Новогодишните късмети и парата от питката

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Senjak
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 14
Регистриран на: ср яну 25, 2012 2:27 pm
:: 8 рецепти от Senjak
:: 133 снимки от Senjak

Новогодишните късмети и парата от питката

Мнение от Senjak » вт яну 01, 2013 2:19 pm

Момичета и момчета,споделете кой какво прави с късметите от питката и баницата по Нова година и Бъдни вечер. Никога не съм знаела пък и не съм се интересувала,но когато свършат празниците се чудя къде да сложа изтеглените късмети и паричката. :) :candle:


rangelova
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 9
Регистриран на: чет сеп 03, 2009 2:48 pm

Мнение от rangelova » вт яну 01, 2013 2:28 pm

И мен ме интересува какво се прави с тях.От една страна не смея да ги изхвърля,от друга и аз се чудя какво да ги правя.Една година си бях сложила късметчето в портфейла и така го носих цялата година,сложих и на мъжа ми в неговия.После не съм го правила.Така,че и на мен ми се ще да разбера останалите какво правят.Честита Нова Година на всички!!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт яну 01, 2013 2:42 pm

Аз лично ги изхвърлям, освен парата. Парата отива там, където й е мястото - в портмонето. А после съвсем нормално си влиза в обръщение, това им е предназначението на парите, да са в обръщаемост :)
Много внимавам да не се залутвам в суеверия - суеверията само утежняват живота, създават притеснения, ограничават свободата на мислене и действие, и за капак на всичко - нямат нищо общо с истинската вяра :)
Ако човек вярва, че Бог е единствения, който има власт над съдбата, който е създал и управлява живота, който познава човека и го обича, то тогава човек никога няма да се заблуди да вярва, че правенето или забравянето на някакви си нещица,може да му навлече проблеми или да му донесе късмет :)
Във всяка религия ясно са споменати добрите и лошите качества, и те са тези, които определят, какъв е човека. Човекът има Разум да различава между добро и лошо, и има Свободната Воля да избира между двете. Това определя съдбата. За добрите хора е отреден кът в (и след) живота и за лошите също :) А не за тези, които са сложили лъжиците обърнати нагоре или надолу, които са закачили подкова, чесън или картинка над вратата, които хранят гномите, духовете, носят синьо око или ръката на Фатима, или пък ходят да посрещат изгрева... :roll:
За нас това с късметите е забавно занимание, а не вярваме, че повлиява съдбата ни :) Бог е този, който гледа в сърцата ни и Бог е справедлив, той никога не наказва доброто и не награждава злото :)
Това си е моето мнение, естествено! :) :) :)
Всеки е свободен да процедира, както намери за добре :)

За много години и за много баници с късмети :) Живи и здрави!

:heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » вт яну 01, 2013 2:50 pm

:clap: Браво, Рали - точно така момичето ми,абсолютно подкрепям мнението ти,такова мислене по въпроса за късметите и парата от питката имам и аз. :thumbsup: Щастлива Нова година,момичета. :zwyncheta: :eleni: :elha: :eleni: :zwyncheta: :podaryk: :podaryk:


Потребителски аватар
Senjak
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 14
Регистриран на: ср яну 25, 2012 2:27 pm
:: 8 рецепти от Senjak
:: 133 снимки от Senjak

Мнение от Senjak » вт яну 01, 2013 3:53 pm

Рали,ти ме порази с мисленето си.Години наред се боря със суеверия от различно естество,но ти сега направо ме разби.Мисля ,че ще се съглася с теб за всичко.Звучиш толкова убедително.Ако всички мислим по този начин,светът ще е много по-добър.Не че толкова се притеснявам за късметите и паричките защото ако беше така ,нямаше непрекъснато да ги откривам по шкафовете,така както съм ги прибрала,незнаейки какво да ги правя.Но тази година се замислих,че повече не трябва да ги прибирам "някъде " в къщи.Бях чувала за паричките,че се оставят в църквата,но никога не съм го правила.Просто ми е интересно кой какво прави с тези късмети.Хубав ден!!! :candle:

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1312
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » вт яну 01, 2013 4:16 pm

Момичета,бъдете здрави,весели,щастливи,през цялата година! Нямам идея,какво се прави с паричката от питката. Аз лично отивам в църквата и с тази паричка купувам свещички,за здраве на цялото ми семейство! :)

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт яну 01, 2013 6:54 pm

За мен късметите в Новогодишната баница са си наричания за здраве, плодородие и берекет. Писменият им израз на хартия или под формата на дрянови клонки са само обвивката на тези наричания. Така че пазенето им по шкафове или портмонета са излишни. За паричката - всеки е свободен да си избере дали с тях да купи и запали свещички за здраве, дали да пусне тото или да си купи лотариен билет или да си ги носи в портмонето до следващата Коледна питка или Новогодишна баница :wink: По-важно е символичното значение на тези наричания и най-вече да не се хващаме за тях като за спасителна сламка. Защото каквито и късмети да ни се падат, ако ние сами не работим за своето израстване и просперитет, няма кой да ни помогне. Правилни са поговорките - "Бог дава, но в кошара не вкарва" и "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ" :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
lucky6
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 7 рецепти от lucky6
:: 13 снимки от lucky6

Мнение от lucky6 » чет яну 03, 2013 9:17 pm

Здравейте!

Малко късно се включвам, но аз знам, че за да ти се сбъдне изтегления от баницата късмет още същата нощ трябва да го сложиш под възглавницата си и да спиш на него. Аз слагам и парата там. На сутринта обирам бележките и ги хвърлям, а парата слагам в портомонето при останалите и харча. Може и да е суеверие, но е интересен отговор на въпроса какво да правя с късметите, освен да ги изхръля...


Отговори