Сладки Ден и нощ

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Сладки Ден и нощ

Мнение от Aliana » пет апр 20, 2012 12:30 am

Здравейте!

Преди мнооого много години в Сл. Бряг се продаваха сладки, наречени Ден и нощ. Това бяха две слепени бисквити, като всяка бисквита беше наполовина бяла и наполовина шоколадова, но не потопена в шоколад, а просто тестото беше шоколадово. Слепени бяха с шоколад.
Преди седмица попаднах в една сладкарница тук, и просто онемях, вождайки точно тези сладки на щанда им!!! Веднаха си купих две шепи; може би щях да си купя два килограма, но при гордата цена от 3,60 евро за 100 г просто ми призля!
Сега търся рецептата, но няколкото намерени в нета неща просто не са това, което аз помня (ориентирам се по снимките).

Някой може ли да ми помогне?

Благодаря ви предварително!

:love:
Ралица
www.facebook.com/artandhobby


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет апр 20, 2012 4:16 pm

Рали,снимай купешките....ако не сте ги ,,излапали,, :D :D :D :D :D ....от какъв вид са,т,е маслени ли са :? ,ронливо-пясъчни или др вид :?
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет апр 20, 2012 5:52 pm

Веси, изчезнаха на момента... Аз и брат ми направо получихме нпсталгични пристъпи, докато жена му например, тя е от Търговище, каза, че за първи път вкусва подобни сладки. Много й харесаха и на нея, но мисълта ми е, че не й бяха познати. Тестото се рони, явно е маслено, но има нещо много специфично, което съвсем ги различва от масленките. Ще пратя някой да ги купи отново и да ги снимам. Тук в тази сладкарница бяха и потопени наполовина в шоколад и са ги кръстили Феодора - сигурно ползват шоколад Феодора, който е доста престижен тук, та да се приемат по-добре :)
Сега разрових малко из немските снимки, намерих едни, дето приличат, това са тези дето са наполовина бели, наполовина черни, но моите, които помня не са така напукани, ами са гладки.

Изображение
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » нед апр 22, 2012 2:56 am

Аз пък помня подобни, само че масленки. В квартала където живеех имаше кулинарен магазин - зареждаха от кулинарен цех на Балкантурист - Зл.пясъци. Освен стандартните готови и полуготови ястия , руска салата и салата снежанка , солените кубчета , отгоре с ким , се продаваха и сладки и торти - имаше ореховки и масленки - с бяло и черно, само че шприцовани на розички . А масленото руло, беше вътре и отстрани със счукани орехи и отгоре с гъбки от целувки. Имаше и едни сметанови пастички, с напоен бял и шоколадов блат , с настърган отгоре шоколад и в сметаната имаше озахарени портокалови корички . Ммммм... нещо невероятно вкусно. С една моя съученичка, след училище минавахме през този магазин - за сладки и пастички. Ядяхме ги направо по пътя. Не съм яла нещо подобно в последните 25 години . На няколко пъти да се старах да направя сметанови пастички, но вкуса никога не го нацелих.
Мисля, че трябва да потърсиш масленки. Не вярвам рецептите по които са приготвяли да се различават една от друга, защото имаше въведени някакви стандарти по отношение на ястията предлагани в Балкантурист.


Отговори