За авторството, нашите рецепти, нашият труд!

Мнения, препоръки, съвети - всичко свързано с функционалността, съдържанието и дизайна на сайта и форума
Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1677
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Re: За авторството или нашите рецепти - нашият труд!

Мнение от milena75 » чет май 10, 2012 5:07 pm

Здравейте! Да се запиша и аз тук :wink: . Преди време бях писала за това как открих своя рецепта в Кулинарен уикенд, естествено под чуждо име :thumdown: , ядосах не заради друго, а защото някой на чужд гръб се опитва да печели слава, сякаш кой знае какво ще стане ако си види името в списанието. Лошото е, че публикувайки рецептата, крадецът си запазва авторските права върху нея и ако истинският автор иска да я изпрати, ще трябва да си я "открадне" с всички произтичащи от това последствия :read: !
Разбира се не оставих случая така, обаждах се в редакцията и ми отговориха, че не можели да проверяват авторството на всяка рецепта. Съгласна съм, така е, но аз им показах от къде е и кой я е откраднал, в коментарите към рецептата този някой е задавал въпрос относно приготвянето й, какво по-голямо доказателство за това, че очевидно не той я е приготвял за първи път. Можеха поне да си направят труда да проверят как стоят нещата и най-малкото да получа едно извинение за недоразумението, не е необходимо да казвам, че такова нямаше.
Пиша това обаче заради нещо друго. Най-обидното в случая беше, че "крадлата" беше една от нас! Установих го с помощта на Валя (mis_val), за което много й благодаря :hug: , тя ми насочи вниманието към нейния профил и блог, в който открих доста рецепти от сайта, които въпросната дама си е присвоила. Писах й на лични като очаквах да ми даде някакво обяснение или да се оправдае с това, че е пратила рецептата като е посочила източника, но от списанието не са го публикували - уви, отговори ми, че не можела да се занимава с това да ми отговаря :clap: . Така си е, има си момичето по-важна работа да се озърта за нови идеи, които да представя като свои. Жалко за нея!!!
От цялата тази ситуация излезе и нещо хубаво - покрай писмата, които си разменяхме с Валя и обменяхме мнения за наглостта на някои хора, с нея се сприятелихме, така че всяко зло е за добро!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » чет май 10, 2012 5:34 pm

:eek: леле, колко жалко! :thumdown:

И коя е тази дама, дето няма време да се извини? :agr: :agr: :agr:

Към админите: има ли предвидени санкции за подобни случаи в сайта? Интересно ми е просто. Публично порицание би било на място, задето не само някой е крал, ами и има наглостта да се прави на недосегаем. :thumdown: :thumdown: :thumdown: :thumdown: :thumdown: :thumdown:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » чет май 10, 2012 9:38 pm

Много наглост има, и не можем да се преборим с това за съжаление. Надявам се че поне с даването на гласност на проблема, да намалеят злоупотребите с нашето творчество! :read:

И на мен ми се иска да разбера коя е наглата дама Рали :thumdown:

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1677
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнение от milena75 » чет май 10, 2012 11:05 pm

Няма смисъл, Маги! Защо да се занимаваме са дребни душици?!


Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » пет май 11, 2012 12:26 am

Направо не мога да повярвам, че сте успяли с това "разследване" . И аз настоявам да се оповести .
На Milena75 поне са и отговорили. Аз пратих e-mail на едно списание, но единственото което получих, бе автоматичното съобщение, че писмото ми е прочетено. Рецептата беше със сменено заглавие, но продуктите и приготвянето бяха преписани дума по дума, заедно с граматическите ми грешки :ooppss: . Славата вървеше с награда. След такива неща, едиственото което ти остава е горчивия вкус в устата. Не толкова за преписването, колкото след като някой е пратил дадена рецепта, може поне да си направи труда, да обясни със свои думи направата. С противен случай излиза, че даже не я е правил. :thumdown: Това означава, че е пратил нещо, но не е знаел какъв вкус се получава. Обидно е за истинския автор. Старал се е , снимал я е, обяснил , споделил я е .Наградата му е, че рецептата се е харесала и правена от друг. В този случай, рецептата му е просто използвана за користни цели. До тук, че нещо в устата ми почва да ми горчи....

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пет май 11, 2012 5:10 am

Въпросът за авторството на рецепти периодично излиза на дневен ред и нашия сайт е бил и от двете страни на проблема. Важно е да се разграничат личните публикации в блогове, форуми и фейсбук - направени от отделни хора, без никаква комерсиална цел и списания и вестничета, които се продават. Първите, колкото и да е могат да бъдат оправдани с незнание, вторите - не.


Голям проблем е, че хората не са научени и не осъзнават какво правят когато копират разни неща от Интернет. За тях то е там безплатно и могат да го използват както си поискат. Иска ми се да ви кажа да не ги съдите твърде строго за това, защото много често наистина е незнание. Преди много години, когато налагахме използването на източници във Веселият готвач, се е налагало да обясняваме много пъти защо е необходимо това, дори на потребители, които и до днес са с нас. Не е лесно, трябва да се повтаря многократно, някои хора се обиждат, но повечето разбират когато се обясни просто, ясно и без излишни емоции. Когато намерите своя рецепта - пишете на потребителя, който я е публикувал, но не започвайте с "Защо ми открадна рецептата и се кичиш с моята слава?", все пак повечето рецепти са просто рецепти, не носят твърде много слава :), а кажете "Добре, харесал си я, сега уважи моя труд, че съм я измислила/превела/приготвила и напиши откъде си я взел". Моето мнение е, че единствения начин да променим нещата е да променим мисленето на отделния човек. Колкото повече хора осъзнават, че чуждия труд е важен, толкова повече няма да бъде толерирана злоупотребата с авторските права.


По-горе казаното е за личните "кражби". Списания и вестничета вече са друга работа. На тях трябва да им е ясно какво са авторски права и как се спазват. Рецептите не са нещо, върху което има такива - дори 1:1 да е с вашата рецепта, не може да се твърди, че никой не може да достигне до нея сам или да се докаже, че е измислена от вас. Права може да има върху самият текст (затова и някои списания го променят) - защото това е ваше творчество и снимките също са ваши. Можете да изберете да ги съдите, но какъв ще е резултата и дали ще си заслужава многото усилия... не се наемам да предвидя.


За печелившите от конкурси - много неприятно. Когато видите такива, пишете на вестника, кажете и на други хора, ако смятат за неправилно да пишат - важно е да се покаже на редакцията, че дори да им е трудно да проверяват, трябва да се постараят повече и че когато организират конкурс, те са тези, които носят отговорността той да е максимално справедлив. Google има възможност да търси по цяла фраза, а също и по снимка, много често откриването на оригинала не е толкова трудно. "Спечелилият" конкурса може и да не осъзнава грешката си - тогава както казах е важно да образоваме, а ако я осъзнава - за съжаление некоректността е във възпитанието им и не е нещо, което да променим :(


Това, което ние можем да направим е да следим правилата да се спазват във Веселият Готвач и да сме коректни тук. Рецептите и снимките проверяваме доколкото можем, на сигнали отговаряме веднага - снимки изтриваме, на рецепти добавяме източници, изтриваме или скриваме докато не бъдат редактирани. Не сме съдници обаче, и по никакъв начин няма да присъдим "публично порицание" или друго публично наказание. Също така няма да позволим Веселият Готвач да бъде използван за арена на публично линчуване на който и да е потребител - от сега ви предупреждавам, придържайте се в рамките на добрия тон за дискусията.


През годините съм виждала части от сайта, рецепти и снимки, идеи за оформление, идеи за подреждане и какво ли още не на много други места. Всеки път ми е неприятно и или се ядосвам, или пък натъжавам, но когато публикуваш нещо в Интернет трябва да е ясно, че някой друг може да го хареса и вземе. И всеки път се връщам към зеленият ни сайт и знам, защо съм го направила и защо продължавам - малкото ни голямо общество във форума и сайта, всички останали посетители, които просто преминават и си взимат рецепта за вечерята, за десерта, за празничното меню, рецептите, снимките, емоциите, които споделяме - това е моята причина. Няма да позволя на някой друг да ми го отнеме, само защото той/тя/те не ме зачитат. Това не значи да се примирявам, но знаейки защо го правя ми носи вътрешен мир.
Това специално на magi71 исках да кажа - не се отказвай от нещо, което обичаш и ти е приятно. Не и защото си разочарована от нечия некоректност. Просто не си заслужава.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » пет май 11, 2012 7:17 am

Неви много добре е обобщила нещата, аз искам само да допълня с малко практически съвети.

Някой е използвал ваша снимка и/или рецепта? Според мен най-правилният подход е следния:

1) Свържете се с човека и обяснете с какъв е проблема - че е използван ваш труд без да е поискано разрешение. Покажете доказателства за авторството ви - връзки, където е видимо, че трудът ви е бил публикуван от вас преди да се появи на друго място. Предложете решение, което ще ви задоволи (поясняване на източника, изтриване на публикацията). Ако се придържате към нормален тон (без обиди, заплахи и т.н.) е по-вероятно да имате успех. Ако не получите отговор или той не е задоволителен, можете да обясните, че действията освен неетични са и незаконни и ще продължавате да си търсите правата. Също може да преминете директно и към точка 2:
2) Свържете се със някой, който има повече отговорност в медията (вестник, сайт, друго) - собственик, администратор, отдел "Оплаквания" или какъвто е еквивалента. Обяснете проблема, може да приложите и комуникация от точка 1. Сериозните организации приемат тези неща сериозно, много е вероятно да вземат решение дори преди да се свържат с потребителя.
3) Ако нищо до тук не помага остава да се свържете с адвокат, който по-добре от мен ще може да ви обясни как по законов път да си търсите правата.


Още нещо - не забравяйте, че не сте сами - тук има много хора, които ще ви съчувстват. Ако някой не отговаря на любезните и основателни оплаквания - споделете го - тук, с приятели, на фейсбук... Ако оплакване от 1 човек няма ефект, може пък от 3 или 5 или 10 да има по-голям? Преди време имахме проблеми с потребител, който не посочваше източник - освен автора на рецептата за кратко време с нас се свързаха и още 3-4 редовни посетители на въпросния сайт да изкажат недоволство. Както Неви е писала - проблемът е, че хората не оценяват труда на другите, може пък част от решението да е повече хора да застават зад ощетените, повече хора да казват "Това не е правилно".

И за финал - фокусирайте се повече на позитивните емоции в кухнята :) Никой не може да ви открадне удоволствието, което сте изпитали след като сте извадили от фурната една страхотна питка, гордостта от една невероятна торта, топлината от усмивката на близките още след първата хапка... Мислете повече за тези моменти, споделяйте ги с приятелите си :hungry:
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет май 11, 2012 6:21 pm

xevi написа:Не сме съдници обаче, и по никакъв начин няма да присъдим "публично порицание" или друго публично наказание. Също така няма да позволим Веселият Готвач да бъде използван за арена на публично линчуване на който и да е потребител - от сега ви предупреждавам, придържайте се в рамките на добрия тон за дискусията.
:eeek: искрено се надявам да съм разбрала погрешно

Никой не е искал да линчува когото и да било. Нито тонът на написаното от мен, нито подборът на думите ми дава повод да бъде предположено такова нещо. Само аз, Маги и Марина сме реагирали на поста на Милена. Само аз съм споменала публичното порицание. Затова приемам, че предупреждението е отправено към мен. Мисля, че е по-уместно да бъдат предупредени тези, които крадат труда на хората, от колкото тези, които се възмущават от този факт, дори и във възмущението си да станат по-емоционални, макар, че аз не съм вложила никаква емоционалност и нищо в поста ми не дава повод да се мисли, че ще забравя добрия тон.
Публично порицание съм писала, а не линч, саморазправа, унижение или подобни неща. Мисля, че е важно точно админите да заемат ясна позиция, че не толерират плагиатство. Публичното порицание се състои точно в това - публично да порицаеш дадено действие. Да кажеш, че си против, че го считаш за недобро.
Аз от снощи знам за коя съфорумничка става въпрос. Е да съм тръгнала да я линчувам? Или да разгласявам из лични съобщения името й? Но пък казвам без да увъртам, че постъпката й е некоректна.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пет май 11, 2012 6:50 pm

Не, Рали, не беше насочено към теб конкретно. Темата е емоционална, но и важна, в момента я обсъждаме съвсем цивилизовано и бих искала да остане така.

Колкото за нашата позиция по въпроса - мисля, че достатъчно ясно сме я заявили много отдавна, заложена е в правилата на сайта и не се е променяла.

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1677
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнение от milena75 » пет май 11, 2012 11:46 pm

Мисля, че цялата тази дискусия беше полезна с едно нещо - споделихме с останалите и дадохме гласност на проблема. От тук нататък на съвестта на всеки от нас остава да реши как да постъпва. Радвам се, че толкова са много тези, които осъждат подобни действия, това никак не е малко - моралното удовлетворение и чувството, че не си сам, дават надежда, че подобни прояви с времето ще изчезнат :thumup: .
Предлагам да сложим край на коментарите.


Отговори