Фалшивите БИО продукти

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Отговори
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Фалшивите БИО продукти

Мнение от desislawa » ср фев 25, 2009 11:18 pm

Правен анализ на няколко десетки хранителни продукти с етикети „био”, „еко”, „биопродукт”, „от екологично чист район” показва, че те са заблуждаваща реклама според Закона за защита на потребителите.
В десетки случаи, анализирани от експертите, няма данни за биологично производство. Ето нарушителите според Българска национална асоциация на потребителите:


кашкавал „Пършевица” (произведен от Зоров - 91, Враца) с означението „произведено в екологично чист район”

краве кисело мляко „Елена” (производител Би Си Си Хандел ООД) с надпис „млечен продукт от екологичния Еленски Балкан”

компот от кайсии (произведен от Биоплод ООД), където био е написано с големи букви, а плод с малки

ябълков оцет на Веда ООД с надпис "биопродукт" и знак за запазена марка
мюсли на Р.И.Груп ЕТ с надпис "biofresh"

кашкавал на Еко-Ф ЕАД с означение „биопродукт”

боб, леща, ориз, лютеница и гювеч на Биоплод ЕООД с надпис „био продукт”

ръжени ядки на Фортунате ООД с надпис „BIO”

стерилизиран зелен фасул и стерилизирани краставички на Биоплод ООД с надпис "био" и дребен шрифт "плод"

домати небелени на Гама ЕООД с надпис „ЕСО” и допълнението „всички продукти са екологично чисти, приготвени от подбрани сортове растения”
яйца на АГРОИНВЕСТ ПРОДУКТ ООД с надпис „ЕКО ЕГ”

пресни яйца Мизия на ЯЙЦА И ПТИЦИ АД с надпис „ЕКО”

капия печена на САТКО ООД, по поръчка на ЕСО КОМЕРС ООД с „ЕСО” означение и надпис отстрани на етикета с малки черни букви „всички продукти са екологично чисти, приготвени от подбрани сортове растения”
кисело мляко „Роса” на ФАМА АД с надпис „ЕКО”
стерилизирани краставички с вносител ЕСО ТРЕЙД ООД, гр. Варна, разпространяват се от ЕСО КОМЕРС ООД с надпис „ЕСО”

домашна лютеница на ЕКО КОНС ЕООД - в очертано с черен контур елипсовидно пространство на бял зелен фон с бели букви е изписан надпис „ЕКО” и непосредствено под него „КОНС”
ябълков и винен оцет на Недев Стил ЕООД с надпис „ЕСО”
сладка царевица, произведена в Унгария по поръчка на Хермес Комерс Р ООД с открояващ се надпис ЕКО
същият е случаят със зелен грах, произведен в Италия по поръчка на Хермес Комерс Р ООД
бяло сирене АБЕЛА на Мизия Милк ООД с надпис „натурален продукт от екологично чист район”
кисело мляко Ел Би на ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ ЕАД с надпис „натурално”
краве кисело мляко „Пършевица” на Зоров – 91 с надпис „Краве кисело мляко „Пършевица” е произведено в екологично чист район на 1300 м. надморска височина на билото на Стара планина във Врачанския Балкан” /подобен е случаят с нискомасленото кисело мляко „Пършевица”/
пастьоризирано прясно мляко на мандра ОПИЦВЕТ-ЕТ „ДЕЯ” с надпис „Произведено от специално подбрано краве мляко в екологично чист район”
пастьоризирано краве мляко „Пършевица”, произведено за ЗОРОВ - 97, гр. София от БОВИС АД, с. Трудовец с надпис „Краве кисело мляко „Пършевица” е произведено в екологично чист район на 1300 м. надморска височина на билото на Стара планина във Врачанския Балкан”
мед на ЗЕТ 1 ООД с надпис „Екологичен мед от Еленския Балкан”
фина леща на ЗАР ИМ ЕКС ЕООД с надпис „ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ ПРОДУКТ”
култивирани гъби „Сърнела” на АДЕЛА ЕООД, обявени за екологичен продукт
катък, произведено за Габрово милк ООД с надпис „Екологично чист продукт от Централен Балкан”
леща и ориз на ЗАР ИМ ЕКС ЕООД с надпис „ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ ПРОДУКТ”
маргарин „Linko”на S.C.ROYAL BRINKERS ROMANIA с вносител ИТА-България ООД, София с надпис „100% натурални и екологично чисти растителни масла и мазнини”
оцет на ББТ ООД с надпис „ЕКОЛОГИЧЕН”
бяло саламурено сирене „Приста” на СИРМА ПРИСТА АД с надпис „ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ ПРОДУКТ”

Повече информация за тези случаи, както и правен анализ на нарушенията можете да получите от БНАП. Анализът е изготвен от юристи на Българската национална асоциация на потребителите, която заедно с фондация „Биоселена” работи от няколко месеца по проект „Не на фалшивите биохрани” с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Проектът има амбицията да обърне внимание на производители и потребители върху правилното и съзнателно използване на маркировките за биологичните продукти, да повиши информираността на купувачите, както и да създаде нетърпимост към фалшивите биохрани и етикети.

Според българското законодателство биологичното производство се означава върху продукти и храни от растителен или животински произход чрез използване на думите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” или техните производни „био” и „еко”. Основното изискване за поставянето на тези означения е продуктът действително да е произведен по биологичен начин от сертифициран за биологично производство производител.

От БНАП вече изпратиха писма до производителите, които от незнание или от стремеж за бърза печалба, подвеждат купувачите с надписи „био” и „еко”, без наистина да произвеждат биологични храни. Проектът „Не на фалшивите биохрани” разчита на добронамереността на производителите сами да махнат от продуктите си етикети и надписи „био”, които не отговарят на истината. Проектът обаче възнамерява да се обърне към съда за драстичните случаи на биоизмами, които продължават въпреки предупрежденията.

Най-силната реакция обаче може да дойде от нас, потребителите - ние просто можем да престанем да купуваме фалшивите биопродукти.

[/u]


Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » чет фев 26, 2009 11:08 am

Деси, информацията, която си написла, е много полезна и поучителна! :thumup: Аз по-принцип не купувам продукти със стикер Био или Еко, първо защото цената им е по-висока, и второ защото се съмнявам че е истина! В България вече високата цена на стоките не е гаранция за качество. :x :x :x

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » чет фев 26, 2009 11:29 am

Маги, аз разбирам напълно съмненията ти. И тук в Германия има фалшификати. И тук не е много лесно да се консумират чисти храни.:/

Но пълният отказ от купуването им води до извода, че потребителя няма интерес към био-продукцията. Това от своя страна води до все по-редки и по-некачествени контроли. А от това губят потребителите, които продължават да се хранят с химикали, и съвестните био-стопани, които нямат пазар за стоката си.

Решението е търсене, заинтересованост, изискване на информация, намеса. Бойкот на нарушителите и съзнателна ориентация към съвестните. Това са ясните сигнали от страна на потребителя.

Колкото повече заинтересовани има, толкова повече тази тема е обществена, открита, толкова по-строги са контролите и все по-трудно и невъзможно фалшифицирането.


Поздрави! :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » чет фев 26, 2009 11:48 am

Рали, прави си, но имам стъмнения дали нещо ще се направи за контрола на качеството. Настроена съм песимистично за тези неща - мисля, че заради ниската покупателна възможност, хората избират евтините стоки - затова и незнаем вече какво ядем! :shock: Отчитат се само фактите, а борба с фалшификатите май няма... :(


Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » чет фев 26, 2009 1:25 pm

Маги ,разбирам те напълно.Аз самата се съмнявам в конторла в която и да е държава.Най-лесно е да разбереш какво консумираш е да го дадеш в ХЕИ за анализ.Много от хората,които искат да се хранят здравословно не защото е мода, а защото повечето са имали проблем със здравето -го правят.Дори мин.вода изследват.Всеобща тайна е ,че населението на земята е манипулирано.И поради невежест вярват на всичко което им се каже или чуят.Така е и със диетичните храни,които се правят от соя.Така е и с ваксините и с лекарствата и със всичко за което се сетиш.Затова мой съвет е -Просто дай за анализ! БИО зеленчуците ,които се предлагат в Европа изглеждат по-добре отколкото другите, за които знаем че са пълни с химия .Ако питате хората на село,които не отглеждат с химия продуктите си-ами те нямат вид,по-малки са и не са толкова трайни-какво следва,че просто нямат химия,а тези които отглеждат с химия -са големи ,красиви ,трайни.Така ,че наистина не трябва да вярваш докато не се убедиш ,че е така.
Много ми е интересно да дам за анализ БИО продукти,които не са Бг производство в лаборатория в Бг.Как един продукт само със сушене без консерванти ще има такава трайност?

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » чет фев 26, 2009 1:51 pm

Какво значи точно БИО- или ЕКО-продукция?



И да не слагаш изкуствени торове, и да не пръскаш с пестициди ----- продукта ще бъде само толкова чист, колкото чиста е почвата, в която расте, въздухът, в който вирее и водата, която изсмуква.


Така че ако някой си прави илюзии, че е възможен чист продукт от замърсена околна среда, трябва да се откаже от тях.


Затова темата екология не може да бъде заобиколена, колкото и да е досадно за някои.


Баща ми е от Равнец, 20 км западно от Бургас. Една от най-хубавите черноземни почви. Старото име на селото е Кабасакал - мека брада, заради почвата.

Постриха Нефтохима в Бургас.
Морският вятър вее от към морето и разнася отровите към вътрешността. Замърсява въздуха, от там и дъждовете, от там и почвата. Още преди 20 години цветята, лозата, доматите, пипера и всичко друго линееше. Тези, които бяха в градините на баба ми, на леля ми, на чина ми, торени с овча тор и поливани от помпата в двора, както от стотици години.

Нефтохима съществува все още. Кака ми и мъжа й са стопани. Не ползват химически торове, не ползват пестициди. Но продукцията не е чиста. Няма и да бъде.


Така че без санкции за индустрията, без жестоки глоби и забрани за газовете на колите, без инвестиции за пречиствателни станции, без ангажимента на ВСИЧКИ и навсякъде, няма чиста храна. Няма и да има.

В този смисъл Деси, като видиш само старите фасофете покрай пътеките в село, миенето на колите по улиците и в двора, плакненето на туби от масло и бензин в потока, а 5 м по-нататък някой гребе вода и полива, и лапада, и копривата, растящ до тях, не миличка, не мисля, че една лаборатория в БГ ще намери повече вредители в Биопродукти от Швейцария или Германия например, отколкото обратното.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » чет фев 26, 2009 2:30 pm

Разбира се ,че ще намери! Това са независими лабораторий.Да си чула компания за лекарства да тества в други лабораторий освен във собствените си? Същото е и с храната.Не си мисли че германците и швейцарците не са манипулирани! Цялото население на земята е манипулирано .А колкото до замърсяването на почвата -това не може да се предотврати скоро.Това е глобална политика и политика на държавата.Сама птичка пролет не прави. Има райони в който няма заводи около тях.Ако идва с дъжда ,това е друго.
Когато е имало такъв дъж,например след бомбандировките в Сърбия.Ами няма да се продава ,като БИО.Когато е в район ,който се замърсява от заводи шняма да се отглеждат БИО .
"Биологичната храна е продукт на биологично земеделие, който е отгледан и/или преработен без употребата на синтетични (технологични) вещества при отглеждането като синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони, регулатори на растежа, както и хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества при преработка. При биологичната храна е забранено използването на генетично модифицирани организми и техните производни. Производството на биологичния продукт се извършва съгласно изискванията на специфични стандарти и е обект на контрол от независими сертифициращи органи."

И едно важно уточнение, органичното/биологичното (синоними са) земеделие винаги е екологично. Екологичното земеделие обаче, не винаги е органично. Екo земеделието е земеделие в екологично чист район. Това съвсем не пречи да се използват синтетични торове. Същото важи и за животновъдството. Вече Ви е ясно, че видът на земеделието/животновъдството определя вида на храната

Има ли почва за еко и биологично земеделие у нас?
Биологичното земеделие винаги е имало почва в България. Всъщност това е новото име на земеделието изхранвало бабите на нашите бащи и дядовци, че даже и в по-близко време. Защо? Ами в България, вече практически няма сериозно производство което да замърсява. В страната има няколко района със умерена степен на замърсяване (в сравнение с промишлена Европа) и това са околностите около Кремиковци, ТЕЦ - овете и един-два военни полигона за унищожаване на оръжие. Да, истина Ви казвам! В българия 80% от земеделските площи са годни за биологично земеделие. В момента като обособени площи за органично земеделие са сертифицирани повече от 13 000 хектара. Това включва огромни построени оранжерии, земеделски земи, а отделно, следва да прибавим и животновъдни ферми и хиляди пчелни кошери. За жалост обаче, макар това да е най-бързо развиващият се сектор в земеделието и животновъдството по света, у нас биологичното производство едва достига 2,5 % от цялото производство на храни в страната. По-тъжното е, че 90% от него бива изнасяно за ЕС. Оказва се, че в Българи няма пазар за подобен тип продукти

Част от статия за хорат,които тепърва навлизат в тази тема .
Как ще се взимат парите на хората.Естествено,че след диетичните храни,трябва да преминем на Био храните.НЕ казвам ,че няма такива продукти.Казвам ,че са много малко и всеки трябва да направи анализ,за да е убеден.Българите сме "Око да види ,ръка да пипне"Което е по-добре от "Вярвайте ни" Хората са лесни за манипулация.Не може да се успокоиш само със " Има контрол "а населението е болно.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед мар 01, 2009 1:10 pm

Нямах предвид БИО-продукции за масово разпространяване.

А личното производство, за собствени нужди.


Потребителите биват манипулирани, навсякъде.

Но най-лошата заблуда е сам да се заблуждаваш. Екологията в БГ е неполулярна тема, малко са хората, които се замислят за циркулацията в природата, за мръсната околна среда, за това, че когато на комшията в село му капе масло от колата, отива в почвата, И В ТВОЯТ лук, пипер или домати. Че когато сина си мие колата в двора, е точно толкова отровно, като пестициди. Или че смог не остава във въздуха, а пропива в почвата и растенията го усвояват. Но познавам много хора, които в градовете си гледат зеленчуци и си ги консумират, мислейки, че след като не са ги торили с изкуствени торове и не са ги пръскали с пестициди, всичко е наред.

За това говоря.

Мисля, че необоснована пропаганда вреди колкото необоснована анти-пропаганда.

Факт е, че обществен контрол почти няма. Че няма независими контроли. Че голяма част от населението и да реши да се информира, няма или незнае къде да го направи. Че няма институция, на която населението да има доверие. А такава институция няма, защото няма обществен натиск и инициатива. Кръгът се затваря.

Всичко зависи от потребителя, от широкото обществено мнение.
Ако потребителя напира и същевременно е готов да плаща за по-скъпата продукция, тогава има промяна, има контрол. Ако потребителя не се ангажира, не се ангажира и политиката.

Нали знаеш, че без жалба няма дело? По-лесно е за мошениците да подкупят един шеф на лаборатория, отколкото една огромна маса потребители. Още повече, когато доброволци от Кьолн отиват в Хамбург, купуват най-нормално еко-лимони и ги носят в лаборатория в Берлин. Без да кажат, къде са купени, без да се представят за контрольори. Всичко се снима на филм, всичко се плаща от обществената инициатива, живееща от дарения.
www.facebook.com/artandhobby


Отговори