша коментар, но там не функционира кирилицата, неизвестно защо. Един път успях да сложа две думи, букви и цифри, но не излезе нищо под снимката.

Pep4o
вчера е коментирала много от снимките, които са заимствани от друг форум. Мисля, че е права, особено когато похвалите за снимката са много. Мисля, че на никой няма да му падне рейтинга, като каже, че снимката не е негова. На мен поне не. Още повече, че за мен не играе роля дали съм добър фотограф в един кулинарен форум.

Може би темата е говорена вече много, незнам, аз не съм много стар участник, но след като продължава да бъде актуална, си позволявам да пиша по нея.

Ще бъде много мило от ваша страна, ако пишете два реда. При други теми съм стрещала достатъчно мълчание.


Приятен ден и сърдечни поздрави!


Ралица


Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » пет яну 16, 2009 12:18 pm

Хубава темичка!:)
Аз лично никога не съм публикувала снимка/към рецепта, а не албум/ която не е моя. Харесва ми да приготвям ястието и после, за да се похваля, го снимам. Все пак трябва да се вижда как е аранжирано, особенно за по-засуканите рецепти! Но сега вече ще знам как да постъпя ако ми хареса рецепта от интернет и има снимка към нея.

Рали, не съм пробвала да добавям коментар към снимка, може да опитам скоро. Дано да е отстранен проблема с кирилицата.

И аз съм на мнение, че тук се представят рецепти за наше удобство - когато имаш дадени продукти какво да приготвиш от тях или да се намери конкретна рецепта!

А за това авторско право...как може някой да е сигурен, че като приготви някакво ястие и на друг няма да му дойде такава идея?:?
За пример давам моята рецепта за Бързи чушки - майка ми я правеше откакто се помня! Сякаш друг никой няма да се сети да направи такова ястие!!! И да почнем да се разправяме на кого е авторското право! Смешно е...Получава се нещо като - кокошката или яйцето :D

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » пет яну 16, 2009 1:53 pm

Задравйте и от мен.
Съгласна съм и с Маги и с Рали!Всички се влизаме в различни готварски сайтове и срещаме рецепти които ги няма във ВЕСЕЛИЯ ГОТВАЧ.Аз не виждам нищо лошо да се публикуват и тук,но нека да се пише от кой сайт е и кой я е публикувал там.Нищо срамно няма нито пък лошо в това.Но ми идва и друго на ума сега.Този "някой"-също може да не е автор на рецептата.На снимката-може би.Но и снимката пак може да не е негова.Тогава какво става???Много от рецептите са от списания в които са пращани рецепти.Ние ги качваме тук.НО НЕ СА НАШИ!!!Можем ли да претендираме за авторство???
Много може да се говори на тази тема.Нека всеки да сподели каквото мисли!!


Заключена