"Яж пъстро!"

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

"Яж пъстро!"

Мнение от Aliana » пон фев 02, 2009 12:59 pm

:) :) :)


“Яж пъстро!” се казва новата линия продукти на една известна и утвърдена фирма, производител на инстантни храни.

С тази нова продукция фирмата отговаря на препоръките на лекари, специалисти по храненето, диетолози и психолози. И улучва точно изискванията на информираният съвременен хранещ се.

Колкото по-шарена е храната, толкова повече разнообразни витамини и минерали приема хранещият се. И доставя на организма си всичко, от което той се нуждае.

Може би е гениален ход на природата, че растенията са “оборудвани” с ярки, наситени и невероятно богати цветове и аромати, за да могат да разпространяват семената си. Факт е: пъстрите зеленчуци и плодове съдържат много ценни вещества като витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Освен това ярките цветове са признак на свежест и вкус, защото само зрели плодове и зеленчуци блестят в наситени цветове. Още при вида им се събужда апетит. А и една пъстра чиния просто създава добро настроение.

Естествените оцветители в зеленчуците и плодовете принадлежат към така наречените секундарни растителни вещества, които упражняват положително влияние върху здравето. Много от тях са естествени и силни антиоксиданти, които предпазват клетките на организма от разрушителното действие на свободните радикали.
Жълто-червеният каротин например пази клетките от вредни ултравиолетови лъчи, като по този начин предотвратява ракови заболявания на кожата. (Един, не толкова важен за здравето, но за самочувствието, ефект е и предпазването от преждевременно сбръчкване на кожата.)
Към групата на фловоноидите принадлежат жълтите вещества в лука и ябълките, но и червено-виолетовите в тъмното грозде и сливите.

Без значение е, какво ще се сложи в чинията: червено като пипер, череши, ягоди, чили или домати, зелено като грах, фасул, броколи или спанак, жълто като царевица, кайсии, банани или тиква. Но колкото по-пъстра е трапезата, толкова по-пълноценно е храненето.

Психологическият аспект също не е за пренебрегване.
Деца и възрастни, посягащи с нежелание към плодове или зеленчуци, показват по-голяма готовност при вида на шарени ястия.
И колкото по-естетична е храната, с толкова по-голямо желание се сяда на трапезата и с толкова по-голямо задоволство се става от нея.
www.facebook.com/artandhobby


Отговори