Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнение от BRIDA » ср мар 13, 2013 7:43 pm

Ехааааааа.....Бони за кората не знаех :ooppss: ....но вече и тях ще запазвам.....рецептата за маринования джинджифил ме грабна.....не съм купувала до сега оризов оцет,но ще го издиря :eek: :eek: :eek: и приготвя рецептата :clap: :clap: :clap: :clap:
ще постна инфо за копривата.....със свекито си набрахме днес докато разхождахме малкия из ,,гората,,Ако някой знае как да я съхраня във фризера без да почернява да пише :love: :love: :love:
За ползите от запарката от коприва
Копривата може и да причинява неприятни усещания, ако я докоснете с голи ръце, но ако я консумирате в супи или под формата на чай, ще извлечете много ползи за здравето си.
В това растение има голямо количество калций, магнезий, желязо, калий и витамини А и C. Това, че е богата на желязо, я прави подходяща за лечение на анемия и умора. Редовното пиене на чай от коприва облекчава болката в ставите и мускулите.
Растението се използва и за проблеми с храносмилането и при подут стомах, сенна хрема и хемороиди. Билката под формата на капсули се предписва на жени с гъбична инфекция (кандида)
Пиенето на чай от коприва изчиства тялото от токсини и намалява апетита, което го прави идеално средство за отслабване. Това не е единствената полза за външния вид от тази билка. Консумацията на чай от коприва и външното прилагане на отвара от растението върху кожата на главата, придава блясък и плътност на косата. Детоксикиращият ефект на копривата спомага и за по-хубав тен на кожата на лицето и третиране на кожни заболявания като псориазис и екзема.
По отношение на отслабващия ефект на копривата съществуват съмнения, че той се дължи на загуба на вода, а не толкова на изгаряне на мазнини, заради диуретичните свойства на растението. Ако сте бременна или кърмите, говорете с доктор преди да започнете консумация на чай от коприва, защото не е препоръчителен в такива ситуации.

Отварата от коприва е полезна за кожата на лицето - подобрява цвета на кожата , премахва пъпки и подобрява състоянието на мазната и проблемна кожа .Сто грама коприва се варят 5 мин. в 0.500мл. вода ,От тази запарка се правят ледени кубчета и всяка сутрин с тях се измива лицето.
Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср мар 13, 2013 8:14 pm

Веси, за джинджифила може да ползваш и плодов оцет ако нямаш оризов.

А копривата много успешно може да се изсуши и да се ползва за чай, подправка и каквото си помислиш. За кратко време съм прибирала във фризера - добре измита и оцедена, без да я попарвам. Така не променя цвета си.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт мар 19, 2013 8:42 pm

Обикновеното зеле се прилага в народната медицина под различни форми. Използват се главно листата и сокът, но също с успех се прилагат семената и корените. В сока от зелеви листа се намира витамин U, който защитава лигавиците на стомаха и дванадесетопръстника и помага срещу възпалението и разязвяването. Същият витамин, приложен непосредствено върху кожата, подобрява кръвообращението и намалява болката при увреждания на кожата. Затова със зелеви листа се налагат натъртвания и насинявания. В зелевите листа има и фолиева киселина - витамин, който е нужен при анемии и продължителен стрес. Зелето е богато и с полезни микроелементи - фосфор, цинк и магнезий, които подпомагат възстановяването след изтощителни болести. За да се приготви сок листата трябва да се очистят от пръстта и евентуалните яйца от паразити. Най-добре е да се откъснат от кочана, да се измият и да се натопят в дълбока тенджера с гореща вода, в която се разтворени 3 - 4 лъжици обикновена сол. След като постоят 15 -20 минути, се измиват обилно с течаща вода. Така евентуалните яйца от паразити, които са полепнали по листата, се отлепват и се измиват с водата. Понеже зелето е сух зеленчук, при прекарването през сокоизстисквачка може да се добавя по малко вода.

СРЕЩУ ГАСТРИТ С ПОВИШЕНА КИСЕЛИННОСТ И АЛКОХОЛНА СТЕАТОЗА
Измийте много добре 1 килограм зеле, нарежете го и го прекарайте през сокоизстисквачка. Изпивайте по 2 винени чаши леко загрят сок 3 пъти на ден 1 час преди хранене. Легнете на лявата страна за 10 -15 минути.

Този сок лекува добре гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха и дванадесетопръстника. Много добре помага също при стеатоза на черния дроб от алкохолизъм.

СРЕЩУ ЯЗВА НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА СЪС ЗЕЛЕ И ВОДКА
Настържете 1 зелка с тегло около 3 килограма и я минете през сокоизстисквачка. Сокът смесете с половин литър водка и разбъркайте добре. Приемайте от тази смес по 2 супени лъжици 3 пъти дневно след хранене. Курсът на лечение е 3 седмици. По същия начин можете да си приготвите алкохолна настойка и от 1 килограм картофи. Дозите и лечението са същите.

ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ТЕЖЪК СТРЕС
Към зелев сок, приготвен по горния начин, на всяка винена чаша се добавя по 1 лъжичка мед. Пие се обаче след хранене 3 пъти дневно. Същата смес от зелев сок и мед, ако се затопли и се изпие гореща, има слабително действие.

СРЕЩУ ТИРЕОТОКСИКОЗА
Наред с медикаментите, предписани от лекаря, е добре да се пие сутрин и вечер преди хранене по 1 винена чаша сок от прясно зеле. Това трябва да продължи и след като пулсът се нормализира. Този сок не взаимодейства с лекарствата.

СРЕЩУ ДИСКОПАТИЯ
Лист от прясна зелка се начуква до омекване, намазва се с 1 супена лъжица несолена свинска мас, поръсва се със захар на пудра и се налага върху болезненото място. Превързва се с вълнен шал и престоява така през нощта. Процедурата се извършва всяка вечер най-малко 1 седмица.

СРЕЩУ СТОМАШНА ЯЗВА С ВОДКА И ЗЕЛЕ
Измийте добре и настържете около 2 килограма листа от зелка. Прекарайте ги през сокоизстисквачка. Към сока добавете половин литър водка или ракия. Размесете добре.

От тази смес се вземат по 2 супени лъжици 3 пъти дневно половин час след хранене. Лечението продължава 3 седмици.

СРЕЩУ ЕКЗЕМА СЪС ЗЕЛЕ И ЯЙЧЕН БЕЛТЪК
Вземете 2 - 3 листа от бяло зеле, минете ги през ренде и миксер докато станат на каша. 100 грама от тази каша смесете с 2 яйчни белтъка и разбъркайте добре. Намазвайте с тази смес поразените места всяка вечер, завивайте ги с памучен плат. На сутринта почиствайте местата с топла влажна кърпа.

СРЕЩУ АРТРОЗА НА КОЛЯНОТО
Вземат се 2 - 3 листа от прясна зелка, начукват се до омекване, посипват се с 1 -2 чаени лъжички морска сол и с 1 -2 лъжички сода бикарбонат. Коляното се налага с тези така приготвени листа и се превързва с вълнен шал. Това се прави всяка вечер най-малко 2 седмици, но още в края на пръвата седмица се чувства облекчение от болките.

СРЕЩУ НАТЪРТВАНЕ И НАВЯХВАНЕ
Натъртеното място се налага с начукани листа от зеле и се превързва.

По същия начин се лекува навяхване на глезена като ставата се налага с начукани зелеви листа и се превързва добре. Тази превръзка със зелеви листа се държи непрестанно като се сменя вечер.

http://www.lekar.bg/news-104/info-2266/ ... %BB%D0%B5/
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
janova
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1539
Регистриран на: ср юли 21, 2010 11:16 pm
:: 90 снимки от janova

Мнение от janova » ср мар 20, 2013 11:14 pm

Бони,Brida,благодаря ви заполезната и изчерпателна информация!Чета с голямо внимание и интерес. :clap:
Аз също се доверявам на природната'''аптека' и ще споделя какво прилагам.
За повишаване на имунитета и укрепване на организма от есента приемам накиснати в кисело мляко плодчета
"Годжи Бери".Съдържат калий,калций,желязо,селен,вит.С.,вит.В.Мисля,че благодарение на тях изкарах
грипа леко и без усложнения.
При нервно напрежение и стрес си правя успокоителен чай/комбинация от билките дилянка,глог-цвят,
маточина и комонига/.
От няколки дни,за понижаване на холестерола, сдъвкам по 10 бр.плодчета бъз.
При болки в гърба,кръста,раменете,коленете си залепвам капсиков пластир.
Доверявам се и на хомеопатията.При хрема,още в началото/когато секрета е като вода/приемам
4пъти по 5 ганулки от"ALLIUM CEPA".
При простуда и грип"ИНФЛУЦИД".
При сенна хрема "POUMON HISTAMINE"' 15ch.
ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ !ЗДРАВЕ И МНОГО УСМИВКИ! :)


Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1312
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » пон мар 25, 2013 5:06 pm

Здравейте,искам да споделя с Вас една рецепта,за песъчинки и камъни в бъбреците.Преди 10 години съпругът ми я направи еднократно и от тогава няма кризи.Рецептата се състои от: 100 грама корени от дива черница 100 грама корени от шипка 100 грама парички от драка 1 литър домашно червено вино (за деца 1 литър вода) Всичко това се слага в тенджера на котлона и ври докато остане на половина.Прецежда се и се разделя на 5 равни части по 100 грама. Пие се сутрин,обед,вечер,сутрин и последно на обяд,30 минути преди ядене. :)

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт мар 26, 2013 10:02 am

janova от кои капсикови пластири си купуваш :roll: ще имат ли ефект при възрастни хора..... :? :? :?

Изображение
Буренът тученица - вкусна храна и лекарство

Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.

Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид.

Тученицата помага за подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.

Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.

За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре.

http://www.monitor.bg/article?id=47841
Тученицата - важна билка и храна
Подробна информация за тученицата
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
http://anipesheva.blogspot.com/2011/07/36.html


А ето и още информация за билката:

Тученицата , още позната като тлъстига, е много полезна билка. Използва се в китайската медицина от хилядолетия. На китайски се нарича ма чъ сиен 马齿苋.
В Китай се знае още като "билка на дълголетието".

Научно название: Portulaca oleracea
Енергия: студена (Ин)
Вкус: леко кисел
Влиза в меридианите на дебелото черво, черния дроб и далака.

Основни свойства:
- прочиства отровите
- прочиства патогенната горещина
- противовъзпалително действие
- регулира кръвообращението
- спира кръвоизливите
- премахва отоци в тялото
- стимулира уринирането
- смазва червата
- премахва паразити
- регулира обмяната на веществата



Лекува:

отравяния
възпаления
грип
висока температура
зачервени очи, сухота в очите
кератомалация
нощна слепота
високо кръвно
остра екзема
силикоза
коклюш (магарешка кашлица)
хепатит
диабет
аритмия
диария (включително и детска диария)
дизинтерия
абцеси
цистит
простатит
апендицит
хемороиди
левкорея
гъбична инфекция
отоци на половите органи
маточен кръвоизлив
кисти
тумори
затлъстяване
висок холестерол


Богата на витамин С, хлорофил и омега-3 мастни киселини.

Вкусна е на салата, а също и като пълнеж за пелмени, баници, чушки и т.н.

Не се съчетава с черен пипер.

http://anipesheva.blogspot.co.uk/2010/09/blog-post.html


Изображение
Защо са полезни глухарчетата?

Те са природна банка от витамини и микроелементи. В тях се съдържа магнезий, калий, мед, желязо, калций, а също витамини от групите В, А и С.

В древността жълтото цвете е било наричано елексирът на живота - то оказвало тонизиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо въздействие.

Глухарчето способства за извеждането на токсините от организма. Салата от него повишава настроението и жизнения тонус, укрепва имунитета и стимулира сърдечно-съдовата система.

Глухарчето също така е богато на антиоксиданти, които предотвратяват захарен диабет. Те са препоръчителни за употреба и след инсулт. Помагат за по-бързото възстановяване.

Салата от глухарчета можете да ядете при различни заболявания - проблеми с предстомашната жлеза, възпаление на лимфни възли, кожни обриви и др. Растението предотвратява затлъстяване и цироза, подобрява храносмилането.
- съдържащо най-добрата половина от химичните елементи - калий, натрий, магнезий, желязо, мед, калций. В неговия състав са включени и витамините А, С, Р, както и всички витамини от групата В.
ЗА КЪРМАЧКИТЕ
Всички части на глухарчето имат целебни свойства за младите майки: корените, листата, цветовете. Корените на глухарчето съдържат природни заместители на захарта (като диетичен продукт се усвоява прекрасно при диабетиците и страдащите от проблеми с бъбреците и жлъчния мехур).

Благод рение на глухарчето организмът изхвърля токсините и стимулира дейността на сърдечно-съдовата система.

Повдигайки тонуса, целебното растение повишава настроението.

За кърмещите жени глухарчето е най-ефективният помощник за стимулиране на кърмата.

Още Авицена е лекувал с млечния сок на глухарчето сърдечни и бъбречни отоци, препоръчвал го е при венозни съсиреци.

НЕ ЛЕКАР, А ЗЛАТО!
Глухарчето е богато на антиоксиданти, предпазващи от диабет и рак. Влияе благотворно на обмяната на веществата и ускорява възстановителните процеси след инсулт.

В народната медицина при различни заболявания се използват екстракти, отвари и настойки от корените на глухарчето при различни заболявания: на задстомашната и щитовидната жлези, при повишена киселинност и възпаление на лимфните възли.

Слънчевите цветове на вълшебната билка лекуват изгаряния, цироза; разрушават камъните в жлъчния мехур. Еликсир са за черния дроб, гастритите, авитаминозите. Подобряват апетита и храносмилането.

Прахът от корените на глухарчето заличава белезите от рани, изгаряния и язви. Отварата от цветовете на растението се препоръчва при безсъние и хипертония.

НА ПОЧИТ Е И В ЧУЖБИНА
Във Франция, Австрия, Холандия, Германия, Индия, Япония и САЩ глухарчетата се отглегкдат в специални плантации, французите използват растението за целебни салати и варива, за вина и маринати.

Младите листа на жълтия „лекар" са подходящи за салати и сосове. Впрочем, нежните мариновани листенца на вкус напомнят на каперси. От цветовете на глухарчето се приготвят екзотични варива, а от корените му се получава превъзходна напитка, подобна на кафето!

НЕЗЕМНА КРАСОТА
Благодарение на свойството на глухарчето да спомага за отделянето на мъртвите клетки на кожата и да я прави по-еластична растението се използва широко и в козметиката - като подхранващо, овлажняващо и избелващо средство. Втривайки в кожата си млечния сок от листата на глухарчето, античните красавици са отстранявали тъмните петна и луничките по лицето.

При всекидневна и редовна употреба глухарчето подобрява цвета на кожата и я почиства. '

Слънце в чиния
Рецептата за целебна салата от глухарчета и орехи е пределно проста:
Продуктите са 100 г листа и цветове от глухарчета, ядките на 6 ореха и 1 супена лъжица олио. Измиваме листата и цветовете на растението, смиламе или нарязваме на ситно орехите. Смесваме Всичко и го заливаме с мазнината. Ако вкусът на салатата ви се струва твърде стипчив, можете да измиете глухарчетата със солена вода. Но имайте предвид, че в такъв случай се губят част от полезните вещества в растението.

http://www.lekar.bg/news-61/info-3167/% ... 0%BE.-.%5C
Изображение

Потребителски аватар
janova
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1539
Регистриран на: ср юли 21, 2010 11:16 pm
:: 90 снимки от janova

Мнение от janova » вт мар 26, 2013 10:01 pm

BRIDA,
Благодаря ти!Отново ни поднасяш толкова изчерпателна и полезна информация :clap: .
Признавам за тученицата не знаех.Когато почистваме лозето я изхвърляме.Ще си
събера още тази пролет.
Капсиков пластир/CAPSIPLAST/ купувам само български,производство на
'МЕДИКА" София,размер 15/25см.,режа на парчета и полагам на
местата с болка.На мен ми помага,а аз не съм млада.
На 56год./на 3.01.'захапах' 57 год.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт мар 26, 2013 10:51 pm

:clap: :clap: :love: :love: :love:
Изображение

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » вт мар 26, 2013 11:03 pm

ВЕСИ, не мога да не ти благодаря за поредната полезна информация - баница с тученица опитах в Гърция - откровено казано е невероятно вкусна,останах силно изненадана,че е приготвена от тая тревица,това лято ще си събера.Благодаря ти, ВЕСИ,продължавай да ни осведомяваш за такива полезни и вкусни и най -вече непознати за повечето от нас растения. :winkiss: :giflo1: :winkiss: :hug: :hug: :hug:

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср мар 27, 2013 6:40 am

Веси, с интерес прочетох отново за тученицата и глухарчето :clap: БЛАГОДАРЯ ТИ :hug: :hug: :hug:
Понякога човек забравя част от това, което и преди е чел. В интерес на истината в едно от сандъчетата ми на балкона си имам глухарче и си го отглеждам вече години наред. Понякога слагам в салатата от листата му. Виж тученица /тлъстига по нашия край/ така и не съм опитвала, макар че съм запозната с качествата й. Това лято, живот и здраве, ще опитам :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори