Новият враг на идеалното тегло - химическите калории

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Отговори
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Новият враг на идеалното тегло - химическите калории

Мнение от desislawa » ср фев 25, 2009 11:05 pm

новият враг на идеалното тегло - химическите калории
химикалите, с които се обработва храната, ни объркват хормоните и вместо да слабеем от диетите, ние ... пълнеем



защо гладувам като куче, а не смъквам и грам?

Огромното количество пестициди и други добавки в плодовете, зеленчуците и месните продукти и дори найлоновите им опаковки влияят на обмяната ви.

Остатъците от пестицидите например нарушават хормоналния баланс, нужен за регулация на теглото, и увеличават апетита. Учените от Америка и Англия са категорични, че трябва да търсим връзка между наднорменото тегло и т. нар. химически калории в храните. Изключването им ще ви помогне да смъкнете килограми, без да гладувате принудително. Това е най-новата теория, която е на път да разбие всички досегашни представи за това на какви ограничения трябва да се подлагате за елегантна фигура.

Токсините се намесват осезателно в процесите в човешкото тяло. Ако черният дроб е претоварен с токсини, той не може да регулира производството на хормоните, които отговарят за обмяната. Това обяснява защо, колкото и да гладувате, понякога не успявате да смъкнете и грам.

полезните храни се оказват вредни!?

Най-притесняващ е фактът, че т. нар. здравословни храни, които досега сте избирали за диетата, се оказват вредни. Нискокалоричните продукти, както и тези без мазнини, на практика са пълни с вредни добавки. Такива са млечните продукти, зелените салати и дори изкуствено развъжданите сьомга и пъстърва. При плодовете и зеленчуците положението не е много по-различно. Химически калории има дори в овеса и пшеницата, и то достатъчно, за да пречи на тялото ви да превръща храната в енергия.

Изходът е да се опитате да консумирате колкото е възможно повече екологично чисти продукти. Това обаче не означава, че така ще си решите проблема с килограмите без всякакво друго усилие. Гимнастиката, танците или фитнесът си остават задължителни. Не забравяйте и старите правила, че трябва да поемате по-малко мазнини и калории.

по-малко химия има в...

Как да се ориентирате кои храни са екологично чисти? Иначе казано, в кои продукти съдържанието на химическите калории обикновено е ниско?

По-малко химия има в патладжаните, авокадото, зеления боб, праз лука, лютите чушки, граха, черешите, сушените сини сливи, стафидите, ядките, бекона, пуешкото, пастата, ориза, варения боб, едрозърнестия хляб, сладкишите, белия шоколад, доматената супа.

Пълни с химически калории са портокалите, кайсиите, ябълките (насажденията с тях се пръскат по 20 пъти в годината), крушите, ягодите, сладкият грах, зелените салати, спанакът, зелето, картофите, марулите, лукът, сьомгата и пъстървата от развъдници, рибата тон, маслената риба, сиренето, овесът, яйцата, чаят.

Списъкът не е малък, но трябва да имате предвид следното. Органичните фосфати, с които се пръскат плодовете и зеленчуците против насекоми, оказват силно влияние върху човека. Тези вещества рушат структурата на мускулните влакна и намаляват способността на тялото да произвежда енергия.

Карбамидите, които също се използват за растителна защита, имат и друго приложение. Те се дават и на животни за угояване и предизвикват забавяне на обмяната. Същия ефект могат да имат и върху човек, консумирал картофи или цитруси, пръскани с карбамиди.

Хлорорганичните вещества, с които в някои държави пръскат какаовите насаждения, пък могат да предизвикат разстройство на хормоналния ви баланс.

Какви са принципите, които трябва да спазвате, за да поемате по-чисти храни?

На първо място трябва да ограничите мазнините. Те абсорбират много лесно голяма част от химикалите и ги задържат. Яжте боб, леща, грах, овесени ядки, екологично чисти ябълки и портокали. Те също абсорбират лесно химическите калории, но ви освобождават бързо от тях, защото ги изхвърляте едновременно. Житните храни, оризът и пастата не абсорбират токсините и те свободно навлизат в храносмилателната ви система.

Ето и някои правила как да избегнете токсините в храната.

Не съхранявайте продуктите, особено мазните, в пластмасови кутии или фолио. Мазнините действат като магнит за химическите калории, съдържащи се и в пластмасата.

Измивайте от препаратите много внимателно всеки съд.

Не затопляйте в микровълнова печка храни в пластмасови съдове. Високата температура улеснява просмукването на токсини от съда в храната.

Ако сте купили продукти, съдържащи мазнини, като сирене и мляко в пластмасови опаковки, веднага ги сложете в стъклени или порцеланови съдове.

Ако не сте сигурни доколко чисти са плодовете и зеленчуците, най-добре ги измийте и обелете. Така със сигурност ще намалите съдържанието на нитратите в тях. Не забравяйте обаче, че небелената ябълка например е много по-полезна.

Варете зеленчуците. Така ще измиете химикалите. Не използвайте водата от варенето за готвене.


Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » ср фев 25, 2009 11:46 pm

Евтиното излиза скъпо. Тази максима важи с пълна сила не само при покупките на автомобили на старо, китайски стоки или техника с неясен произход. Тя звучи актуално и по отношение на храната, която купуваме. Културата на хранене на човека е от първостепенно значение за неговото здравословно състояние, продължителността и качеството на живота му.

Вече все повече хора си дават сметка за това и обръщат сериозно внимание на здравословното хранене и начин на живот. По-високите цени на биопродуктите вече не са повод за отказ от тяхната консумация. Това, разбира се, се отразява и на бизнеса. В световен мащаб се появят все повече магазини за здравословни храни и fresh барове. Увеличават се и тиражите литературата, която засяга тази тема. В някои от моловете в западните държави работят огромни магазини, в които има не само специализирани щандове за органична храна, ароматерапия и литература, но и малки помещения за консултация със специалисти по фитотерапия и биоенерготерапевти.

Много вероятно в блзико бъдеще големите вериги за бързо хранене като McDonalds, Burger King, Pizza Hut да се изправят пред нови конкуренти, които подобно на Subway са насочили своите продукти към онези потребители, които искат да консумират по-здравословна и прясна храна.

Здравето няма цена

Колкото повече биохрани ядем, толкова по-големи шансове имаме да бъдем по-здрави и да живеем по-дълго, смята д-р Людмила Емилова, специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология и основател и ръководител на център за диагностична дейност, профилактика на заболявания чрез природни методи и основно плодово-чаен разтоварителен режим. Тя обобщава трите най-важни причини да приемаме екологично чиста храна така: хората ще бъдат по-здрави и ще живеят по-дълго, ще имат нормално тегло и със сигурност ще могат да предпазят децата си от развиване на болести, характерни за възрастните, като диабет втори тип и високо кръвно налягане.

Обикновените храни в търговската мрежа съдържат много химически вещества, сред които набухватели, оцветители, подсладители. На животните се дават и хормони, които се пренасят в месото, млякото, сиренето и кашкавала и яйцата, добивани от тях. Химически вещества се съдържат в растителните продукти. Там те попадат след третиране с различни препарати. Д-р Емилова разказва, че когато тези вещества влизат в човешкия организъм под формата на храна, той изразходва много енергия, за да ги обработи. С времето обаче усвояването им става все по-трудно и се натрупват. „Черният дроб се амортизира и не може добре да си върши работата, той самият се уврежда и тези отрови се натрупват на други места в нашия организъм“, разяснява още тя. Оттам идват тежките хронични болести и раковите заболявания.

Ако се храним с много нечисти животински храни, които съдържат много наситени мазнини, те се натрупват в артериите, върху стените им се отлага калций и стават твърди плаки, които стесняват все повече и повече съда, който носи кръв към сърцето. Когато съдът има повече нужда от кислород, той не може да си го набави. Това дава основание на специалистката да твърди, че храненето е на първо място сред факторите, които предизвикват инфаркт.

Голяма заплаха крият и животинските храни, добити от животни, които са получавали изкуствен женски полов хормон и растежен хормон.

Американците, които са основни консуматори на такива меса и млечни продукти, са най-затлъстялата нация в света. Растежният хормон влияе върху потентността и килограмите на мъжете, а при жените се появяват проблеми с миомни възли в яйчниците. Младите момичета, които приемат такава храна получават по-рано менструация, което покачва риска от рак на гениталите и млечните жлези, коментира Емилова. Това лесно може да се избегне, ако се спазва добър хранителен режим и се поема екологично чиста храна.

Органичната храна засега е бутикова стока

Не е тайна, че цените на биологичните продукти са по-високи от тези на конвенционалната храна. В търговската мрежа в страната хлябът, който носи етикет „еко“, винаги е по-скъп от обикновения заводски хляб. Обикновено биопродуктите не са в големи количества и се предлагат в бутиков вариант. Разликата в качеството е, че при производството и добива им не се употребяват никакви химически вещества. Високата им цена не трябва да е пречка за отказ от потребление. Добре е хората да дадат малко повече пари за по-добро качество. Вече и българите осъзнават това.

Това се дължи на два основни фактора - забогатяването на населението и повишаване на културата на здравословното хранене и приемането на идеята, че то е вид превенция, чрез която могат да бъдат избегнати редица заболяване. За съжаление на консумацията на органична храна все още не може да се гледа като на масово явление и тя не присъства активно на трапезата на българина. Основните й потребители са хората, които имат информация за нея.

Тя е предпочитана в много редки случаи от домакинствата като стока за ежедневно потребление. Най-често я купуват градските хора, които работят в условията на силен стрес, но едновременно с това се грижат добре за себе си и тялото си, разказва собственичката на „БИО магазин“, Надя Христова. Това са предприемачи, които имат собствен бизнес, или специалисти на свободни професии. Христова добавя още, че този бизнес не разчита на случайни минувачи през магазините. Цените смущават именно тях , защото нямат информация за продуктите.

Гаранции за качество

За да бъде един продукт категоризиран като биологично чист, той преминава процес на сертификация. Това включва наблюдение през дълъг период на производство – най-често от 2 до 5 години, обяснява Христова. Ако става въпрос за растителна култура, се вземат предвид редица показатели, като почва, поливане, отсъствие на третиране с препарати и отглеждане с изкуствена тор. Тези условия правят отглеждането на биохрани рискова дейност и това е една от предпоставките за високата им цена.

Друг фактор, който влияе върху цената, е твърде малкият брой производители, които създават екопродукти за местния пазар. Повечето предпочитат да работят за износ. Все пак в страната има богат асортимент от екологично чисто храни, заради малките частни селски стопанства, които все още са значителен брой. Те не са сертифицирани като био, но не отстъпват по качество на биостоките.

Сертифицираните органични храни могат да се намерят в специализираните магазини за здравословни храни. В тях се предлагат още билки, хранителни добавки и консултации със специалисти. Обикновено в тези магазини се намират едни и същи вносни стоки, защото работят с едни и същи доставчици, признава Христова. Търсенето на производители е свързано с много изследвания на пазара, което допълнително се затруднява от различните стандарти за сертифициране на биопродукти в Европа и останалия свят.

Отговори