Как се прави хляба без брашно
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 1
- Регистриран на: вт мар 04, 2008 9:33 am
Как се прави хляба без брашно
знам че се прави като се оставят зърна да покълнат, но не знам точната технология... някой може ли да ми я каже...
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
Здравейте! Пиша ви във връзка с рецепта за хляб без брашно.
Наистина това са реклами, но аз попаднах на рецепта за "Жив " хляб от Пол Брег. Много ми допадна и реших да я споделя с вас.
0,5 л вода
1 супена лъжица мед или 100 г нерафинирана захар или чиста глюкоза
1 кубче мая или 1 чаена лъжица суха мая
1,2 кг неотбелено и несято пшенично брашно
250 г неолющени пшенични зърна
Разтваря се меда в 0,5 л вода. Маята се разтваря в малко вода. Прибавят се брашното, пшеничните зърна и добре се омесва.
Правят се 2 малки хлебчета или 1 голям.
Слагат се във фурна при 100 ° С, отваряйки леко вратата. Оставя се така да бухне двойно.
След това вратичката леко се затваря и се пече при 350° С около 50 минути.
Изважда се от тавата и се намазва с масло, за да стане мека коричката.
Непресятото пшенично брашно може да се замени с ожесено, ечемично или ръжено-може и да се смесят - ситно смляно.
Могат да се добавят орехи, фупми, стафиди, сушени сини сливи или смокини- смлени, за получаване на различни варианти.
Този хляб е много богат на витамини В , С и калций.
Наистина това са реклами, но аз попаднах на рецепта за "Жив " хляб от Пол Брег. Много ми допадна и реших да я споделя с вас.
0,5 л вода
1 супена лъжица мед или 100 г нерафинирана захар или чиста глюкоза
1 кубче мая или 1 чаена лъжица суха мая
1,2 кг неотбелено и несято пшенично брашно
250 г неолющени пшенични зърна
Разтваря се меда в 0,5 л вода. Маята се разтваря в малко вода. Прибавят се брашното, пшеничните зърна и добре се омесва.
Правят се 2 малки хлебчета или 1 голям.
Слагат се във фурна при 100 ° С, отваряйки леко вратата. Оставя се така да бухне двойно.
След това вратичката леко се затваря и се пече при 350° С около 50 минути.
Изважда се от тавата и се намазва с масло, за да стане мека коричката.
Непресятото пшенично брашно може да се замени с ожесено, ечемично или ръжено-може и да се смесят - ситно смляно.
Могат да се добавят орехи, фупми, стафиди, сушени сини сливи или смокини- смлени, за получаване на различни варианти.
Този хляб е много богат на витамини В , С и калций.