Съхраняване на тесто за катми.

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
mikeiliev
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 5
Регистриран на: нед мар 08, 2009 9:57 am
:: 1 рецепти от mikeiliev

Съхраняване на тесто за катми.

Мнение от mikeiliev » нед май 27, 2012 9:48 am

Някой знае ли дали мога да съхраня готово тесто за катми в хладилник и колко време може да издържи?


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт май 29, 2012 12:31 pm

Аз съм оставяла за около 24 часа - от едната сутрин до другата. Тестото се утаява, като отгоре се отделя кавеникава бистра течност. Това не е проблем. Преди отново да се ползва се разбърква добре и готово. На мен дори ми се стори, че на другия ден палачинките бяха по-вкусни :)
Става дума за тесто с бакпулвер (или сода), а не за тесто с мая. Понеже не съм сигурна на кое се казва катми - у нас катми се наричаха тези на сач, а тези в тигана - палачинки. Но ако имаш пред вид катми с мая - е тогава не знам :?
Надявам се да съм ти била полезна :roll:
www.facebook.com/artandhobby

mikeiliev
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 5
Регистриран на: нед мар 08, 2009 9:57 am
:: 1 рецепти от mikeiliev

Мнение от mikeiliev » вт май 29, 2012 3:18 pm

Имах намерение да направя тесто за катми с мая, а не ми се прави много малко количество, а и видях на едно място, където правеха как извадиха от хладилника една голяма бутилка и изляха от нея върху сача.
Благодаря ти за отговора!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт май 29, 2012 4:31 pm

Тук се продава суха смес за палачинки в бутилки. Долива й се вода (а може и мляко да беше, не съм сигурна), шишето се затваря, разклаща се и готово. Налива се директно в тигана. Аз лично никога не съм купувала, но съм сигурна, че също са с баквулвер. Защото маята й трябва време за втасване, а започне ли процеса, то той не спира и в хладилник, единствено във фризер.
Все пак успех в правенето :)

Изображение
www.facebook.com/artandhobby


mikeiliev
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 5
Регистриран на: нед мар 08, 2009 9:57 am
:: 1 рецепти от mikeiliev

Мнение от mikeiliev » вт май 29, 2012 5:21 pm

Благодаря за информацията!
Между другото бях купил преди време една кутия суха смес българско производство, но съдържанието се разтваря в определено количество вода и станаха много. От тогава търся пак да си купя, но не намирам, а и забравих в кой магазин го купих.
Автентичните катми са с мая, а палачинките се правят с яйца.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср май 30, 2012 12:28 pm

Е, сега окончателно ми обърка понятията....... :D :D :D аз съм правила "катми" с яйца или може би "палачинки" с мая? Както и да :) Успех !
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср май 30, 2012 8:36 pm

Рали, защо се учудваш - аз най-често правя катми по тази рецепта Бързи катми, а в нея има и яйца, и мая :roll:
За палачинките всички знаем, че са с яйца :wink:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори