бутер тесто
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: съб мар 12, 2011 11:17 pm
бутер тесто
Добър ден.Никъде в рецептите с бутер тесто,не пише как се прави то. Помощ! Благодаря!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Не пише, защото се купува готово. Процедурата за правене на бутертесто е трудоемка и отнема дни! Скоро гледах предаване тук по немската телевизия, където един сладкар прави бутертесто на ръка, прави го 2 поредни дни, а после в едно студио опекоха кроасани с фабрично и с ръчно направено многолистно тесто, а от тестващите никой не разпозна разликата (дали това говори лошо за сладкаря, дали потребителя не разбира от хубава храна или фабриките са усъвършенствани - това е друга тема )
Като цяло е просто - разточваш, намазваш с масло, сгъваш на правоъгълник, пак разточваш, пак мажеш с масло и т.н. Между всяко разточване се оставя в хладилник. Процедурата се повтаря десетки пъти. Няма голяма философия, освен че маслото между слоевете предотвратява те да се слепят, а при печене се издува (разширява), като създава разстояние между тях. В крайна сметка бива поето от слоевете, като на негово място остава въздух, така се получават многото фини листи.
Като цяло е просто - разточваш, намазваш с масло, сгъваш на правоъгълник, пак разточваш, пак мажеш с масло и т.н. Между всяко разточване се оставя в хладилник. Процедурата се повтаря десетки пъти. Няма голяма философия, освен че маслото между слоевете предотвратява те да се слепят, а при печене се издува (разширява), като създава разстояние между тях. В крайна сметка бива поето от слоевете, като на негово място остава въздух, така се получават многото фини листи.
www.facebook.com/artandhobby
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Когато в рецептата пише "Бутер тесто" , означава, че не е правено ръчно, а е ползвано готово - дали замразено или не , каквото можете да намерите.
По принцип т.н Бутер тесто е многолистно тесто . Има много рецепти за многолистно тесто, като основния принцип за направата им е обяснила Ралица. Вече от какво ще се направи тестото е друг въпрос . Има многолистно тесто , което може да се замрази, има такова , което не може да се замрази и се консумира в рамките на няколко дни, като се съхранява в хладилник. Има със захар, с яйца , с мая - за кроасани .
Това многолистно тесто, което се купува в повечето случаи е без захар и яйца и мая . Съществуват рецепти за бързо многолистно тесто . Ако ти се прави многолистно тесто- което си е голяма играчка, / дотолкова , че например за 1000 листното тесто има специална формула за броя сгъвания , за да се получи , както и самото сгъване - препоръчва се например преди да се сгъне да се четка тестото от излишното брашно / ще напиша няколко рецепти - просто пиши за какво ти е нужно, или е пусната темата така - за лафче.
По принцип т.н Бутер тесто е многолистно тесто . Има много рецепти за многолистно тесто, като основния принцип за направата им е обяснила Ралица. Вече от какво ще се направи тестото е друг въпрос . Има многолистно тесто , което може да се замрази, има такова , което не може да се замрази и се консумира в рамките на няколко дни, като се съхранява в хладилник. Има със захар, с яйца , с мая - за кроасани .
Това многолистно тесто, което се купува в повечето случаи е без захар и яйца и мая . Съществуват рецепти за бързо многолистно тесто . Ако ти се прави многолистно тесто- което си е голяма играчка, / дотолкова , че например за 1000 листното тесто има специална формула за броя сгъвания , за да се получи , както и самото сгъване - препоръчва се например преди да се сгъне да се четка тестото от излишното брашно / ще напиша няколко рецепти - просто пиши за какво ти е нужно, или е пусната темата така - за лафче.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: съб мар 12, 2011 11:17 pm
Няколко дена не мога да се свържа с теб,услужлива приятелко. /не съм наясно с компютрите/
Не е "за лавче".Просто съм любител на саморъчно направени храни.По правило са най-вкусните,пък и голямо хвалене пада.
мъча се да направя мекици,ама като онези ,купените от преди20-30години.Рецепти-много,от сложни по-сложни-резултати,скромни. ..... .
Не е "за лавче".Просто съм любител на саморъчно направени храни.По правило са най-вкусните,пък и голямо хвалене пада.
мъча се да направя мекици,ама като онези ,купените от преди20-30години.Рецепти-много,от сложни по-сложни-резултати,скромни. ..... .
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
И според мен бутер тестото е едно от нещата, което е твърде сложно за правене в домашни условия, но пък достатъчно лесно да се приготви от машина евтино и с много добро качество.
Иначе, за мекици едва ли е бутер тесто, каквото ти трябва Ако искаш да ги докараш като купени моят съвет е да залагаш на лесните рецепти, с по-малко продукти, а не на твърде сложните.
Улични мекици
Чудните мекици на Петя
Вкусни мекици
... и още в колекцията с мекици Мекици
Иначе, за мекици едва ли е бутер тесто, каквото ти трябва Ако искаш да ги докараш като купени моят съвет е да залагаш на лесните рецепти, с по-малко продукти, а не на твърде сложните.
Улични мекици
Чудните мекици на Петя
Вкусни мекици
... и още в колекцията с мекици Мекици
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: съб мар 12, 2011 11:17 pm
Благодаря!Точно това правя.Но,не ми се получава.Рецептата трябва да е много проста,защото цената им беше 4 ст.
Сигурен съм,че има секрет.За жалост и той ще е много прост.
Сигурен съм,че има секрет.За жалост и той ще е много прост.
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Тесто за пица Tupperware - опитай с това тесто. Дори да нямаш такава купа, замеси го с ръце Тестото е подходящо за пици и мекици, съвсем обикновено е и стават чудесни мекици /за нашия вкус у дома/
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София
За да ти станат мекиците,като купешките,трябва да се пържат в мн.мазнина,просто да плуват и замесвам тестото от вечерта и слагам в хладилник.Ако искаш сложи в тестото и 1ч.л.ракия,за да не ти поема повече мазнина при пържене.Тук има мн.рецепти,изпробвай ги,за да видиш на коя ще се спреш за в бъдеще.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: съб мар 12, 2011 11:17 pm
Благодаря,Мakaweli!Твоята препоръка ми легна на сърцето и щ е я пробвам веднага,защото съм голям любител на ракийката.
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Ако моята рецепта ти е харесала и сложиш ракийка по съвета на akva7, значи правиш комбинация от двете рецепти Опитай и непременно сподели резултата
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.