Телешко и телешко

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Телешко и телешко

Мнение от Aliana » ср яну 21, 2009 12:17 pm

Здравейте! :)


Тъй като срещам трудности при някои описания на рецепти, ви моля за обяснение.

Как се казва новороденото на кравата до едногодишна възраст?


Когато се каже телешко, се разбира тъмното, червено месо, което има нужда от дълга топлинна обработка.

Месото от младите животни е светло, като свинското, много крехко, има съвсем различен вкус и му е достатъчна кратка топлинна обработка, като прочутият Виенски шницел.


Прясно месо от младото животно, истинското Телешко : http://www.ama-marketing.at/index.php?i ... =1&print=1


А тук това, на което се казва телешко, а което всъщност е говеждо: http://www.marions-kochbuch.de/zutat/rindfleisch.htm




Благодаря!



Ралица



* Поправката след като се уточнихме за телешко и говеждо според възрастта на животното. Моят въпрос трябваше значи да е " Как се казва телето, след като навърши година"?
Последна промяна от Aliana на ср яну 21, 2009 1:51 pm, променено общо 1 път.
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
lubopitka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 175
Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
:: 5 рецепти от lubopitka
:: 61 снимки от lubopitka

Мнение от lubopitka » ср яну 21, 2009 12:34 pm

Aliana написа:Здравейте! :)

Как се казва новороденото на кравата до едногодишна възраст?

Теле

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » ср яну 21, 2009 12:57 pm

:D Ами до колкото знам когато се заколи животното до 1-1.5 години е телешко.После когато започне да остарява-говеждо.
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср яну 21, 2009 1:17 pm

@Любопитка : :)


@Бейби : тогава това, на което му казваме Телешко варено например, е всъщност говеждо варено? :?




И изобщо, останалите рецепти, където пише Телешко, а се има пред вид тъмното месо, е всъщност говеждо? :?
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » ср яну 21, 2009 1:34 pm

Ами Рали,кой ти казва кога е заколено животното,та да знаеш какво е месото? :D Но всички му викаме телешко,като се доверяваме на продавача или доставчика.Има хора които може би го познават като го видят.Който се занимава с животни например.Аз лично не мога :D Пък и у нас много,много не се яде телешко :)
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср яну 21, 2009 2:01 pm

Бейби, разбрах!

Измама.


Телешкото месо, действително от младо животно, е светло. И струва от двойно до тройно повече от тъмночервеното месо, което е говеждо, от жовотни над една година. (Линковете горе)

Има ястия, които се правят само от говеждо, като например това, на което му се вика Телешко варено, и всякакви супи, чорби.

Месото от младото животно е съвсем крехко, направо е грехота да го хвърлиш за час - час и половина в тенджерата.

Също и Румпстек е от говеждо.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » ср яну 21, 2009 2:37 pm

:thumup: Точно така Рали!
Не ми се мисли какви меса купуваме,като слушам какво говорят.... :agr: Кой закарал умряло животно,кой болно....Аз лично избягвам да купувам телешко и свинско.Повече пилешко.Ама и там няма гаранция!!
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » ср яну 21, 2009 4:24 pm

Интересна темичка :wink:

Рали, а бифтека от телешко месо ли се прави? Знам, че англичаните го хапват множко. Лично аз не бих рискувала да го приготвя, поради ясна причина - не се знае колко е годишно месото :?

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср яну 21, 2009 7:56 pm

Маги, няма нищо лошо в това, месото да е говеждо. Даже и 2 и 3-годишни животни да са. Само че като е така, искам да го знам. Аз често купувам тъмно месо, за гулаш например.

Но когато искам да панирам шницел, с удовоствие плащам повече за месо от теле-сукалче.

Ако, както сега разбрах, плащам постоянно една цена и си мисля, че е телешко, много ще ме е яд.

Бифтек, Beefsteak, е шайба от филето, от Ростбифа или от задницата на говедото. Roastbeef е месото между ребрата и хълбока на животното. Също и ястия от смляно говеждо месо биват наричани Бифстек. Това, което аз съм яла, е било винаги тъмно месо. В което няма нищо лошо, само да не ми го продават за цената на сукалчето.

Както писах горе, светлото месо има съвсем друг вкус и кансистенция.

Каймата, която в БГ се нарича Телешка, тук се казва Rindergehacktes. Т.е. говеждо. Затова се бях объркала.
www.facebook.com/artandhobby

zuzkoto
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнение от zuzkoto » ср яну 21, 2009 8:40 pm

Рали, от година, може би и повече купувам телешко, което е със много светъл цвят. На етикета пише, че месото е от малко теле- сукалче. Наистина цветът му е коренно различен от телешкото/говеждо месо. По цвят прилича на агнешкото. Това телешко тук е с около лев по-евтино от другото. Наистина е много младо понеже увира за нула време.


Отговори